Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni



TANIM 
Moda ve teknolojik gelişmelere dayalı olarak, kadın giysilerinin modelini geliştiren, kalıplarını hazırlayan ve örnek üretimi yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde, uygulanabilir nitelikte kadın giysi tasarımını ve teknik çizimini yapar, Bu tasarıma uygun tekstil ürününü saptar veya tekstil ürününe göre model tasarımı yapar, Tasarım panosu hazırlar, Bilgisayar desteğinde veya elle çizdiği modelin kalıbını hazırlar, 
Kesim planı ve malzeme hesabı yapar, Deneme üretimini gerçekleştirir, Tasarımlara uygun aksesuar seçimi yapar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar ve autocad programları, atölye masası, çeşitli makaslar, sanayi tipi dikiş makinesi, overlok makinesi, ilik makinesi, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası (pazen kaplı), buharlı el ütüsü, boya malzemeleri, kumaş vb. tekstil ürünleri, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller, riga, pistole vb. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Kadın giysi tasarımı teknisyeni olmak isteyenlerin; Modayla ilgili, Hayal gücü zengin, yaratıcı, yeniliklere açık, estetik görüşe sahip, Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilen, Göz ve erini eşgüdümle kullanabilen, 
Tasarım ve çizim yeteneği olan, 
Düzenli, insanlarla iyi iletişim kurabilme özelliğine sahip kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Çalışma ortamı aydınlıktır. Görev hem oturarak hem de ayakta ve çeşitli aletler kullanılarak yürütülür. 
Çalışırken diğer meslektaşları ile iletişimde bulunur. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Kadın giysi tasarımı teknisyenleri özel sektöre ait hazır giyim işletmelerinde (deri hazır giyimde dahil) model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler. 
Ayrıca meslek elemanları ustalık belgesi almak koşuluyla kendi işyerini açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek /Anadolu meslek liseleri, kız meslek liseleri ve çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon" alanı "Kadın Giysi Tasarımı" dalında verilmektedir. 
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu meslek /Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezun olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavında başarılı olmak gerekmektedir. 
Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon "alanına girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Anadolu kız meslek/ Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıl, 
Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerde de 4 yıl sürelidir. 
Eğitim boyunca genel kültür derslerinin yanı sıra Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Girişimcilik, İnsan ilişkileri, Kalite Kontrol, Tekstil Bilgisi, Üretim Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, Tasarım Uygulamaları, Kalıp ve Tasarımları gibi meslek dersleri okutulmaktadır. 

MESLEKTE İLERLEME 
Mezunlar alanlarında ustalık sınavına girerek başarılı oldukları taktirde Ustalık Belgesi almaya ve kendi işyerlerini kurmaya hak kazanırlar. 
Kadın giysi tasarım teknisyeninin yükselmesi, kendini yenilemesine, deneyimine bağlıdır. Çalışma alanı geniştir. 
Meslek Liselerinin Tekstil Konfeksiyon alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde Deri Konfeksiyon, Kostüm Tasarımı ve Tekstil önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları taktirde yerleştirilebilirler. 
Ayrıca Meslek Liselerinin " Tekstil Konfeksiyon" alanından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS' na girip başarılı olmaları ve "Giyim Öğretmenliği" , "Giyim Endüstri Öğretmenliği" ile "Hazır Giyim Öğretmenliği" , "Tekstil Öğretmenliği", "Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı" (Endüstriyel Sanatlar Y.O) Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
3308 sayılı "Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu" gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir. 
Eğitim gören öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. 
Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan da faydalanırlar. 
Kadın giysi tasarım teknisyeni olarak özel sektörde işe başlayan bir kişi başlangıçta net asgari ücret civarında ücret alır. Bu kazanç işyerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre 2-3 katına çıkabilir. 
Kendi hesabına çalışanlarda ise yaptıkları işe göre değişen gelirler söz konusudur. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları ve İşyerleri 
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni tanıtımı sayfasından Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Ne İş Yapar? Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Çalışma Alanları, Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni meslek tanımı 1580 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı