Forklift Operatörü Kimdir, Ne İş Yapar, Forklift Operatörü Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Forklift Operatörü
TANIM
Forklift operatörü, işletmelerde forklift adındaki iş makinesini kullanarak taşınacak mal veya eşyayı emniyetli bir şekilde indirme, bindirme ve istifleme işini yürüten kişidir.
GÖREVLER
Forklift operatörü, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda; İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır,İş talimatını inceler, Çalışma yapacağı alanın zemin kontrolünü yapar. Forklift’i çalıştırmadan önce günlük kontrollerini yapar, (Motorun yağını, suyunu, aküsünü, lastiklerini, asansör zincirlerini vb.) Çalışmış olduğu alanı düzenli bir şekilde kullanarak taşınacak malları kontrollü bir şekilde almak, taşımak, yüklemek, boşalmak ve istiflemek gibi işleri yapar. Forklift’in periyodik bakımının zamanında yapılmasını sağlar
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Forklift’i çalıştırma anahtarı, Baret, Çelik örgülü eldiven, Çelik korumalı elektrik izolasyonlu postal ve gocuk, Gaz ve bezli maske, Anahtar takımı, Çekiç, Levye, Pense, Tornavida, Kriko Yangın söndürme cihazı İlkyardım çantası vb Antifriz, çeşitli yağlar(motor, hidrolik, gres vb.), buji, filtreler, hortum vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Forklift operatörü olmak isteyenlerin:Göz, el ve ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen, Mekanik yeteneği gelişmiş, Tedbirli, dikkatli, Kurallara uyan, Sorumluluk sahibi kişiler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Forklift operatörleri çalışmış olduğu işyerine göre açık veya kapalı alanlarda çalışabilirler. Soğuk ortamlarda da çalışmaları gerekebilir. Açık alanda çalıştığında tozlu ortam olabilir. Çalışma saatleri genelde düzenli olmakla beraber vardiyalı çalışma söz konusu olabilir. Çalışırken işverenle, meslektaşlarıyla ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Forklift operatörleri yüklemeboşaltma işleri yapılan özel ve kamu işyerlerinde çalışabilirler. Ayrıca bağımsız da çalışabilirler.Forklift kullanım alanlarının hızla genişlemesi, çeşitlenmesi mesleğe giderek önem kazandırmaktadır. Bu nedenle bu meslekte nitelikle elemanlara olan talebin giderek arttığı gözlenmektedir.Bu meslekte edinilen bilgi ve beceriler silindir, finişer, greyder, mobil vinç ve ekskavatör gibi diğer iş makinelerinin operatörlüğünde de iş bulma olanağı sağlayabilir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Genelde İşletmeler kendi elemanlarını yetiştirmek için, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Makine Mühendisleri Odalarından herhangi birine başvurarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, bünyelerinde çalışan elemanlardan iş makinesi kullananlara sertifika verilmesi için kurs açılması talebinde bulunurlar. Gerekli izinler alındıktan sonra kurs açılır. Kurs sonucu yapılacak sınavda başarılı olanlara iş makineleri kullanım(Operatörlük) sertifikası verilir.Ayrıca özel sürücü kursları da gerekli izinleri (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü madde de belirtilen esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları Genel Müdürlüğünden kurum açma ve Öğretime başlama izni) aldıktan sonra açacakları kurslar bitiminde Milli Eğitim müdürlüğü tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olanlara iş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
18 yaşını doldurmuş olmak, En az ilkokul mezunu olmak, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun değişik 41c maddesine uygun olarak alınmış sağlık kurulu raporu bulunmak Kanunun 41. maddesinin (e) bendinde sayılan suçlardan hüküm giymemiş olmak.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Forklift operatörlüğünün kurs süresi en az 60 saattir. İş makinesinin özelliğine göre 612 saat daha eklenebilir.Görülen dersler:a Forklift aracının tanımı, motor güç aktarma organları, hidrolik,pnömatik... gibi sistemlerin öğretilmesi; 12 saat ( 2 gün )b Forklift aracının her türlü ataşman ve ekipmanın tanıtılması, yerinde ve doğru şekilde kullanılmasının öğretilmesi, 10 saat ( 2 gün )c Forkliftin iş yerinde, arazide ve kara yolunda emniyetli, ekonomik ve verimli şekilde tekniğine uygun kullanılması ve aracın ayarları ile ilgili bilgi ve becerinin kazandırılması; 12 saat ( 2 gün )ç Forkliftin günlük, haftalık, aylık,ve 6 aylık bakımının öğretilmesi; 6 saat ( 1 gün )d Forkliftin arıza belirtilerinin öğretilmesi, sürücü tarafından giderilebilecek küçük onarımların anlatılması; 10 saat ( 2 gün )eForkliftin özelliğine göre makine enerji tasarrufu ve çevre ilişkisinin anlatılması; 6 saat ( 1 gün )fİş makinesi taşıma kurallarıyla ilgili Karayollarından alınan " özel yük taşıma izin belgesi" hakkında genel bilgi; 2 saatg Her türlü inşaat çalışmaları sırasında yapılacak trafik işaretlemeleri hakkında genel bilgiler; 2 saat olmak üzere en az 60 saat kurs görmeleri gerekir.
MESLEKTE İLERLEME
Forklift operatörlüğü mesleğinde ilerleme söz konusu değildir. Ancak forklift operatörleri çalışmış oldukları kurumlarda hizmet içi eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilirler. Çalışmış oldukları yerlerde idari sorumluluklar alabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Forklift operatörleri çalışılan işyeri, sektör ve deneyime göre değişiklik göstermekle birlikte, ilk işe girişte asgari ücret alan forklift operatörlerinin ücretleri asgari ücretin 2 katına kadar yükselebilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl/Şube Müdürlükleri
Forklift Operatörü tanıtımı sayfasından Forklift Operatörü Ne İş Yapar? Forklift Operatörü Çalışma Alanları, Forklift Operatörü Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Forklift Operatörü Mezunları Ne İş Yaparlar? Forklift Operatörü Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Forklift Operatörü mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Forklift Operatörü meslek tanımı 3322 kez okunmuştur.