Ekskavatör Operatörü Kimdir, Ne İş Yapar, Ekskavatör Operatörü Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Ekskavatör Operatörü
TANIM
Ekskavatör denilen araç ile; her türlü arazide çeşitli ölçüde kanal açma, dolmuş kanalları temizleme, toprak hafriyat, yığma, yükleme işlerinin yapılması, kum, çakıl ve benzeri malzemelerin kazılması, yığılması ve gerektiğinde araçlara yüklenmesi işlemini yapan kişidir.
GÖREVLER
Aracı çalışacağı yere götürür ve kepçeyi çalışma durumuna getirir,
Kanal açar, kanaldan çıkan malzemeleri vasıtalara yükler, Kanal açma veya toprak hafriyatı sırasında, engebeli yerleri kazma ve daldırma sureti ile düzeltir, Dolmuş kanalları temizler, Kum, çakıl ve stabilize malzemeleri çıkarıp depolar, depo edilen malzemeleri araçlara yükler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Ekskavatör, Varyoz, pense, çekiç, çektirme, çeşitli anahtar takımları, tornavida, Çeki halatları, gergi halatları, Yağ pompası, yağdanlık,
Eldiven, toz gözlüğü, Çeşitli madeni yağlar, akaryakıt, Tel halat, tahta takoz, Kelepçe, kanca, Hidrolik ve saf su, Yağ ve yakıt filtreleri, Üstübü, bez, kalas vb. ile
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Ekskavatör operatörü olmak isteyenlerin; Elleri, gözleri ve ayakları sağlam, bunları eşgüdümle kullanabilen, Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen, Dikkatli, sorumlu, tedbirli kimseler olmaları ve mekaniğe ilgi duymaları gerekir. Ayrıca kişinin fiziksel olarak sağlam bir yapıya sahip olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ekskavatör operatörü çalışmalarını araç içerisinde ve açık havada yürütür. Çalışma ortamı tozlu ve gürültülüdür. Operatör çalışmalarında gereken dikkati göstermediğinde kazalara yol açabilir. Oturduğu yerde çalışan ekskavatör operatörü iş öncesi ve iş bitiminde yöneticilerle, makine bakımcıları ve yağlayıcılarla, diğer çalışanlarla etkileşim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ekskavatör operatörleri, Devlet Su İşleri, T.C. Karayolları, Türkiye Elektrik Kurumu, Köy Hizmetleri Gen. Md., Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Orman işletmeleri, belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla, inşaat firmaları, maden şirketleri, kum ve çakıl ocakları gibi özel işyerlerinde çalışırlar. Kullanılan iş makinesinde, teknolojiye bağlı olarak yapılan değişiklikleri izleyen, eğitimini gören kişiler için, gerek özel gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında iş olanakları geniştir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi; 1 Endüstri Meslek Liselerinde; İş Makineleri bölümlerinde verilir. 2 Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teknik Birimlerinde Eğitim Veren Kuruluşlar (Karayolları Bölge Müdürlükleri ve Makine Mühendisleri Odaları Şubeleri) verdikleri eğitim sonunda yapacakları sınavda başarılı olanlara iş makinesi kullanma yetki belgesi (operatörlük) verirler. 3 Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında yapılır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Endüstri meslek liselerinin iş makineleri bölümüne girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim için adaylarda aranan şartlar: 18 yaşını bitirmek, En az ilkokul veya ilköğretim okulu mezunu olmak, Operatörlük yapmasını engelleyecek sağlık problemi olmamak. Özel sürücü kursları paralı olduğundan "G" sınıfı ehliyet almak isteyen ve durumu uygun olan her kişi başvurabilir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslekte eğitim süresi endüstri meslek liselerinde 4 yıldır. Eğitim süresi boyunca genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmetiçi eğitimlerin süresi değişmektedir. Özel sürücü kurslarında trafik bilgisi, motor bilgisi ve ilk yardım konularında ders verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin "Döşemecilik" bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Ağaç İşleri, Mobilya ve Dekarasyon ile Orman İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca meslek liselerinin, "Döşemecilik" bölümünden mezun olanlar, üniversitelerin, "Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği" lisans programlarını tercih ettiklerinde, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER
Greyder Operatörü, Buldozer Operatörü, Hendek Açma Makinesi Operatörü, Kepçeli Araç Operatörü.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Endüstri meslek liselerinde öğrencilere pratik eğitim yaptıkları süre içinde asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret ödenir. Özel sürücü kurslarında eğitim süresince bir kazanç söz konusu değildir. ücret işyerine göre değişiklik göstermekle beraber, genelde asgari ücretin üzerinde olup kişinin kıdem, deneyim ve başarılarına göre değişir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Ekskavatör Operatörü tanıtımı sayfasından Ekskavatör Operatörü Ne İş Yapar? Ekskavatör Operatörü Çalışma Alanları, Ekskavatör Operatörü Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ekskavatör Operatörü Mezunları Ne İş Yaparlar? Ekskavatör Operatörü Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ekskavatör Operatörü mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Ekskavatör Operatörü meslek tanımı 7674 kez okunmuştur.