Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Makine Teknisyeni (Tarım) Kimdir, Ne İş Yapar, Makine Teknisyeni (Tarım) Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Makine Teknisyeni (Tarım)



TANIM 
Tarım alet ve makinelerinin bakımını ve onarımını yapan, çiftçilere bu araçları tanıtarak onlara kullanımını öğreten kişidir.

GÖREVLER 
Tarım alet ve makinelerinin bakımını ve ayarını yapar, Çiftçilere tarım alet ve makinelerinin nasıl kullanılacağını gösterir, Üretilen tarım aletlerinin kalite kontrol testini yapar, Tarım alet ve makinelerini çiftçiye tanıtır ve kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlar, Tarım aletlerinin kullanılması amacıyla çiftçilere verilen kurslarda görev alır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Traktör, Balya makinesi, Slaj makinesi, Pulluk, Diskaro, Kazayağı, rotavatör, Tırmık, Silindir, Mibzer (Ekim makinesi), İlaçlama makinesi, Gübreleme makinesi (sunni gübre dağıtma makinesi),
Orman makineleri, Çiftlik gübresi dağıtma makinesi, Sellektör, Bağ ve bahçe tarımı ilgili makineler. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Tarım Alet ve Makineleri teknisyeni olmak isteyenlerin; Fen konularına ve özellikle fizikte mekanik konularına ilgi duyan, Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, Açık havada çalışmaktan ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, El ve gözü eşgüdümle kullanabilen, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen ve insanları etkileyebilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Tarım alet ve makineleri teknisyenleri, tarım alet ve makinelerini üreten fabrika ve atölyelerde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşların eğitim bürolarında görev yaparlar. Çalışma ortamı göreve göre değişiklik gösterir. Eğitim ortamı bazen açık hava bazen kapalı mekan olabilir. Atölye ise genellikle kirli ve gürültülüdür. Tarım alet ve makineleri teknisyeni görevlerini yaparken hem alet ve makinelerle hem de insan ilişkileri ile ilgilenir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bu mesleği yapanlar; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, TC. Zirai Donatım Kurumu Fabrikalarında, Bölge Müdürlüklerinde, tarım alet ve makineleri yapan özel kuruluşlarda görev alabilirler, kendi işlerini de kurabilirler. Ayrıca; tarım meslek liselerinde de çalışma olanakları vardır. Üretim alanında teşvik kredileri verildiği takdirde özel sektörde de geniş bir istihdam alanı ortaya çıkacaktır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin Eğitimi Tarım Meslek Lisesi Makine bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Tarım Meslek Liselerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi Tarım Meslek lisesinde 4 yıldır.
Eğitimde; Ziraat alet ve makinelerinin tanıtımı, kullanılması, ayarlanması ve bakımı öğrenilir. Eğitim süresince genel kültür ve meslek dersleri birlikte okutulmaktadır. Ziraat alet ve makinelerinin kullanılması uygulamalı olarak gösterilmektedir. Eğitim süresince meslek dersleri ve genel kültür dersleri birlikte okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin Makine bölümlerinden mezun olanlar; istedikleri taktirde, tarım alet ve makineleri, hasat sonrası teknolojisi, antep fıstığı tarımı ve teknolojisi, arıcılık, bağcılık, bahçe ziraatı, besicilik, bitki koruma, bitkisel üretim, bitkisel ürünlerde muhafaza ve pazarlama, endüstri bitkileri yetiştirme ve değerlendirme, endüstriyel tavukçuluk, et endüstrisi, fidan ve fidecilik, fidan yetiştirme, fındık eksperliği, ipekböcekçiliği, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, mantarcılık, organik tarım, orman işletmeciliği, pamuk pazarlama ve iplikçilik, pancar yetiştiriciliği ve şeker teknolojisi, peyzaj, peyzaj uygulama ve süs bitkileri, peyzaj ve süs bitkileri, sebze üretimi, seracılık, seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği, subtropik iklim bitkileri, sulama teknolojisi, süt hayvancılığı, tarım (açıköğretim), tarım işletmeciliği ve pazarlama, tarım ürünlerinin muhafazası ve depolanması, tarımsal işletmecilik, tarımsal pazarlama, tarımsal sulama yönetimi, tarla bitkileri, tavukçuluk, tıbbi ve aromatik bitkiler, tohumculuk, tütün yetiştiriciliği ve işletmeciliği, zeytin yetiştiriciliği ve değerlendirilmesi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin "Makine (Tarım)" bölümünden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına girip başarılı olmaları ve Tütün Eksperliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER
İş makineleri teknisyeni, Makine teknisyeni, İş makineleri operatörü, Tarım alet makineleri teknikeri.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Tarım Alet ve Makinaları teknisyenlerinin kamu kurumlarında çalışmaları durumunda kazançları 657 Devlet Memurları Kanununun yürürlükteki hükümlerine göre belirlenir.Kendi işyerlerinde ve özel kesimde çalışan yetenekli ve becerikli teknisyenler daha iyi kazanç sağlamaktadırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Makine Teknisyeni (Tarım) tanıtımı sayfasından Makine Teknisyeni (Tarım) Ne İş Yapar? Makine Teknisyeni (Tarım) Çalışma Alanları, Makine Teknisyeni (Tarım) Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Makine Teknisyeni (Tarım) Mezunları Ne İş Yaparlar? Makine Teknisyeni (Tarım) Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Makine Teknisyeni (Tarım) mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Makine Teknisyeni (Tarım) meslek tanımı 3222 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı