Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Taşlama ve Alet Bilemecisi Kimdir, Ne İş Yapar, Taşlama ve Alet Bilemecisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Taşlama ve Alet Bilemecisi



TANIM 
Çeşitli makine parçalarını, verilen teknik resime (yönergeye) göre zımpara taşı ve taşlama tezgahında yontarak hazırlayan ve alet bileme tezgahlarında matkapların, torna kalemlerinin ve basit kesici aletlerin (bıçak, balta, makas vb.) bileme işlerini yapan kişidir. 

GÖREVLER 
El tesviyeciliğinde kullanılan aletleri, takımları, gereçleri hazırlar ve çalışmaya başlamadan önce güvenlik önlemlerini alır, Tezgahlarda bileme için kullanılacak taşları seçer, üzerinde çalışma yapılacak makine parçasını tezgaha bağlar, Silindirik taşlama veya alet bileme tezgahlarını çalıştırıp durdurur, Bu tezgahlarda kullanılacak soğutma sıvılarını seçer ve uygular, Düz silindirik alın ve delik yüzeylerinin taşlama işlemlerini yapar, Alet bileme tezgahında matkapları, torna kalemlerini ve basit kesici aletleri biler, Körlenen zımpara taşlarını biler, tezgahların bakım ve yağlama işlerini yapar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Basit zımpara taşı tezgahı, Düzlem yüzey taşlama tezgahı ve avadanlıkları, Silindirik yüzey taşlama tezgahı ve avadanlıkları, Delik taşlama tezgahı ve avadanlıkları, Dengeleme sehpası, Taş bileme (düzeltme) araçları, Güvenlik araçları (siper, gözlük vb.), Ölçme ve kontrol aletleri (kumpas, mikrometre, mastarlar, komperatör vb.), Puntasız taşlama tezgahı, Matkap tezgahı, 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Taşlama ve alet bilemecisi olmak isteyenlerin; Bedence sağlam, dayanıklı, özellikle ayak, bacak ve el sakatlığı olmayan, Görme keskinliğine, Gözel ve ayak koordinasyonu olan, Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Taşlama ve alet bilemecisi gürültülü ortamlarda çalışır. Taşlama ve bileme sonucunda çevrede metal tozları olabilir. İş genellikle ayakta yapılır ve çalışılırken kişi sadece alet ve malzemelerle ilgilidir. Atölyelerde çalışanlar işverenle ve diğer görevlilerle, bağımsız işyeri olanlar ise müşterilerle etkileşim halindedir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Meslek elemanı taşlama ve alet bileme atölyelerinde çalışır. Mesleki eğitim merkezlerine kayıt olabilmek için, çırağın uygulamalı (pratik) eğitimin verileceği işyeri ile sözleşme imzalaması gerektiğinden, bu mesleği öğrenen kişiler genellikle daha sonra aynı işyerlerinde çalışabilirler. Mesleği öğrenip usta unvanını alan kişiler, kendi adına işyeri açabilmektedirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Taşlama ve alet bilemeciliği mesleğinin eğitimi; yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Ayrıca, endüstri meslek liselerinin tesviye bölümlerinde taşlama ve alet bilemeciliği konuları öğretilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Eğitim hem işyerinde hem de mesleki eğitim merkezlerinde teorik ve pratik olarak verilmektedir. Haftada bir gün kuramsal (teorik) eğitim; haftada beş gün işyerinde uygulamalı (pratik) eğitim verilmektedir. Kuramsal (teorik) eğitimde 3 yıl boyunca Meslek Bilgisi ile Mesleki ve Teknik Resim dersleri verilmektedir. Endüstri meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler, teorik eğitimlerini haftada 2 gün okulda, pratik eğitimlerini de haftada 3 gün işletmelerde yaparlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Taşlama ve alet bilemeciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. Meslek lisesi mezunları da doğrudan ustalık sınavına girebilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar bağımsız işyeri açabilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Frezeci, tornacı, tesviyeci 
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ 
İşletmelerde meslek eğitimi yapan endüstri öğrencileri yaşlarına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Çıraklık eğitimi sırasında öğrencilere, asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere işverenlerce ücret ödenmektedir. Özel işyerlerinde kalfa ve usta pozisyonunda çalışan taşlama ve alet bileyicileri, (işyerinin niteliğine göre değişiklik göstermekle beraber) asgari ücretin yaklaşık 1,52 katı kadar ücret almaktadırlar. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Taşlama ve Alet Bilemecisi tanıtımı sayfasından Taşlama ve Alet Bilemecisi Ne İş Yapar? Taşlama ve Alet Bilemecisi Çalışma Alanları, Taşlama ve Alet Bilemecisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Taşlama ve Alet Bilemecisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Taşlama ve Alet Bilemecisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Taşlama ve Alet Bilemecisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Taşlama ve Alet Bilemecisi meslek tanımı 2418 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı