Plastik İşleme Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Plastik İşleme Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Plastik İşleme Teknisyeni
TANIM
Plastik işleme kalıplarının makineye bağlanması, plastiğin kalıplanarak mamul hale getirilmesi işlemlerini yapan kişidir.
GÖREVLER
Plastik enjeksiyon ekstrüder, vakumlama, rotasyon makinesinin genel bakımını ve günlük kontrolünü yapar ve işe hazırlar, İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemleri alır, Ocak sıcaklık değerini girer, meme resistans sıcaklığını ayarlar, Kalıbı makineye bağlar, kalıp itici ayarını yapar, Kalibrosyon kalıbını ayarlar, Hammaddeleri hazırlar, Kalıp basınç ayarını ve hız ayarını yapar, Hammadde gramaj ayarı yapar, Enjeksiyon baskı zamanını ayarlar, Kalıplanmış malzemenin soğuma zamanını ayarlar, Malzeme ısı kontrolü yapar, Makineyi elle/yarı otomatik ve otomatik konuma ayarlar, Seri üretimde makinenin çalışmasını takip eder, Üretim sonunda ocağı boşaltır, Ürünün renk, şekil, ölçü, yüzey ve sertlik kontrolünü yapar, Filmde kalınlık ve en ölçer ayarlarını yapar, Kalıbın bakım ve tamirini yapar Yardımcı elemanlar eğitir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Talaşlı üretim tezgahları; torna tezgahı, freze tezgahı, taşlama tezgahı, matkap tezgahı, Plastik işleme makineleri; plastik enjeksiyon makineleri, eksrüder makineleri, plastik kırma makineleri, plastik kurutma makineleri, vakumlama, rotasyon makineleri, Sertlik ölçme cihazı, renk ölçme cihazı, kopmaçekme deney cihazları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Plastik işleme teknisyeni olmak isteyenlerin; Makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, Aletlerle ve malzemelerle çalışmaktan hoşlanan, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Rutin işlerden sıkılmayan, Dikkatli ve tedbirli, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamı gürültülü ve kokulu olabilir. Yapılan iş ayakta olmayı gerektirdiği kadar oturmayı da gerektirir. Bu mesleği yürütenler birinci derecede alet makine ve malzemelerle ilgilidirler. Birlikte görev yaptıkları kimselerle iletişim kurarlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Endüstri meslek lisesini bitirenler kamu ve özel işyerlerinde çalışabilirler. Dünya ekonomisinde ve sanayisinde önemli bir yer tutan ülkemizde de yeni yeni gelişmekte olan plastik sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Ayrıca, Gümrük Birliğine geçişin ve Avrupa Birliği ile bütünleşme çalışmaları doğrultusunda, plastik ürünlerinin uluslar arası piyasalarda daha fazla yer alabilmesi için sektörün rekabet gücünün olması gerekmektedir. Kaliteli üretim yeterli bilgi ve beceri ile donatılmış, yetişmiş insan gerektirir. Bu nedenle, plastik işleme teknisyenlerine talep artacaktır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Endüstri meslek liselerinin Plastik işleme bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek eğitimine giriş için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi endüstri meslek liselerinde 4 yıldır. Endüstri meslek liselerinin plastik işleme bölümlerinde genel kültür derslerinin yanı sıra; birlikte almaktadırlar. Öğrenciler teorik eğitimlerini haftada iki gün eğitim kurumunda, uygulama eğitimini ise haftada üç gün işletmelerde görürler.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin plastik işleme bölümünden mezun olanlar Boya Teknolojisi, Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Değerlendirme, Fermantasyon, Hasat Sonrası Teknolojisi, Boya ve İzolasyon Uygulama Teknikleri, Kağıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi, Selüloz ve Kağıt Teknolojisi, Kimya, Kimya Teknolojisi, Kozmetik Teknolojisi, Lastik Teknolojisi, Lastik – Plastik, Maden, Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi, Petrol Sondajı ve Üretimi, Plastik Teknolojisi, Rafineri ve Petrokimya, Selüloz ve Kağıtçılık, Tarımsal Laboratuar, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Yağ Endüstrisi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler. Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim kanununa göre öğrenciler işyerinde yapılan uygulamalı eğitimde, asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. İşletmelerde eğitim gören öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta olup, sigorta primleri Milli Eğitim Bakanlığınca ödenmektedir. Plastik işleme teknisyenleri piyasada asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Kendi işyerini açanlar yaptıkları iş oranına göre ücret almaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Plastik İşleme Teknisyeni tanıtımı sayfasından Plastik İşleme Teknisyeni Ne İş Yapar? Plastik İşleme Teknisyeni Çalışma Alanları, Plastik İşleme Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Plastik İşleme Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Plastik İşleme Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Plastik İşleme Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Plastik İşleme Teknisyeni meslek tanımı 3211 kez okunmuştur.