Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Fermantasyon Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Fermantasyon Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Fermantasyon Teknikeri



TANIM 
Fermantasyon teknikeri, çeşitli tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, turşu, boza gibi gıda maddelerinin elde edilmesi için çalışan kişidir. 

GÖREVLER 
Mayalandırılacak tahıl veya meyvaların kalitesini kontrol eder, Meyve veya tahılın filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalandırılması işlemlerinde gıda mühendisine yardım eder, Elde edilen ürünün asit derecesini ve kalitesini kontrol eder, Tüketime hazır hale gelen ürünün pazarlanmasında görev alır, 
Hijyen (sağlık kuralları) ve sanitasyon (halk sağlığını koruma tedbirleri) sağlanmasına çalışır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Fermantasyon tankları, Şişeleme makineleri, Pastörizatörler, Presler. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Fermantasyon teknikeri olmak isteyen bir kimsenin; Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olması, Biyolojiye ilgi duyması, Dikkatli, sorumluluk sahibi ve tedbirli olması gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Fermantasyon teknikerleri, gıda maddeleri üreten fabrika veya atölyelerde görev almaktadırlar. Çalışma yeri nemli ve gürültülü olup, mayalanmadan kaynaklanan yoğun bir koku vardır. Fermantasyon teknikeri; gıda mühendisleri, teknisyenler ve işçilerle işbirliği halinde çalışır. Çalışırken, meyve ve tarım ürünlerinin işlenmesi sırasında çeşitli makineleri kullanırlar. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Alkol imal edilen fabrikalarda, turşu ve zeytincilik (salamura) yapılan işletmelerde, Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerlerinde de çalışabilecekleri gibi, kendi alanlarında küçük işletmeler açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okulların "Fermantasyon" programında verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin; Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya, Boya Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar "Fermantasyon" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Sayısal (SAY1)" puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde YÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
2 yıllık eğitim süresince; Matematik, Teknik Resim, Genel Kimya, Fizik, Bilgisayar, Makine Elemanları, Genel Mikrobiyoloji, Hammaddeler, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Gıda Biliminde Temel İlkeler, Fermantasyon Mikrobiyolojisi, Şarap Teknolojisi, Fermantasyon Sanayii, Atıkların Değerlendirilmesi, Yüksek Alkollü İçkiler Tek., Gıda Mevzuatı, Sofralık Zeytin Teknolojisi, Turşu Teknolojisi, Meyve ve Sebze Değerlendirmesi derslerini öğrenirler. Ayrıca işletmelerde uygulama eğitimi yapılır. 

MESLEKTE İLERLEME 
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Biyokimya, 
Gıda Mühendisliği, Kimya Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Turşuculuk, alkollü içkiler, zeytincilik (Salamura) alanlarından birinde uzmanlaşabilirler. Fabrikada çalışanlar teknik müdürlüğe kadar yükselebilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Meyve sebze işleme teknikerliği, gıda kalite ve sağlık kontrol teknikerliği, gıda teknikerliği. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
İsteğe bağlı olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun her yıl belli oranlarda vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisinden faydalanabilirler. Öğrenimini tamamlayıp çalışma hayatına atılanlar asgari ücretin yaklaşık 23 katı arasında ücretle işe başlamaktadırlar. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Fermantasyon Teknikeri tanıtımı sayfasından Fermantasyon Teknikeri Ne İş Yapar? Fermantasyon Teknikeri Çalışma Alanları, Fermantasyon Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Fermantasyon Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Fermantasyon Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Fermantasyon Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Fermantasyon Teknikeri meslek tanımı 3772 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı