Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Kontrol Sistemleri Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Kontrol Sistemleri Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Kontrol Sistemleri Teknikeri



TANIM 
Endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda; hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin, bakımını yapan, bozulanları onaran ve çalışmasını sağlayan kişidir. 

GÖREVLER 
Bilgisayar ve bilgisayarlı sistemleri kullanarak, programlanabilir kontrol cihazlarının programını yapar ve kontrol eder, Basıncı, ısıyı ölçen ve ayarlayan aletlerin düzenli bakımını yapar, 
Bozulan aleti söker, onarır, yeniden ayarlar, Aletlerin otomatik kontrolleri için gerekli hesapları yapar, Çeşitli kontrol sistemlerini devreye koyar, çalıştırır ve işletir. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Programlanabilir kontrol aletleri, Her türlü sensörler (algılama-hissedici); basınç sensörü, seviye sensörü, sıcaklık sensörleri (termitör, termostat, RTD) nem sensörü, ışık sensörü, 
Takometre, manometre, ampermetre, voltmetre, watmetre, Elektrik ve elektronik devre elemanları, 
Kablolar, entegre devreler, diot, transistör, felt, her türlü dijital ölçü aletleri, termokupul, 
Bilgisayar ve ilgili yazılımlar, Elektropnömatik ve elektrohidrolik devre elemanları, 
Mikro işlemciler 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Ölçü alet ve sistemleri teknikeri olmak isteyenlerin; Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, İşitme keskinliğine, Mekanik ilişkileri görebilme gücüne, El ve parmak becerisine sahip, 
İnce ayrıntıları algılayabilen, Dikkatli, Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, Yönergelere uyabilen kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Ölçü alet ve sistemleri teknikeri, kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışabileceği gibi, büro ortamında da çalışabilir. Genellikle işini oturarak yapar. Çalışma ortamı sıcak, nemli, gürültülü, kirli, buharlı olabilir. İşin yakıcı maddeler, elektrik çarpması, makine kazası gibi tehlikeleri olabilir. Tam gün, hafta sonu, gece çalışması olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine, elektrik, elektronik kontrol mühendisleriyle etkileşim halindedir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Yeni kurulan bilgisayarlı kontrol sistemlerinin uygulandığı bütün sektörlerde bu mesleğe gelecekte gereksinim duyulacaktır. Ölçü alet ve sistemleri teknikerleri petro kimya, gıda, otomotiv gibi bir çok alanda çalışmaktadırlar. Gelecekte çalışma olanakları daha yüksek olacaktır. Meslek elemanları ayrıca, kendilerini yetiştirdikleri takdirde elektrik-elektronik ve bilgisayar ile ilgili alanlarda da çalışabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi, meslek yüksekokullarının "Kontrol Sistemleri Teknolojisi" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Endüstriyel Otomasyon" olarak değişmesi nedeniyle, artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Kontrol Sistemleri Teknolojisi" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
"Kontrol Sistemleri Teknolojisi" önlisans programına girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda(ÖSS), yeterli "Sayısal (SAY-1)" puan almak gerekmektedir. Meslek liselerinin "Elektrik-Elektronik, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Uçak Bakımı ve Elektroniği/ Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği" bölümlerinden mezun olanlar, üniversitelerin "Kontrol Sistemleri Teknolojisi" ön lisans programlarına sınavsız olarak geçiş yapabilmektedirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanı sıra Bilgisayar Kullanımı, Matematik, Devre Analizi, Elektrik Meslek Resmi, Genel Fen Bilgisi, Elektrik-Elektronik Becerileri, Sağlık ve Emniyet, Dijital Lojik, Dijital Elektronik, Elektronik, Temel Enstrümantasyon, Bilgisayar Uygulama, İşlem Ölçümü, Analitik Enstrümantasyon, Programlanabilir Lojik, Hata Bulma, Mikro İşlem, Ara Birimler, Fabrika ve İşlem Kontrol, İş Hukuku, Yönetme ve İktisat, Pnömatik ve Hidrolik, Mikroişlemciler, Ölçme ve Kontrol Şemaları, Genel İletişim gibi meslek derslerini teorik ve uygulamalı olarak alırlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
" Kontrol Sistemleri Teknolojisi" ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektrik –Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. 
BENZER MESLEKLER 
Bilgisayar Programcılığı, Elektronik Teknikerliği, Elektrik Teknikerliği, Makine Teknikerliği, 
Endüstriyel Elektronik Teknikerliği. 
BURS, KREDİVE ÜCRET DURUMU
Şartları uygun olan öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere, bazı kuruluşlarca burs verilir. 
Kamu sektöründe göreve başlayanlar, teknik hizmet sınıfının aldığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde çalışanların aldıkları ücretler ise işyerinin çalışma koşullarına göre çok değişkendir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışm Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Kontrol Sistemleri Teknikeri tanıtımı sayfasından Kontrol Sistemleri Teknikeri Ne İş Yapar? Kontrol Sistemleri Teknikeri Çalışma Alanları, Kontrol Sistemleri Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kontrol Sistemleri Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Kontrol Sistemleri Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kontrol Sistemleri Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kontrol Sistemleri Teknikeri meslek tanımı 1543 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı