Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni



TANIM 
Radyo, televizyon, telefon, telsiz, faks vb. haberleşme cihaz ve sistemlerinin üretimi ve kurulması sırasında mühendis ve teknikere yardımcı olan, cihaz ve sistemlerin bakımını yapan, bozulanları onaran kişidir. 

GÖREVLER 
Bina içi, şehirlerarası ve milletlerarası haberleşme şebekelerinin kurulmasında görev alır, araçların ve sistemin bakımını yapar, bozukluklarını giderir, Radyolink, uydulink ve fiber optik hatlarında meydana gelebilecek arızaları giderir, Haberleşme cihazları ve sistemlerinin üretiminde görev alır, 
Haberleşme sistemlerinin bakım ve işletmesinde görev alır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Avometre, Sinyal jeneratörleri, Osilaskop, Mikrofon, hoparlör, kulaklık, Ses frekans devreleri, Çeşitli tipte kablolar, Pense, tornavida gibi el aletleri, Kalem ve tabanca tipi havya, Özel amaçlı konvektörler ve elektronik bileşenler, Bilgisayar ve ilgili yazılımlar. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Telekomünikasyon teknisyeni olmak isteyenlerin; Fen bilimlerinde başarılı, Görme ve işitme organları sağlam, Gözleri ve ellerini uyumlu olarak kullanabilen, Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Haberleşme cihazlarının imalinde görev yapan telekomünikasyon teknisyenleri; fabrika ve atölye gibi kapalı, aydınlatılmış ve dış uyarılardan yalıtılmış mekanlarda çalışırlar. Montaj, bakım ve onarımlarda ise haberleşme cihazlarının bulunduğu ortama göre, kapalı mekanlarda veya açık havada çalışabilirler. Ayrıca çalıştığı kurum ve kuruluşların şartlarına ve işin niteliğine göre vardiyalı olarak çalışabilirler. Kişi çalışırken birinci derecede alet ve malzeme ile ilgilidir. Zaman zaman diğer meslektaşları ve iş sahipleriyle iletişim kurması gerekebilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Telekomünikasyon teknisyenleri; haberleşme cihazlarının imali, kurulması, bakım ve onarımı konularında faaliyet gösteren kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Haberleşmeye, dolayısıyla haberleşme araçlarına olan ihtiyacın artması bu alanda yetişmiş teknik eleman ihtiyacını da artırmıştır. Günümüzde olduğu gibi gelecekte de bu alanda çalışma alanı oldukça geniştir. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, Anadolu Teknik Liseleri ve Endüstri Meslek Liselerinin "Telekomünikasyon" bölümlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Endüstri meslek liselerinde eğitim alabilmek için ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Anadolu Teknik, Anadolu Meslek Liselerinde eğitim görebilmek için ise; merkezi sınavla yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmış olmak gerekmektedir. Ayrıca, Anadolu meslek liselerinin 1. sınıfını doğrudan geçen ve ilgili bazı derslerden gerekli başarı ortalamasını tutturan öğrenciler isterlerse Anadolu Teknik Liseye devam edebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi, Anadolu teknik liselerinde 4 yıl ve endüstri meslek liselerinde 4 yıldır. Meslek eğitiminde genel kültür dersleri ve meslek derslerini birlikte almaktadırlar. Eğitim uygulamalı ve teorik olarak yürütülür. Anadolu teknik liselerinde okuyan öğrenciler, meslekleriyle ilgili yaz stajı yaparlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin Telekomünikasyon bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Ev cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik santralleri, Mekatronik, Otomotiv, Radyo ve televizyon tekniği ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca meslek liselerinin Telekomünikasyon bölümünden mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir Deneyim süresinin artması ve kişisel gayretle başteknisyenliğe kadar yükselebilirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Endüstri meslek lisesi öğrencileri 2 ve 3. sınıftaki beceri eğitiminde asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret almaya hak kazanırlar. Sigorta primleri bu sürede devlet tarafından ödenir. Eğitimden sonraki kazanç işyerinin kamu veya özel olmasına, işletmenin büyüklüğüne ve ücret politikasına, deneyim süresine göre değişmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni tanıtımı sayfasından Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Ne İş Yapar? Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Çalışma Alanları, Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Telekomünikasyon (Haberleşme) Teknisyeni meslek tanımı 4543 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı