Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Grafik Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Grafik Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Grafik Teknisyeni



TANIM 
Kitapların, dergilerin, gazetelerin veya ambalaj, katalog, afiş, broşür gibi endüstriyel ürünlerin resim, amblem, desen vb. şekillerini grafik tasarımcısının direktifleri doğrultusunda uygulayan kişidir. 

GÖREVLER 
Teknolojik ilerleme ve değişimleri göz önünde tutarak modern biçim, renk, kompozisyon vb. konulardaki bilgilerini tasarımlarına aktarır, Aldığı bilgiler ve istekler doğrultusunda oluşturduğu tasarımları müşteri ile görüşür ve müşterinin beğenisine ve onayına sunar, Çalışmasında kullanacağı filmlerin montajını yapar, yaptığı iş gazete ve/veya dergiye basılacaksa sayfa montajını hazırlar, Tasarlanan grafiksel çalışmada stüdyoda veya herhangi bir mekanda fotoğraf çekimi yapar, Baskı aşamasını, montaj, renk ayırımı, kalıp vb. işleri takip eder. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar, Özellikle masa üstü yayıncılık gibi bilgisayar programları, 
Rapido takımları, cetvel, değişik türde kağıtlar, boyalar vb.büro malzemeleri, Baskı alet ve araçları, Fotokopi ve diğer büro aletleri, 
Yazı katalogları, Kitaplar, dergiler vb. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Grafik teknisyeni olmak isteyenlerin; Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen, Hayal gücü zengin, yaratıcı, genel kültürü olan, Tasarımlarını çizgilerle ifade edebilen, Planlama ve koordine etme yeteneği olan, konusunda bilgi verebilen, Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili ve bu alanda başarılı kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Grafik teknisyeni, büroda, kapalı bir mekanda genellikle çizim masası ve bilgisayarlarla sakin bir ortamda çalışır. Müşteri görüşmeleri, stüdyoda fotoğraf çekimi hareketli bir çalışma temposunu gerektirir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Toplumumuzun sanayi toplumuna geçiş aşamasında olmasından dolayı bir çok ürün kendi ülkemizde üretilmeye başlanmıştır. Bu malların gerek iç ve gerekse dış piyasada pazar bulması iyi bir reklam, ambalaj sorununu beraberinde getirmektedir. Bütün bunlar görsel iletişimin birer parçasıdır, görsel iletişimi sağlayan kişilerden biri ise grafik teknisyenidir.Grafik işletmelerinde grafik teknisyenleri, grafik konusunda ara eleman (meslek lisesi mezunlarının ilk işe başlama durumu) olarak çalışabilirler. Aynı zamanda reklam ajansları ve matbaalarda görev yapabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleki eğitim; Endüstri Meslek Liseleri ve Matbaa Meslek Lisesi "Grafik" bölümleri, Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin Grafik Tasarım alanında , verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Endüstri Meslek Liseleri, çok programlı liseler MatbaaMeslek Liselerine girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için ise Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda başarılı olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıl, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerde 4 yıldır.Endüstri Meslek Liseleri, Çok Programlı Liseler ve Matbaa Meslek Lisesi'nde de 4 yıldır. Öğrenciler eğitimleri sırasında genel kültür ve meslek derslerini hem pratik hem teorik olarak almaktadırlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Teknisyen olarak işe başlayan eleman başarı durumuna göre yükselebilir. Ancak işyerlerinde yükselme imkanı sınırlıdır. Konusu ile ilgili tecrübesi kişinin iş bulma imkanına ve iyi bir ücret almasına olumlu katkılar sağlar. Meslek liselerinin "Grafik" bölümü ve grafik tasarımı dalından mezun olanlar istedikleri takdirde, Grafik , Fotoğrafcılık, Fotoğrafcılık ve Kameramanlık, Matbaacılık, Seriğrafi, Matbaacılık ve Baskı Teknikleri, Cam Seramik, Çini İşlemeciliği, Duvar Süsleme Sanatları, Seramik, Endüstriyel Seramik, Halıcılık ve Desinatörlüğü ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, üniversitelerin "Matbaa Öğretmenliği", "Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği" lisans programlarından birini tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. 

BENZER MESLEKLER: 
Grafik Tasarımcısı, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, Moda Tasarımcısı, İç Dekoratör, Teknik Ressam. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Meslek lisesi eğitiminde öğrenciler üçüncü sınıfta haftada 2 gün okulda 3 gün işletmelerde beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında öğrenciler asgari ücretin % 30'undan az olmamak koşuluyla ücret alırlar ve sigortalanırlar. Grafik teknisyeni olarak özel bir işyerinde işe başlayan bir kişi asgari ücretten işe başlayabileceği gibi bu ücret daha da fazla olabilir. Tecrübe, işteki pozisyon, işyerinin büyüklüğü ücret artışına etki eden faktörlerdir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Grafik Teknisyeni tanıtımı sayfasından Grafik Teknisyeni Ne İş Yapar? Grafik Teknisyeni Çalışma Alanları, Grafik Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Grafik Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Grafik Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Grafik Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Grafik Teknisyeni meslek tanımı 3393 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı