Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

El Sanatları Öğretmeni Kimdir, Ne İş Yapar, El Sanatları Öğretmeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



El Sanatları Öğretmeni



TANIM 
Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, dekoratif ürünler, çiçek yapımı, örgü, dokuma ve el sanatları ile ilgili eğitim veren kişidir. 

GÖREVLER 
Dekoratif ürünler, çiçek , el dokuması ürünleri vb. yapımı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. El sanatları öğretmeni, bu program çerçevesinde, Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.) Kendisine ayrılan ders saatlerinde çalışma planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, Çevresinde alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır. 
KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ 
Alanı ile ilgili meslek dersleri eğitimöğretim programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders defteri, yoklama fişi, öğrenci iş takip formu, Ders kitapları, yardımcı kitaplar, iş ve işlem yaprakları, bilgi yaprakları, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar, el sanatları ile ilgili çeşitli araç ve gereçler, cendere ve cendere kalıpları, el ütüleri, dokuma tezgahı vb. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
El sanatları öğretmeni olmak isteyenlerin; Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, Şekil algısı ve estetik görüşü gelişmiş, Yaratıcılık yeteneği olan, Gözel koordinasyonuna, el ve parmak becerisine sahip, Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, 
İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, 
İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, 
Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı, kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
El sanatları öğretmeni, sınıfta ve atölyede görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı biraz tozlu ve sakindir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız meslek liseleri, kız teknik liseleri ve yaygın eğitim kurumlarında (halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları vb.) sınıf ve atölye ortamında El Sanatları, Dekoratif Sanatlar, Dokuma ve Takı Tasarımı (Kuyumculuk) branşlarında görev yaparlar. Kendi işyerlerini açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı mesleki eğitim fakültelerinin "Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği" ile "Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği" programlarında verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli "Sözel (SÖZ1)" puan almak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Sanat Tarihi, Temel Sanat Eğitimi, El Sanatlarına Giriş, Makine Bilgisi, Deri Teknolojisi, Moda Tasarımı, Deri Yüzey Süsleme Teknikleri, Üretimde Maliyet Hesabı, Dekoratif Yapma Çiçek Teknikleri, Dekorasyon İlkeleri, Deri Ev Aksesuarları vb. meslek dersleri ile Eğitim Teknolojisi, Mikro Öğretim, Alan Öğretim Yöntemleri gibi pedagojik formasyon derslerini alırlar. Eğitimleri sırasında okullarda uygulama yaparlar. 
BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU 
Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler. Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. El sanatları öğretmenleri ek ders ücreti alabildikleri gibi, görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi faaliyetleri kapsamında sipariş işler yaparak aylık gelirlerini artırma imkanına da sahiptirler. Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır. 

MESLEKTE İLERLEME 
Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler. Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan müfettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında müfettişlik yapabilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Hazır giyim öğretmenliği, nakış öğretmenliği, resimiş öğretmenliği. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

El Sanatları Öğretmeni tanıtımı sayfasından El Sanatları Öğretmeni Ne İş Yapar? El Sanatları Öğretmeni Çalışma Alanları, El Sanatları Öğretmeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, El Sanatları Öğretmeni Mezunları Ne İş Yaparlar? El Sanatları Öğretmeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak El Sanatları Öğretmeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

El Sanatları Öğretmeni meslek tanımı 4611 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı