Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri



TANIM 
Bir makine veya parçasının imalat resimlerini belirlenmiş standartlara uygun olarak çizen ve bu makine parçalarının imalatının yapılacağı makinelerin işletilmesini bilen kişidir.

GÖREVLER 
Makineler ve bunlarla ilgili parçaların çizim öncesi inceler ve yapılacak işlemlerin sırasını belirler,
Ölçümlemeyi yaparak, üretimi istenen parçaların imalat resimlerini hazırlar ve bunların detaylı taslaklarını yapar, üretim faaliyetlerini planlar, Gerektiğinde seçilmiş bulunan üretim metodunun yapılabilirliğini değerlendirir, Özellikle makineleme sırasında üretimi denetler, Yapılan işi işlem sırasında kontrole tabi tutar ve gerekli durumlarda düzeltmeler yapar,
Belirlenmiş standartların uygulanmasını sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Çeşitli çizim alet ve malzemeleri (Tcetveli, pistole, gönye takımı, pergel takımı, çizim masası, antetli çizim kağıtları, çizim kalemleri v.b.) Bilgisayar Destekli Tasarım Programları (CAD/CAM programları) Büro makineleri (uygun özellikte bilgisayar, ozalit makinesi v.b.) İmalatta kullanılan çeşitli tezgahlar, ölçme ve kontrol avadanlıkları. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Makine Resim Konstrüksiyon Teknikeri olmak isteyenlerin; temel bilimlere karşı ilgi duyan ve bu alanda başarılı (fizik, kimya, matematik) Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,
Tasarım ve çizim yeteneğine sahip, Başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu, Düzgün şekil çizebilen, Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Makine Resim Konstrüksiyon Teknikerleri, makine parçalarını üreten büyük fabrikaların teknik bürolarında, kalite kontrol ünitelerinde veya bunlara yakın yerlerde kurulan tasarım bürolarında çalışırlar. Büyük fabrikalarda çalışılan ortam diğer işyerlerine nazaran daha iyi donatılmış, bilgisayar destekli üretime uygun, istenilen ışıklandırma düzeneğine sahip, sessiz ve temiz ortamlardır. Çalışmalarını makine mühendisi gözetiminde yürütür, diğer çalışma arkadaşları ile de iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Makine Resim Konstrüksiyon Teknikerleri kamu sektöründe (DDY Genel Müdürlüğü, MKE Kurumu, Belediyeler vb.) ve özel sektörde endüstriye yönelik alanlarda çalışabilirler. Özel sektörde büyük ve orta ölçekli işletmelerde istihdam edilenler endüstriyel tasarımcı ve konstrüktör olarak görev yapabilmektedirler. İSO 9001 kalite belgesi çalışmalarında makine çizimlerinin uygunluğunun sağlanmasında çalışabilirler. Edindikleri malzeme bilgisi ve teknik çizim becerilerinin iş piyasasında birçok alanda (otomotiv, inşaat gibi) kullanılması nedeniyle; üretim planlamacısı, satınalma teknikeri, kalite kontrolörü ve ısıl işlemci olarak kolaylıkla istihdam edilebilmektedirler.
Ayrıca yine özel sektörde faaliyet gösteren Mühendislik/Müşavirlik bürolarında çalışabilirler.
Kendi adlarına işyeri açma olanakları da vardır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi, meslek yüksekokullarının "Makine Resim Konstrüksiyon" bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Makine Model, Makine Ressamlığı, Model, Modelcilik bölümlerinden mezun olanlar "Makine-Resim-Konstrüksiyon" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal-1 (SAY-1)" puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. 1. ve 2. yarıyıllarda yoğunlaştırılmış teknik ağırlıklı teorik dersler, 3. ve 4. yarıyıllarda ise uygulamalar ve mesleki teknolojik bilgilerin verildiği dersler görülmektedir. Ayrıca yaz döneminde yapılan (2. ve 4. yarıyıl sonu) Endüstriye Dayalı Öğretim (EDÖ) adı altında staj söz konusudur. Eğitim süresince Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi kültür derslerinin yanında Makine Resim, Mukavemet, Malzeme Teknolojisi, Statik, Dinamik, Matematik, Üretim Teknolojisine Giriş, Kalıpçılık Bilgisi ve Resmi, Kalite Kontrol, HidrolikPnömatik Sistemler, Bilgisayar Destekli Tasarım, Elektrik Bilgisi, Makine Elamanları ve Konstrüksiyon, Fabrika Organizasyonu gibi mesleki dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
"Makine-Resim-Konstrüksiyon" ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Döküm Öğretmenliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Makine Mühendisliği, Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Metal Öğretmenliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.Çalıştıkları işyerlerinde belli bir uzmanlaşma döneminin ardından atölye şefi, grup amiri, teknik müdür hatta fabrika müdürü olabilirler.
BENZER MESLEKLER
Makine Mühendisi, Makine Teknikeri, Makine Ressamı

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim boyunca, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı kredi ve burslar ile özel bazı işletme ve vakıfların burslarından faydalanılabilir. Aynı zamanda bu meslekte part-time çalışma olanağı olduğundan öğrenciler az da olsa maddi kazanç sağlamaktadırlar.Eğitim sonrası kamu sektöründe çalışılması durumunda yasal olarak belirlenen derece ve kademeden ücret alırlar. Özel sektörde ise işletmenin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ilk işe girişte asgari ücret ya da iki katı civarında ücret alırlar. Tecrübe ve yeteneklerine bağlı olarak kazanç artmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULACAK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri tanıtımı sayfasından Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Ne İş Yapar? Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Çalışma Alanları, Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Makine-Resim-Konstrüksiyon Teknikeri meslek tanımı 5484 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı