Tekstil Tasarim Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Tekstil Tasarim Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Tekstil Tasarim Teknisyeni
TANIM
Kumaşı dokuma, renklendirme ve baskı yoluyla desenlendiren kişidir
GÖREVLER
Desenlenecek kumaşın analizini yapar, Örnek dokuma tezgahlarında temel örgüleri kullanarak kumaş örnekleri hazırlar, Desen çizme yöntemlerini kullanarak desenler çizer, Bilgisayar desteğinde tasarım yapar ve hazır programları geliştirir, Desenin negatifini ve şablonunu hazırlar, Değişik baskı tekniklerini uygular, Yaptığı tasarım doğrultusunda renkleri seçer, Örnek kumaştan seri üretime geçişi sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kareli desen kağıdı, çeşitli renkli kalemler ve dokuma tasarım bilgisayar programı. Numune dokuma: Numune dokuma tezgahı, çeşitli iplikler. Negatif film hazırlama: Desen, asetat kağıdı, çini mürekkebi, rapido ve tarama ucu, ışıklı masa, cetvel, milimetrik kağıt. Şablon hazırlama: Gaze bezi, çerçeve germe masası, lak, film kontak makinası. Numune baskı hazırlama: Baskı masası, baskı şablonu, boya ve pat, fikye makinesi.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Tekstil tasarım teknisyeni olmak isteyenlerin; Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, Estetik görüş, tasarım ve çizim yeteneklerine sahip, Birbirlerine yakın renkleri ayırdedebilen, El becerisi gelişmiş, Boya maddelerine alerjisi olmayan, Bedence sağlam ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tekstil tasarım teknisyenleri tekstil dokuma ve baskı fabrikalarında, atölyelerinde, modaevlerinde, tasarım atölyelerinde çalışırlar. Çalışırken tekstil mühendisleri tekstil teknikerleri ve işçilerle iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Henüz ülkemizde kısa bir geçmişi olan tekstil tasarım bölümünden mezun olan kişiler, sanayide ara eleman açığı fazla olduğundan; rahatlıkla iş bulabilirler. İsteyenler kendi işyerlerini de açabilirler. Ülkemizde tekstil sanayii teknolojik değişimlerle hızlı bir şekilde gelişmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Anadolu Kız Meslek/Anadolu meslek Liselerinin "Tekstil Tasarımı" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek eğitimine başlayabilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, her yıl Milli Eğitim bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan "Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını" kazanmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anadolu Meslek Liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; genel bilgi derslerinin yanı sıra meslek dersleri verilir. Uygulama eğitimi işletme ve atölyelerde verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin tekstil tasarım bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Halı ve kilim, Halıcılık, Tekstil, Pamuk pazarlama ve iplikcilik programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Tekstil dokuma ve örgü öğretmenliği, Tekstil öğretmenliği programlarını tercih ederlerse ek puan alabilmektedirler.
BENZER MESLEKLER:
Stilist, Grafiker, Tekstil teknikeri, Tekstil mühendisi.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Anadolu meslek liselerindeki öğrenciler eğitim süresince okuldan dışarıya yapılan siparişlerden döner sermaye vasıtasıyla asgari ücretin %40-%60'ı arasında ücret alırlar. Eğitim sonrası kazanç ise çalışılan yer ve tecrübeye bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Tekstil Tasarim Teknisyeni tanıtımı sayfasından Tekstil Tasarim Teknisyeni Ne İş Yapar? Tekstil Tasarim Teknisyeni Çalışma Alanları, Tekstil Tasarim Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Tekstil Tasarim Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Tekstil Tasarim Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Tekstil Tasarim Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Tekstil Tasarim Teknisyeni meslek tanımı 9713 kez okunmuştur.