Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Sıvacı Kimdir, Ne İş Yapar, Sıvacı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Sıvacı



TANIM 
İnce kum, çimento ve kireç karışımından meydana gelen harçla ya da hazır sıvalarla, binaların iç ve dış yüzeyleriyle tavanlarını düzgün bir yüzey meydana getirmek üzere kaplayan kişiye sıvacı denir.

GÖREVLER 
Çimento, kum ve kireç karıştırarak harç yapar ya da yaptırır,Binaların dış cephesini sıvamak için iskele kurar,Mala ile harcı duvara atarak kaba sıva yapar,Bina ahşap ise yüzeye bağdadi çıtalar döşer ve harcı bu çıtaların arasına uygular,Kaba sıvanın yüzünü mala ile çizerek ikinci kat sıvaya hazırlar ve ikinci kat sıvayı yapar,İkinci kat sıvanın kaba kısımlarını tesviye tahtası (mastar) ile düzeltir. Böylece sıvanın hem düzgün olmasını sağlar, hem de sıvayı sıkıştırır,Yapılan sıvanın üzerine fırça ile su serper ve perdah süngeri ile tesviye eder,İkinci kat üzerine ince bir perdah daha geçer ve bunu bir mala ile iyice tesviye eder,Köşe mastarı ile iç ve dış köşeleri meydana getirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Hazır sıva imal makinesi, İskele malzemesi, Çelik mala, Tahta ya da plastik mastar,Tahta ya da plastik perdah malası, Perdah süngeri, Sıvacı fırçası, Harç tenekesi,Kürek, Su tenekesi, Metre, Sıva üstü mermertozuçimento karışımı püskürtme makinesi,Kum, kireç, çimento vb. inşaat malzemesi kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Sıvacı olmak isteyenlerin,Bedence sağlam, el ve ayakları özürsüz,El ve gözünü eşgüdümle, ellerini ustalıkla kullanabilen,Renkleri ayırdedebilen,Alan ve yüzey hesaplarıyla miktar hesapları yapabilen,Yükseklik korkusu olmayan,Güç pozisyonlarda çalışmaktan korkmayan ve dikkatli kimseler olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Sıvacılar bazen bina içinde bazen de dışarıda çalışırlar. Çalışırken uzun süre ayakta durmak, uzanmak, tırmanmak, tavan sıvarken başı geride tutmak gerekmektedir. Çalışma ortamı kısmen tozlu ve kirlidir. Sıvacı birinci derecede malzeme ile ilgilidir. Zaman zaman iş sahibi ve diğer çalışanlarla iletişime girebilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Sıvacılar inşaat alanındaki şirketlerde çalışırlar.Ülkemizde hızla artan nüfus ve büyük şehirlere göç olgusu konut sorununu da beraberinde getirmiştir. Bunun sonucunda inşaat sektörü devamlı gelişen bir sektör olmuştur. Dolayısıyla inşaatta büyük yere sahip olan sıvacılık mesleği de güncelliğini korumuş ve birçok kişi için çalışma alanı olmuştur.Ayrıca, Türk inşaat firmalarının uluslararası ihale yoluyla yabancı ülkelerde iş almaları sıvacıların yurt dışında da iş bulabilmelerini olanaklı hale getirmiştir.Bu nedenle anılan meslekte yakın gelecekte daha fazla kişinin çalışabileceği söylenebilir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Endüstri meslek liselerinde sıvacılık adı altında bir bölüm olmamakla beraber “Yapı” bölümü içerisinde meslekle ilgili bilgiler verilmektedir. Çeşitli il ve ilçelerimizde bulunan meslek liselerinin bir kısmında “Yapı” bölümü mevcuttur.Ayrıca ustaçırak ilişkisi içinde de meslek öğrenilebilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;En az ilköğretim okulu mezunu olmak,14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıl olup, haftanın 1 günü okulda teorik 5 günü işyerlerinde pratik eğitim görerek mesleği öğrenebilirler. Endüstri meslek liselerinde ise 4 yıl olup, yapı bölümlerinde sıvacılık mesleği ile ilgili olarak iki tür bilgi verilmektedir.Teorik bilgiler; Sıvanın TANIMı; Sıva Çeşitleri; Sıva Kalınlıkları; Sıva Hataları Pratik olarak ise; Malzeme miktarının hesaplanması, ölçü birimleri, İskele hazırlanması, Uygun takımların seçilmesi, yüzeyin hazırlanması, Uygun karışımda ve miktarda harç hazırlama, Mastarlık yapımı (sıva kalınlığının tespiti), Mastar çekilmesi, Kaba sıvada yüzeyin çizilmesi, İnce sıva harcının hazırlanması, Kalınlık tespiti ve mastarlık, Uygun takımlarla yüzeye ince sıva çekilmesi, Perdahlama, keçeleme ve temizlik işlemlerini öğrenirler.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Sıvacılık mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.Meslek lisesi mezunları da doğrudan ustalık sınavına girebilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar bağımsız işyeri açabilirler.

BENZER MESLEKLER: 
İnşaat boyacısı, karofayans döşeyicisi, duvarcı
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Mesleki eğitim merkezlerine ve endüstri meslek liselerine devam eden meslek adaylarına işletmelerde pratik eğitimleri boyunca brüt asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere işverenlerce ücret ödenir.Eğitim sonrası ise, ücret inşaat sektöründeki iş kapasitesine ve ustanın tanınmışlığına göre değişmektedir. Yapılan araştırmalarda iyi bir sıvacı ustasının ortalama asgari ücretin 23 katı arasında bir gelir elde edebileceği ifade edilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Sıvacı tanıtımı sayfasından Sıvacı Ne İş Yapar? Sıvacı Çalışma Alanları, Sıvacı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Sıvacı Mezunları Ne İş Yaparlar? Sıvacı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Sıvacı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Sıvacı meslek tanımı 4497 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı