Deri Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Deri Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Deri Teknisyeni
TANIM
Ham deri veya yünlü deriyi çeşitli işlemlere tabi tutarak kullanıma hazır mamül hale getirme işleriyle uğraşan kişidir.
GÖREVLER
Deri Mühendisi tarafından hazırlanan üretim planına göre; İşlenecek deriyi seçer, Ham deriyi ıslatır, gerekirse tüy ve kıllarını temizler, derilerde kalan etleri sıyırır, kireç soma ve yağ giderme işlemini yapar, Deriye salamura ve tabaklama işlemlerini yapar, Sıkma ve traş işlemlerini yapar, Deride kalite ayırımı yapar, Traşlı derilerin boyama, yağlama ve ikinci tabaklanmasını yapar, Deriyi kurutur, istenilen renge boyar, ütüler ve su geçirmezliğini sağlar, Deriyi istenilen ölçülerde keserek satışa hazır hale getirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Deri işlemede kullanılan araçgereçler (etleme makinesi, sıkma makinesi, pervaneli tekne, tıraş makinesi, yaş ve kuru dolaplar, gergi makinesi, yün kırpma makinesi, tarak, vakum makinesi, deri alanı ölçme makinesi, deri ölçme ve kesim makineleri, boyama makinesi, yarma makinesi), Jilet, bıçak ve kenar alma makası, Deri işlemede kullanılan kimyasal maddeler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Deri Teknisyeni olmak isteyenlerin; Temel bilimlere ilgili, Uzun süre ayakta çalışmaya dayanıklı ve bedence güçlü, Renkleri ayırdedebilen, Kötü kokudan, ıslak, rutubetli ortamdan rahatsız olmayan, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Deri Teknisyenlerinin çalışma ortamı kirli, ıslak ve rahatsız edici kokuludur. Çalışma yeri, deri işleyen tabakhane, atölye ve fabrikalardır. Genellikle ayakta çalışılır. Islak ve nemli ortamlarda uzun süreli çalışma sonunda romatizmal hastalıklar söz konusu olabilir. Meslek elemanı çalışırken birinci derecede deri ve kimyasal maddelerle ilgilidir. Mühendisler, işveren ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Deri Teknisyenleri; özel sektöre ait deri işleme atölye ve fabrikalarında çalışabilirler . Ekonomik durumuna bağlı olarak kendi işyerini açabileceği gibi özellikle deri işleme sanayinin gelişmiş olduğu İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit, Uşak, Niğde, Tekirdağ (Çorlu) gibi illerde de iş bulma şansına sahiptir. Kalite anlayışının artması, deri konfeksiyon ve deri ürünlerinin sürekli çeşitlenmesi ve dış talebin artması bu alanda yetişmiş elemana olan talebi arttırmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Endüstri Meslek Liselerinin 'Deri Teknolojisi' bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerine; ilköğretim okulu mezunu, 19 yaşını doldurmamış, başarı ve sağlık durumu girmek istediği mesleğe uygun öğrenciler kayıt yaptırabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi ; Endüstri Meslek Liselerinde 4 yıldır. Bu okullarda meslek eğitimi teorik ve uygulamalı olarak yapılır. Eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Yabancı Dil, Biyoloji ve Sağlık Bilgisi, Fizik, Kimya, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi genel kültür dersleri, Anorganik Kimya, Ham Deri, Deri Kimyasalları, Deri Teknolojisi, Organik Kimya, Arıtma Bilgisi, Makine Bilgisi, Kürk Teknolojisi... gibi teorik ve Kimya Laboratuarı, Atölye gibi uygulamalı meslek dersleri okutulur. Öğrenciler son sınıfta ise 2 gün okulda, 3 gün meslekle ilgili işletmede olmak üzere beceri eğitimi görürler.
MESLEKTE İLERLEME
Deri Teknisyenleri çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef vb. olabilirler. Meslek liselerinin Deri Teknolojisi bölümünden mezun olanlar, istedikleri takdirde, Deri İşleme Teknolojisi, Dericilik, Deri Teknolojisi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen süre kadar mesleğinde çalışmış ya da en az beş yıl kalfa olarak çalıştığını belgelemek şartı ile ustalık sınavına doğrudan katılarak, başarı göstermeleri durumunda ustalık belgesini alırlar. Ustalık belgesini alanlar kendi işyerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenen İş Pedagojisi kursuna katılıp başarılı olmaları durumunda Usta Öğreticilik belgesine sahip olurlar. Kendi işyerlerini kuranlar, girişimci olarak da ilerleme kaydedebilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 sayılı yasa gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrenciler yaşlarına uygun asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Mesleki eğitim sürecinde muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu'nca karşılanır. Kazanç, çalışılan işletmeye göre değişmektedir. Özel sektörde ilk işe girişte asgari ücret düzeyinde olan kazanç, daha sonraki günlerde başarı durumuna göre artmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Deri Teknisyeni tanıtımı sayfasından Deri Teknisyeni Ne İş Yapar? Deri Teknisyeni Çalışma Alanları, Deri Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Deri Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Deri Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Deri Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Deri Teknisyeni meslek tanımı 3711 kez okunmuştur.