Barmen Barmaid Kimdir, Ne İş Yapar, Barmen Barmaid Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Barmen Barmaid
TANIM
Turistik tesislerin ve eğlence yerlerinin bar adı verilen bölümlerinde müşterilere içki servisi yapan kişidir. (Erkeklere Barmen, kadınlara Barmaid denir.)
GÖREVLER
İçki, bardak vb. malzemeleri yerleştirir, düzenini sağlar. Müşterilerinin içki siparişlerini alır, İsteğe göre içkiyi hazırlar ve servisini yapar, Barda ki içki stoklarını ve diğer malzemeleri kontrol eder ve eksiklerin tamamlanması için gerekeni yapar, Satılan içkilerin parasını alır ve çalışma süresinin sonunda hesabı ilgililere teslim eder, Çalıştığı mekanın temizliğinden ve düzeninden sorumludur.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kokteyl karıştırma bardağı, Kokteyl karıştırma kaşığı,çubuğu Süzgeçler, Mikser karıştırıcı, Buz çekici, Buz kırma makinesi, Meyve presi, Şampanya kovaları, Damlalık, ölçek, Mantar çıkarıcı vb., Çeşitli içkilere uygun bardaklar, Kuruyemişler, çerezler ve içecekler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Barmenbarmaid olmak isteyenlerin; Bedence sağlıklı, dayanıklı, Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen, Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, Güler yüzlü, nazik, sabırlı, sır tutabilen Kendisini ve çevresini temiz ve düzenli tutmaya özen gösteren, kimseler olmaları gerekir. Hoşsohbet ve esprili olmak,yabancı dil bilmek başarıyı artırıcı özelliklerdir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Barmen/Barmaid kapalı ortamlarda ve ayakta görev yapar. Gece geç saatlere kadar çalışması gerekir, görevi sırasında müşterilerle oldukça yoğun etkileşim halindedir. Barmenlik yeni insanlar TANIMa olanağı sağlayan bir meslektir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Barmenler çeşitli otellerde, eğlence yerlerinde, restoranlarda ve cafebarlarda görev yaparlar. Bu meslekte kadınların barmaid olarak çalışmaları oldukça yeni bir durumdur. Barmenlik eğitimi gören bir kimsenin iş bulma şansı yüksektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Ülkemizde sadece barmen / barmaid'lik eğitimi veren bir okul yoktur. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu meslek lisesi turizm endüstrisi servis hizmetleri bölümü ile Anadolu meslek ve kız meslek liseleri ağırlama ve gıda teknolojisi alanında ayrıca Anadolu turizm ve otelcilik meslek liselerinde bar hizmetleri konusunda dersler verilmektedir. Ayrıca Turizm Bakanlığına bağlı turizm merkezlerinde açılan kurslarda, Kız Teknik öğretim Genel müdürlüğüne bağlı pratik kız sanat okullarında ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerince düzenlenen kurslarda, özel kurslarda ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün açtığı İşgücü Yetiştirme Kursları'nda bu konuda eğitim verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu meslek liseleri ve Anadolu turizm ve otelcilik meslek liselerine girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında başarılı olmak gerekir. Turizm meslek kurslarına girmek için zaman zaman açılan sınavlarda başarılı olmak gerekir. İşgücü yetiştirme kurslarına katılabilmek için 15 yaşını bitirmiş olmak pratik kız sanat okulu ve olgunlaşma enstitülerine girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu yeterlidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitim süresi Anadolu meslek ve Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde 4 yıldır. Bu okullarda öğrenim görenler 10.sınıf sonunda (nisan ve eylül ayları arasında) 3308 sayılı kanun hükümleri gereğince meslek eğitimlerini işletmelerde yoğunlaşmış olarak yaparlar. Turizm eğitim merkezlerinde süre 7 ay, özel turizm kurslarında ve işgücü yetiştirme kurslarında ise 36 aydır. Pratik kız sanat okullarında ve kız teknik öğretim olgunlaştırma enstitülerinde kurs süreleri talebe göre değişmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Barmenlik mesleğinde yükselme ve ilerleme tecrübe ile gerçekleşmektedir. Genç yaşta mesleğe başlayan bir kişi, komilikten, bar garsonluğuna geçmekte, daha sonra asistan barmen ve barmen olmakta en sonunda ise çok başarılı bir barmen şef barmenliğe kadar yükselmektedir.
BENZER MESLEKLER:
Garson
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Anadolu meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerindeki eğitim süresince 3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek eğitimi kanununa göre beceri eğitimi gören her öğrenciye asgari ücretin % 60'nı aşmamak üzere, işveren tarafından bir ücret ödenmektedir. Parasız yatılı sınavını kazananların eğitim masrafları devletçe karşılanır. Turizm eğitim merkezlerinde eğitim parasızdır ve öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmektedir. Bazı eğitim merkezleri yatılıdır. Bu durumda öğrenciye ücretsiz olarak hem yatak hem üç öğün yemek sağlanmaktadır. Özel turizm kursları ücretli olup, her hangi bir şekilde para yardımı yapılmamaktadır. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün açtığı İşgücü Yetiştirme Kursları parasızdır ve kursiyerlere cep harçlığı verilmektedir. Kazanç çalışılan işyerinin bulunduğu yere, büyüklüğüne ve kişinin işteki başarısına göre değişmekte olup, başlangıç ücret asgari ücretin biraz üstündedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Barmen Barmaid tanıtımı sayfasından Barmen Barmaid Ne İş Yapar? Barmen Barmaid Çalışma Alanları, Barmen Barmaid Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Barmen Barmaid Mezunları Ne İş Yaparlar? Barmen Barmaid Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Barmen Barmaid mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Barmen Barmaid meslek tanımı 5507 kez okunmuştur.