Mantar Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Mantar Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Mantar Teknikeri
TANIM
Mantar türlerinin üretimi, saklanması, denetimi ve pazarlamasında çalışan ara elamandır.
GÖREVLER
Bitkisel üretim alanında çalışan ziraat mühendisleri tarafından hazırlanan üretim planını uygulamaya koyar, Mantar üretiminde gerekli olan kompost hazırlama (sap, saman ve gübre karıştırılarak yığının oluşturulması, ıslatılması ve aktarılması) işlerini yapar, Üretim odalarında sıcaklık, nem ve havalandırma işlerini kontrol eder, Mantarın üretimini çeşitli aşamalarında denetler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Klima, Termometre, Hidrometre, İlaçlama alet ve ekipmanları ( ilaç motoru, sırt pompası), Otoklav,
Torf (örtü toprağı).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Mantar teknikeri olmak isteyenlerin; Biyolojiye, özelliklede botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı,
Açık havada ve bitkisel üretim alanında çalışmaktan hoşlanan, Bedence sağlam ve dayanıklı,
Dikkatli, temiz ve titiz kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mantar Teknikerleri genellikle üretim odalarında çalışır. Çalışmasının büyük bölümü kapalı ortamda olmasına rağmen kompost hazırlama ve ambalajlama sırasında açık havada çalışabilmektedirler. Çalışma ortamı mantarın gelişme dönemlerine göre farklılık gösterir. Genel olarak çalışılan ortam nemli ve serindir. Çalışırken ziraat mühendisleri, meslektaşları, işçiler ve müşterilerle iletişimde bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Çok az bir sermaye ile aile işletmeciliği şeklinde bodrum, depo gibi değerlendirilmeyen kapalı alanlarda kendi işletmelerini kurup, mantar yetiştiriciliği yapabilirler. Hazır kompost ve mantar üretimi yapan özel sektöre ait işyerlerinde çalışabilirler. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde, üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde görev alabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğinin eğitimi üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokullarının "Mantarcılık" bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Tarım, Ziraat, Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), Makine –Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar "Mantarcılık" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA-1)" puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra 2 yıldır.
Eğitim süresince Genel Kültür dersleri ve Kültür mantarcılığı ile ilğili meslek dersleri okutulmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
"Mantarcılık" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerinin Bitkisel Üretim, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknikeri.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanılan burs olanaklarından yararlanabilirler. Kamu sektöründe kanunda öngörülen derece ve kademede ücret alırlar. Özel sektörde çalışanların kazançları asgari ücretin yaklaşık 2 katı civarındadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Mantar Teknikeri tanıtımı sayfasından Mantar Teknikeri Ne İş Yapar? Mantar Teknikeri Çalışma Alanları, Mantar Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Mantar Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Mantar Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Mantar Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Mantar Teknikeri meslek tanımı 1880 kez okunmuştur.