Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Kimdir, Ne İş Yapar, Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi
TANIM
Mobilyaları, fırça veya tabanca kullanarak boya, cila, lake veya polyester ile kaplayan kişidir.
GÖREVLER
İşe uygun, istenilen renk örneklerini hazırlar, Mobilya üst yüzey işleri (boya, cila, lake, polyester gibi) yapılmak üzere ele alınan mobilya veya diğer ahşap dekorasyon parçalarının son kontrolünü yapar, Yüzeyi boya ve cilaya hazırlamak için macun, dolgu gibi malzemeleri uygular, Hazırlanan yüzeye istenen malzemeleri (boya, vernik, cila, polyester vb.) kurallarına göre ve sırası ile uygular, Daha sonra yüzeyi gerektiği şekilde düzeltir, Eğer boya tabancası kullanılacak ise, boyayı gerektiği kadar inceltici ile hazırlar, Kompresör, hava basınç valfleri ve marpucu (memeyi) işe göre hazırlar, İşyerinde, iş güvenliği bakımından gerekli tedbirleri alır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Vernikleme hattı, Doldurma kazanları, Titreşimli zımpara makinesi, Vernikleme kabinleri, Koruyucu maske ve eldivenler, ıspatula, Sabit masalar, döner masalar, ızgara raflar, Boya ve vernik kapları,
Vernik, boya, cila, dolgu macunu, Tartı ve ölçü kapları, Kompresör ve regülatör, püskürtme tabancaları, Dökme (perde) makinesi, Poliş veya viyana kireci, Kurutma tünelleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Mobilya üst yüzey işlemcisi olmak isteyenlerin; Bedence güçlü ve sağlam, Renkleri iyi ayırdedebilen, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mobilya üst yüzey işlemcileri mobilya fabrikaları veya tamir atölyelerinde çalışırlar. Bazen mobilya ve ahşap parçalarının, monte edildiği yerde cilalanması gerekebilir. Her durumda çalışma ortamı kapalı olup, hava boya ve vernik kokusu ile yüklüdür. Çalışma sırasında uzun süre ayakta kalmak gerekebilir. İşini genellikle tek başına yapar. Zaman zaman mobilyacı veya iş sahibi ile iletişim kurması gerekebilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekteki kişiler genelde özel sektörde mobilya fabrikaları ve atölyelerinde çalışırlar. Özellikle mobilya sanayiinin gelişmiş olduğu Ankara, Eskişehir gibi illerde bu meslek elemanlarının iş bulmaları kolaydır. Ancak teknolojik gelişmeler bu sektörde hızla yayılmakta ve işlerin pek çoğunda otomasyona geçiş başlamış bulunmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi; mesleki eğitim merkezlerinin üst yüzey işlemleri meslek dalında ve endüstri meslek liseleri, çok programlı liseler ve teknik liselerin mobilya-dekorasyon bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitimin süresi mesleki eğitim merkezlerinde, lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Meslek eğitiminde öğrenciler; Üst yüzey işlemlerinde kullanılan araç-gereç ve makinelerin tanınması, işe göre malzemenin seçilmesi, Üst yüzey işlemlerini meydana getiren iş ve işlemleri teknik kurallara uygun olarak ve yeterli çabuklukta yapabilecek alışkanlık düzeyine gelinmesi, Güvenli çalışma alışkanlıklarının kazanılması konularında bilgi sahibi olurlar.
Endüstri meslek liselerinde, teknik liselerde ve çok programlı liselerde ise eğitim süresi 4 yıldır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mobilya üst yüzey işlemciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER
Oto Boyacılığı, Duvar Boyacılığı
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince öğrenciler asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alınır. Her iki eğitim şeklinde de öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. Bu meslek mensupları çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ve 4 katı ücret alabilmektedirler. Meslekte parça başı ücret de söz konusudur.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi tanıtımı sayfasından Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Ne İş Yapar? Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Çalışma Alanları, Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Mobilya Üst Yüzey İşlemcisi meslek tanımı 1697 kez okunmuştur.