İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Kimdir, Ne İş Yapar, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
TANIM
Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, İslâm dini ile ilgili konularda eğitim veren kişidir
GÖREVLER
İmam hatip lisesi meslek dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. İmam hatip lisesi meslek dersleri öğretmeni, bu program çerçevesinde; Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar, bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, Alanı ile ilgili öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri, Ders kitapları, okul araç ve gereçleri, ders araç ve gereçleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İmam hatip lisesi meslek dersleri öğretmeni olmak isteyenlerin; Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, Sözel ifade yeteneği gelişmiş, Sosyal bilimlere ve dini konulara ilgili ve bu alanda başarılı, Soyut konularla uğraşmaktan hoşlanan, Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm bulmaya çalışan, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İmam hatip lisesi meslek bilgisi dersleri öğretmeni, sınıfta görev yapar.Görevini oturarak yürütebilir. Çalışma ortamı biraz gürültülü ve tozludur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İmam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı imam hatip liselerinde çalışmaktadırlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı İlahiyat fakülteleri, edebiyat, fen-edebiyat ve eğitim fakültelerinin "Arap Dili ve Edebiyatı" ile "Arapça Öğretmenliği" bölümlerinde verilmektedir. Ancak "İlahiyat" ile "Arap Dili ve Edebiyatı" bölümlerinden mezun kişilerin Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan / açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile bitirmeleri gerekmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) "İlahiyat" lisans programı için yeterli "Sözel (SÖZ-1)" puan almak, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "İlahiyat" lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir, Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) Arapça Öğretmenliği, Arap Dili ve Edebiyatı lisans programları için Dil sınavına girmek ve yeterli puanı almak,
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince;Tefsir Usulü, Hadis Usulü, İslam Dini Esasları, İslam Ahlakı, İslam Tarihi, Dinler Tarihi, Mantık, İslam Hukuku, Kelam, Türk İslam Edebiyatı, Din Psikolojisi, Felsefe Tarihi, Dinler Tarihi, Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Mezhepleri Tarihi, İslam Kurumları Tarihi, Dini Musiki, İslam Felsefesi, Tasavvuf Tarihi, Din ve Ahlak Dersleri, Özel Öğretim Yöntemleri vb. dersler almaktadırlar. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Öğrenim sırasında Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Meslek eğitimini tamamlayan öğrenciler 9. derecenin 1.kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Her yıl öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra, yüksek lisans yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler Çalıştıkları okullarda veya Bakanlık bünyesinde idari kademelere yükselebilirler. MEB’ce yapılan müfettişlik sınavında başarılı olurlarsa müfettiş olabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni tanıtımı sayfasından İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Ne İş Yapar? İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Çalışma Alanları, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Mezunları Ne İş Yaparlar? İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni meslek tanımı 2986 kez okunmuştur.