Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Fotoğrafçılık Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Fotoğrafçılık Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Fotoğrafçılık Teknikeri



TANIM 
Fotoğraf makinesiyle görüntüye estetik yorum katarak kaydeden ve görüntüye çeşitli teknikler uygulayarak basımını yapan kişidir.

GÖREVLER 
Fotoğraf çekimi öncesi stüdyo içi veya stüdyo dışında fotoğraf çekim ortamını hazırlar,Fotoğraf makinesinin ışık durumuna ve konumuna göre ayarlarını yapar,Kullanılacak fotoğraf makinesi dijital değil ise filmleri makineye takar,Müşteri ve/veya nesneyi çekime hazırlar,
Görüntüyü ayarlayarak müşterinin istediği nitelikteki çekimi yapar,
Fotokimyasal maddeleri kullanarak, suyun saflığını ayarlayarak filmin geliştirme ağartma, sabitleme, renk ve pozitife çevirme banyolarını yapar.Filmi kurutur, tasnifini yapar, rötuşlarını tamamlar, baskı yapar veya baskı için bilgisayara aktarır, çıktılarını alır,Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Banyo yapımında kullanılan kimyasal maddeler, bilgisayar, bilgisayar programları, photoshop, photostyler vb. çeşitli ebatlar ve özelliklerde fotoğraf makineleri, dijital atölye baskı makineleri, medya kartları, dia çoğaltma makinesi, boya tabancası, kağıt makas takımı, kurşun kalem takımı, karanlık oda lambası, kart banyo makinesi, objektif, profesyonel flaş sistemleri (flaş, paraflaş, akülü flaş, atbox, şemsiye), scanner, film (renkli, siyah beyaz, slayt filmi, APS filmi, instant filmi,) çeşitli ebatlarda resim kartları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Fotoğrafçılık teknikeri olmak isteyenlerin, Yoğun ve yaygın dikkat yeteneği gelişmiş, Ayrıntıyı algılayabilen, Şekil ilişkileri, uzay ilişkilerini görebilen, Görme keskinliği, renk algısı iyi, İnsanlarla iyi ilişki kurabilen, işbirliğine yatkın, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, Güzel sanatlara ilgili, Yaratıcı, sorumluluk sahibi, dışa dönük, sabırlı, sakin Eleştiriye açık olan, kimseler olması gerekir.
Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran en önemli özelliktir.Renk körlüğü, ileri derecede görme bozuklukları, el ve ayak sakatlığı bu mesleğin yürütülmesini engelleyebilir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Fotoğraf stüdyolarında çalışılabileceği gibi, açık havada ( dağ, deniz kenarı), değişik ortamlarda (seminer, toplantı, kongreler, düğün vb.) çalışılabilinir. Çalışma ortamları genellikle aydınlık olmakla birlikte film banyosu tab edilmesi sırasında karanlık odada çalışmak söz konusu olmaktadır.Birinci derecede uğraş konusu insanlar ve estetik tasarımların görüntüsü olan yerlerdir. İşlerini yaparlarken müşteriler ve çalışma arkadaşlarıyla iletişim halindedir. Ancak tek başına da çalışılabilmektedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Günlük yaşantımızın bir parçası olan fotoğraf makinesi, günümüzde optik ve sayısal sistemlerin gelişmesi ile her sektöre farklı amaçlarla hizmet veren bir makine durumuna gelmiştir. Yaşamın bir kesitinin kayıt edilmesi olarak TANIMlanan fotoğraf, bazı temel noktalarda gereksinim olmakla birlikte aynı zamanda insanların özel anlarını kaydetmek için kullandıkları bir araçtır. Günümüzde fotoğrafçılık mesleği bir sanat ve haberleşme aracı olarak ilerlerken; optik aygıtların gelişmesi sonucu astronomi, mikrobiyoloji, histoloji vb. bilim dallarında da giderek artan biçimde kullanılmaktadır. Meslekte edinilen bilgi ve beceriler, fotoğrafçılığın kullanıldığı pek çok alanda, özellikle reklâmcılıkta, matbaacılıkta, basında, sinema ve video çekiminde kullanılmaktadır. İş yaşamında stüdyo fotoğrafçılığının yanısıra, tanıtım (sanayi ve reklâm) fotoğrafçılığı ve aktüel fotoğrafçılık gibi yeni uzmanlaşma alanları da gözlenmektedir.Teknolojik gelişmeler sonucunda, bilgisayarın sektöre girmesiyle ortaya çıkan dijital (sayısal) fotoğrafçılık ve son zamanlarda gelişen lazerle dijital baskının yakın gelecekte önemli oranda yaygınlaşması ve klasik fotoğrafçılığın uygulama alanlarını genişletmesi beklenmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokulların "Fotoğrafçılık" bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek Liselerinin Baskı (Ofset Baskı, Tipo Baskı) Cilt ve Serigrafi, Ciltleme ve Serigrafi, Dizgi, Fotoğraf ve Klişe, Fotoğrafçılık, Grafik Grafik/Sanatlar, Klasik Ciltçilik, Matbaa, Matbaacılık, Ofset Baskı, Ofset Baskı Serigrafi, Tipo Baskı, Tasarım ve Teknolojisi, Reprodüksiyon ve Klişe, Tipo Baskı Serigrafi, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, RadyoTelevizyon, Resim, Uygulamalı Resim bölümlerinden mezun olanlar "Fotoğrafçılık" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirlerMeslek Liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sözel (SÖZ1)" puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi iki yıldır. Eğitim süresince; Bilgisayarlı fotoğraf tasarımı, Çekim teknikleri, karanlık oda teknikleri, Fotoğraf bilgisi, sanat tarihi, Fotoğraf tarihi,temel sanat eğitimi, Temel fotoğraf tasarımı,bilgisayar, Tasarım ve uygulama,kitle iletişimi, Temel bilgi teknolojisi kullanımı, stüdyo teknikleri, Renkli fotoğraf sanatı ve teknikleri, Tanıtım fotoğrafçılığı, gezi fotoğrafçılığı, Basın fotoğrafçılığı, genel ve teknik iletişim, Çağdaş fotoğraf sanatı ve teknikleri, Deneysel fotoğraf, görsel iletişim, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Türk dili, Yabancı dil (Almanca-İngilizce-Fransızca) gibi dersler görürler.

MESLEKTE İLERLEME 
Fotoğrafçılık önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Basın ve Yayın, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Fotoğraf ve Grafik Sanatları, Grafik, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Öğretmenliği, Grafik Sanatları, Grafik Tasarımı, İletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve TV, RadyoSinema ve TV, Sinema, Televizyon Gazeteciliği, Sinema ve TV Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Çalıştıkları işyerinde yönetici sorumluluğuna getirilebilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler. Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazanç durumu değişiklik göstermektedir. İlk işe girişte asgari ücret düzeyinde kazanç söz konusudur. Daha sonraki kazanç ise asgari ücretin 2-5 katı arasında değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri,

Fotoğrafçılık Teknikeri tanıtımı sayfasından Fotoğrafçılık Teknikeri Ne İş Yapar? Fotoğrafçılık Teknikeri Çalışma Alanları, Fotoğrafçılık Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Fotoğrafçılık Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Fotoğrafçılık Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Fotoğrafçılık Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Fotoğrafçılık Teknikeri meslek tanımı 3899 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı