Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Kozmetik Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Kozmetik Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Kozmetik Teknikeri



TANIM 
Kozmetik ürünlerin üretiminde, pazarlama, tanıtım ve satış alanlarında çalışan ara insan gücüdür. 

GÖREVLER 
Kozmetik üretiminde kullanılan hammaddelerin tespitini yapar, Kozmetik üretiminde kullanılan suyun mikrobiyolojik kontrollerini yapar, En az maliyetle, en kaliteli kozmetiğin üretiminin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapar, Kozmetik üretiminde kullanılan alet ve malzemelerin doğru ölçüp, ölçmediğini izler, bunlarla ilgili kayıtları tutar, Üretilen kozmetik ürünün tanıtım, pazarlama ve satış departmanlarında çalışır, İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çevrenin korunması ile işyerindeki hijyen konularındaki talimatlara uyar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Ph Metre (Ph ölçer), viskozmetre (Sıvılık derecesi, akışkanlık ölçer), TAA SLES (Ürünü temizleme maddesi), Renk, koku, görünüş testleri için elektronik test aletleri, KARL FİSHER (Üründeki su miktarını ölçer), Elektronik terazi, cam ve porselen tüpler, Isıtıcı ve sogutucu test fırınları, Asitler, bazlar: Organik ve inorganik numuneler (Mamul, kimyasal karışımlar vb.), Çeşitli formlar, bilgisayar ve ilgili yazılımlar. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Kozmetik teknikeri olmak isteyenlerin , Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgi duyan ve bu alanda başarılı, Dikkatini uzun süre bir noktada yoğunlaştırabilen, Yenilikleri izleyen, 
Koku alma duyumu gelişmiş, Ayrıntılara dikkat edebilen, tedbirli, Kimyasal maddelere karşı sağlık sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Kozmetik teknikerinin çalışma ortamı laboratuarlar ile satış reyonlarıdır. Laboratuarlardaki çalışma ortamı gürültülü ve kokuludur. Çalışırken dikkatli olmadıkları taktirde kimyasal madde yanıkları ve zehirlenmeler olabilir.Çalışma ortamında çalışma arkadaşları ile iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bu bölümden mezun olanların iş bulma alanları oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Kamu ve özel sektörün kimyasal işlemlerle ilgili ürün üreten tüm işletmelerinde iş bulabilme şansları vardır. Ancak kozmetik, gıda ve ilaç sektörleri öne çıkan çalışma alanlarıdır. Kendi başlarına işyeri açmaları da mümkündür ancak çok yüksek sermaye ye ihtiyaçları olacaktır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokulların Kozmetik Teknolojisi programında verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Boya Teknolojisi, Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme,Plastik Teknolojisi, Proses, Sınai Boya ,Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Cilt Bakımı ve Güzellik, Cilt Bakımı ve Kuaförlük, Kuaförlük/Kuaförlük-Cilt Bakımı ve Epilasyon, Kuaförlük/Kuaförlük-Saç Bakımı ve Yapımı bölümlerinden mezun olanlar "Kozmetik Teknolojisi" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY-1)" puanı almaları gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi iki yıldır. Eğitim süresince temel derslerin yanında; Genel Analitik, Organik, Doğal Bileşikler Kimyası, Endüstriyel Mikrobiyoloji, Kalite Güvence ve Ürün Geliştirme, İş Hukuku, Enstrümental Analiz, Pazarlama, İşletme, İstatistik, Kozmetiğe Giriş, Cilt Bakımı, Dermatoloji, Kozmetik Üretim Teknolojisi, Kozmetik ve İnsan Vücudu, Ambalaj Geliştirme Teknikleri, Kozmetik Preparatlar, Çevre Kirliliği, İnsan Sağlığı, Toksikoloji ve Hijyen, Proje ve Yönlendirilmiş Çalışmalar dersleri verilmektedir. 

MESLEKTE İLERLEME 
"Kozmetik Teknolojisi" ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Kimya, Kimya Mühendisliği, Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler. Çalıştıkları işyerlerinde başarılı olanlar kısım şefi, müdür yardımcısı olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci kredilerinden ve harç kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler. Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir. Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazançları asgari ücretin 3-6 katı arasında değişmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Kozmetik Teknikeri tanıtımı sayfasından Kozmetik Teknikeri Ne İş Yapar? Kozmetik Teknikeri Çalışma Alanları, Kozmetik Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kozmetik Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Kozmetik Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kozmetik Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kozmetik Teknikeri meslek tanımı 4218 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı