Duvarcı Kimdir, Ne İş Yapar, Duvarcı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Duvarcı
TANIM
Duvarcı; bir binanın duvar, bölme, kemer, şömine, baca vb. bölümlerini tuğla, briket veya taşları örerek yapan ve onaran kişidir.
GÖREVLER
Yapılacak inşaatın plan ve projelerini inceler, Örülecek duvarın cinsine göre kullanacağı harcı hazırlatır, Örülecek tuğlaları briket ve taşlarla birlikte inşaatın yapılacağı yere taşıtır, Taşları çekiç ve balyozla kırarak düzeltir, Mala ile harç yayar ve yatay sıralar halinde, süs ve şekil vererek taşları, tuğlaları veya briketleri döşer, Harç sürülen yeri mala ile düzeltir, İnşaat işlerinin ilerlemesi sırasında yapının dik ve yatay olarak düzgünlüğünü şakul ve gönye ile kontrol eder,
Hatalı örülen kısımları yıkarak tekrar örer, Duvar inşaatının yüzüne karo, fayans veya çini döşeyebilir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
El aletleri: Mala, tuğla çekici, duvarcı gönyesi, metre, şakul, düzgeç, su terazisi, harç teknesi, hortum, el arabası, kum eleği, varyoz, madırga, taş tarağı, murç ve yassı kalem, çarpacak, mucarta, mastar ve ip, agrega ölçeği, sehpa, ahşap veya madeni tokmak,Makineler: Vinç, asansör, betoniyer, vibratör, elek serisi.Bulundurulması önerilen makineler : Sarsmalı elek makinesi, taş kesme makinesi, darbeli matkap, taş perdahlama makinesi, taş cilalama makinesi.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Duvarcı olmak isteyenlerin,Bedence sağlam ve güçlü,Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine,El becerisine sahip,Dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Duvarcı, görevini açık havada, inşaat alanında ve gündüzleri yürütür. Çalışma ortamı kirli ve tozludur. İş, devamlı ayakta durmayı gerektirmektedir. Duvarcı güç pozisyonlarda çalışır. Meslekte dengeyi kaybederek düşme tehlikesi vardır. Çalışma süresi içinde müşterilerle, meslektaşlarıyla ve işverenlerle iletişimde bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Duvarcılar inşaat şirketlerinde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak da çalışabilirler. Yaz mevsiminde inşaat işleri çok hareketlidir, ancak kışın soğuk günlerde hemen hemen durma noktasına gelebilmektedir. Ülkemizdeki büyük boyutta yaşanan konut ihtiyacı ve hareketli inşaat sektörü faaliyetleri nedeniyle, bu meslekte yetişmiş nitelikli elemana daima ihtiyaç vardır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, Türkiye genelindeki tüm mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğe yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak,14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Duvarcı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Çıraklık eğitimi süresince verilen dersler; yapı bilgisi, gereçler, yapı işletmesi ve maliyet ile mesleki ve teknik resim dersleridir. Bu derslerin haftalık ders saat dağılımı ise şöyledir:Bu derslerin verilmesindeki amaç:Duvarcılıkta kullanılan takım ve makineleri tanımak, işin niteliğine uygun takım seçimini yapmak, her aleti usulüne göre kullanmak ve bakımını öğretmek,Duvarcılığı oluşturan iş ve işlemleri teknik şartname kurallarına uygun, ekonomik ve yeter çabuklukta yapabilecek işe uygun gereçleri seçebilecek, işin kalitesini kontrol edebilecek alışkanlığı kazandırmak,Yapılacak işin proje ve detay resimlerini okuyup yorumlayacak ve uygulayacak seviyeye getirmek,İşin ölçülmesini ve metrajını yaparak günün rayicine göre birim fiyatı ve metrajı kullanarak yaptığı işin maliyetini hesaplama becerisini,Sistemli, temiz ve güvenli çalışma alışkanlıklarını kazandırmaktır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Duvarcı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.Bu meslekte sıkça görülen, inşaatın tamamını veya bir bölümünün işini alıp, taşeronluk yapmaktır.
BENZER MESLEKLER:
Taşçılık, beton kalıpçılığı, derz işçiliği, moloz döşeyiciliği, şap işçiliği, sıvacılık.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim merkezlerinde, çıraklık eğitiminin verildiği 3 sene boyunca asgari ücretin %30 'undan az olmamak kaydıyla ücret verilir.Eğitim tamamlandıktan sonraki ücret ise işverenle işçinin anlaşmasına bağlı olarak belirlenir. Gelir düzeyinde mevsimlere bağlı olarak değişiklik olabilmektedir. Kazanç miktarı yapılan işin içeriğine bağlı olarak değişiklik gösterir.Ayrıca kişinin bağımsız çalışması da söz konusu olabilir. Bu durumda kazanç alınan iş yoğunluğuna, hatta mevsim ve hava durumuna bağlı olarak değişebilir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Duvarcı tanıtımı sayfasından Duvarcı Ne İş Yapar? Duvarcı Çalışma Alanları, Duvarcı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Duvarcı Mezunları Ne İş Yaparlar? Duvarcı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Duvarcı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Duvarcı meslek tanımı 3928 kez okunmuştur.