Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

E-Ticaret Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, E-Ticaret Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



E-Ticaret Meslek Elemanı



TANIM 
e-ticaret Meslek Elemanı internet üzerinden ürün ve hizmetlerin alınıp satılmasını sağlamak üzere geliştirilmiş yazılım programını kullanan kişidir. 

GÖREVLER 
e-ticaret Meslek Elemanı çalıştığı kuruluşun stratejik ve teknolojik olarak elektronik ticaret yapabilmesini sağlamak üzere; e-ticarete geçmek isteyen firmaların anlayışını yansıtan, ticari amaçlarına ve hukuk kurallarına uygun bilgisayar yazılım (program) sistemlerini kurar, İnternet üzerinden mevcut işi aktarır, Müşteri isteklerini saptayarak elektronik ortamda cevaplayan internet temelli yazılım ürünleri üretir, Müşteri şikayetlerini alır, sınıflandırır, çözüm üretir, Teknolojik yenilikleri izler, uygulamalarında kullanır, Firmalara elektonik ticarete geçişle ilgili danışmanlık veya eğitim hizmeti verebilir, Her an değişebilen rekabet şartlarında işletmelerin zarar görmemesi için stratejik danışmanlık hizmeti verebilir. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar, çeşitli yazılım programları, Faks, telefon, televizyon, Elektronik ödeme ve para transfer sistemleri, Elektronik veri değişim sistemleri (EDI), İnternet.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
e-ticaret meslek elemanı olmak isteyenlerin; Matematiksel kavramlarla düşünme ve problem çözme yeteneğine sahip, Girişimci ve analitik düşünme gücüne sahip, Dikkatli ve ayrıntıları algılayabilen, Ticaret ve büro işlerine ilgili, Derinliğine araştırma ilgisine sahip, Sorumluluk sahibi, sabırlı ve sakin, Eleştiriye açık, Uzak görüşlü ve risk alabilen, Değişik görüşlere ve yeniliklere açık, Tertipli ve düzenli çalışma alışkanlığı olan, kimseler olmaları gerekir. Yabancı dil bilgisine sahip olmak ve teknolojik yenilikleri takip etmek başarıyı artırıcı bir özelliktir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
e-ticaret meslek elemanları; genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı ve klimalı büro ortamında çalışırlar. Birinci derecede verilerle uğraşırlar. Firmalara danışmanlık hizmeti veren şirketlerle çalışıldığında müşteri istek ve şikayetlerini almak, eğitim ve bilgilendirme amacıyla seyahatler yapabilir. İşbaşında diğer çalışanlarla ve hizmet satın alanlarla iletişim halindedirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
e-ticaret meslek elemanları kamu ve özel sektörün e-ticarete geçişleri ile ilgili program hazırlama, kullanıcıları eğitme ve stratejik danışmanlık hizmetlerini verme amacıyla e-ticaret yapan bütün işletmelerde çalışabilirler. Elektronik ticaret özellikle küçük ve orta büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için uygun bir ticaret şekli olduğundan bu işletmelerde iş bulma olanakları oldukça yüksektir.Kendi adlarına işyeri açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "e-ticaret" bölümünde verilmektedir. Bunlar; 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin; Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, Bilgisayar Yazılım, Bilgisayar Proğramcılığı, Bankacılık, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetleri (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe bölümlerinden mezun olanlar "e-ticaret" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Sınavsız geçiş hakkı bulunmayan öğrenciler ise, programlarda boş kontenjan olması halinde ÖSS"den aldıkları Eşit Ağırlıklı1(EA1) YÖSS puanlarına göre yerleştirilebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
e-ticaret programının temel amacı; gelişen teknoloji ile hızla değişen ticaret alanında oluşacak yenilikler ve sonucu olarak ortaya çıkan fırsatlardan yararlanabilecek, ticaret alanındaki teknolojik gelişmeleri takip edebilecek, uygulayabilecek ve stratejik kararlar alabilecek ekemanlar yetiştirmektir. Eğitim süresince öğrencilere; genel işletme, iktisada giriş, pazarlama ilkeleri, genel matematik ve istatistik, genel hukuk bilgisi, bilgisayar, makroiktisat, davranış bilimleri, e-ticaret ilkeleri, ticaret hukuku bilgisi, yönetim ve organizasyon, internet programcılığı, pazarlama iletişimi, uluslararası pazarlama, görsel programlama veri yapıları ve programlama, grafik ve animasyon, marka ve marka stratejileri gibi meslek derslerinin yanında, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel kültür dersleri verilmektedir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Mezunları özel eğitim kurumlarının açtığı; DATA Sistem, MCSE, Microsoft Sistem Mühendisliği, ORACLE, EBusiness vb. kurslara katılarak meslekte uzmanlaşılabilir. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler. Ders saatleri dışında özel şirketlerde kısa süren işler için çalışma olanağı bulabilirler. Eğitim sonunda; kamu sektöründe çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir. Özel şirketlerde çalışıldığında ücretler anlaşmalara göre belirlenmektedir. Genellikle asgari ücretin 46 katı civarında ücret alınmaktadır. Deneyimi olanlarda bu rakam çok daha fazla olabilmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

E-Ticaret Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından E-Ticaret Meslek Elemanı Ne İş Yapar? E-Ticaret Meslek Elemanı Çalışma Alanları, E-Ticaret Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, E-Ticaret Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? E-Ticaret Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak E-Ticaret Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

E-Ticaret Meslek Elemanı meslek tanımı 9474 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı