Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni
TANIM
Makine parçalarının imalinde kullanılan takım tezgahlarını, bilgisayarla çalıştıran kişidir.
GÖREVLER
İmalat yapılacak parçanın, makinede hangi işlemlerden geçeceğini belirler,Bu işlemlerde hangi aletlerin kullanacağını saptar,Kullanılacak ölçme ve kontrol aletlerini belirler,Söz konusu aletlerin çalıştırılması için bir bilgisayar programı yazar ve bunu tezgaha yükler,Makinenin, imal edilecek parçaya göre önceden ayarını yapar,İmalatı gerçekleştirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELERTorna, freze, matkap, taşlama gibi bilgisayarlı takım tezgahı,Bilgisayar, printer, bilgisayar disketleri ve kağıt şeritler,Kumpas, mikrometre, tampon mastarlar kesici takımlar ve takım tutucular gibi ölçme ve kontrol aletleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bilgisayarlı nümerik kontrol teknisyeni olmak isteyenlerin;Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen,Yönergeyi hazırlayabilen ve bunu uygulayabilen,Gözünü ve elini eşgüdümlü kullanabilen,Uyarıcılara çabuk tepki verebilen,Makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilen ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,Uzun süre ayakta durabilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu meslek üyeleri, otomotiv ve imalat sektöründeki atölyelerde; ısı ve kokunun normal, toz, gürültü, ışık ve titreşimin yoğun olduğu ortamlarda çalışırlar. Kişi çalışırken birinci derecede makinenin çalıştırılması ile ilgilidir. Çalışma saatleri düzenlidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekte özellikle otomotiv ve metal imalat sektöründe çalışma olanakları mevcuttur.Ülkemizde, küçük ve orta ölçekli işletmelerdeki, geleneksel takım tezgahlarından oluşan makine parkını, teknolojisi ileri CNC tezgahlarına çevirmek bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, şimdi ve gelecekte yetişmiş insan gücüne olan gereksinimi de beraberinde getirmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi Anadolu Meslek, Anadolu teknik liseleri, teknik liseler ve endüstri meslek liselerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu alanda meslek eğitimi alabilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olan kişilerden endüstri meslek liselerinin tesviye, elektrik, elektronik, bilgisayar, telekomünikasyon, gemi elektroniği ve haberleşme bölümlerinde okuyan öğrenciler, 1. sınıfta gerekli not ortalamasını sağlamak koşuluyla teknik liselerin bilgisayarlı nümerik kontrol bölümlerine geçebilmektedirler. Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Anadolu Teknik Liselerine girebilmek için Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olamak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince: genel kültür dersleri ve Tesviyecilik ve vargelcilik,Torna ve freze tezgahları, Ölçme ve kontrol aletleri, Bilgisayar ve ekipmanları, Kağıt deliciler ve kağıt serilere program aktarılması, Bilgisayarlı nümerik kontrol (CNC) tezgahlarının bakımı ve iş güvenliği konularında vb. meslek dersleri okutulmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin (CNC) Bilgisayarlı Numerik Kontrol bölümünden mezun olanlar istedikleri taktirde, Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Mekatronik, Mekatronik (Uzaktan eğitim) Otomotiv, Oto Boya Karoseri Doğrutma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve makineleri, Metalurji Malzeme, Gemi makineleri ile Metalografi ve Malzeme Muayenesi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.Ayrıca meslek liselerinin (CNC) bölümünden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve "Talaşlı Üretim Öğretmenliği" lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER:
Makine Teknisyeni, Elektronik Teknisyeni, Bilgisayar Programcılığı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek lisesi öğrencileri staj sırasında asgari ücretin % 30'u oranında ücret alırlar. Bu meslekte çalışanlar asgari ücretin 34 katı ücret almaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni tanıtımı sayfasından Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Ne İş Yapar? Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Çalışma Alanları, Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (Cnc) Teknisyeni meslek tanımı 2140 kez okunmuştur.