Kasiyer Kimdir, Ne İş Yapar, Kasiyer Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Kasiyer
TANIM
Ticari kuruluşlarda mal ve hizmetlerin satışı karşılığında nakit parayı bir defada veya taksitler halinde alan ve kredi kartıyla yapılan ödemelerde gerekli işlemleri gerçekleştiren, karşılığında fatura veya fiş veren kişidir.
GÖREVLER
Yazar kasaya fişteki bilgileri girerek, mal bedelini kaydeder, Fiş bedeli parayı müşteriden sayarak teslim alır ve gerekirse para üstünü müşteriye verir, Yazar kasadan çıkan fişi, paket fişi ile iğneleyerek ya da zımbalayarak müşteriye verir ve paket servisine yöneltir, Çalışma saati bitiminde alınan paraları sayar ve yetkililere teslim eder, Yetkili kişilere verilen paraları günlük defterlere kaydeder, Gün sonu raporu hazırlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, Yazar kasa, Hesap makinesi, Fiş kağıt rulosu, Günlük kağıt rulosu, Kasa anahtarı, Kasa defteri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kasiyer olmak isteyenlerin; Sayılarla dört işlemi çabuk ve doğru yapabilen, Çok dikkatli ve özenli, güvenilir, sorumluluk sahibi, sabırlı, Elini ve parmaklarını çabuk kullanabilen, Sürekli belli bir yerde oturmaktan ve devamlı aynı işleri yapmaktan sıkılmayan kimseler olmaları gerekir. İleri derecede görme bozukluğu, el ve parmaklarda sakatlık bu mesleğin yapılmasını engelleyici durumlardır.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kasiyer genellikle kapalı ortamlarda ve oturduğu yerde görevini yapar. İşlerini yaparken insanlarla etkileşim halinde ise de ilişki yüzeyseldir. Kasiyer çalışması sırasında çok dikkatli olmak zorundadır. Kasadaki paranın eksik çıkması durumunda mali zarara yol açabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kasiyerler; genellikle mağaza, market, lokanta, otel, eğlence yerleri gibi mal ve hizmet satan ticari kuruluşlarda çalışabilirler. Kasiyerler genellikle özel sektöre ait işletmelerde görev yaparlar. Mal ve hizmet satışına bağlı olarak para tahsilatı gerektiğinden kasiyer olarak işyerinde çalışan insanlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bilgisayara geçme, elektronik yazar kasa kullanımı bu konudaki istihdamı genelde belirli bir düzeyde tutacaktır. Hizmet sektörünün gelişmesine paralel olarak çalışma alanı gelişen bir meslektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin örgün eğitim kurumlarında eğitimi verilmemektedir. Genellikle işletmelerde işbaşında öğrenilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Eğitimi iş başında yapılan kasiyerlik mesleği için, gerekli olan ön eğitim en az ilköğretim okuludur.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Şirketlerin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte, 15 gün hizmet içi eğitim verilebilir. Bu meslek genellikle işyerinde bir kişinin gözetiminde öğrenilir.
MESLEKTE İLERLEME
Kasiyerlik mesleğinde ilerleme ve yükselme söz konusu değildir. Ancak yüksek performans gösterilmesi veya yetkililerce başka işlere uygun görülme sonucu işyerinde başka bir üst göreve getirilebilir. meslekte ilerleme, ücrette artış ve daha büyük işyerinde çalışma şeklindedir.
BENZER MESLEKLER
Veznedarlık, Gişe memurluğu.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Özel sektör işyerlerinde kasiyer olarak görev yapan kişiler ortalama net asgari ücretin 1.5-2 katı ücret almaktadırlar. Bazı işyerlerinde “Kasa Tazminatı” adı altında ek ödeme de yapılabilmektedir. Ayrıca, işyerlerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek yemek, servis ya da başka olanaklardan yararlanabilirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Kasiyer tanıtımı sayfasından Kasiyer Ne İş Yapar? Kasiyer Çalışma Alanları, Kasiyer Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kasiyer Mezunları Ne İş Yaparlar? Kasiyer Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kasiyer mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Kasiyer meslek tanımı 5899 kez okunmuştur.