Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı
TANIM
Otel, lokanta, yemek fabrikası, fastfood, pastane vb yerlerde yiyecekiçecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan kişidir.
GÖREVLER
Müşterilerin isteklerini alır,İstekler doğrultusunda maliyeti hesaplar ve müşteriye bildirir,Alınan istekler doğrultusunda malzemeyi satın alma, pişirme ve müşteriye iletme işlerinde görevli üniteleri görevleri doğrultusunda bilgilendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlar,Hizmetin yerine getirilmesinde oluşabilecek aksaklıklara müdahale eder, hizmet sonrası şikayet,dilek ve önerilerin alınmasını sağlar,Gıda ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip eder ve gereğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, faks, telefon vb.,Diğer büro malzemeleri,Yiyecekiçecek hazırlama ve servis araçgereçleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Yiyecek içecek işletmeciliği meslek elemanı olmak isteyenlerin;Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen,Koku ve tat alma duyumları gelişmiş,Çabuk ve düzenli çalışabilen,Dikkatli ve titiz, Sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Yiyecek ve içecek işletmeciliği meslek elemanı, genellikle büro ortamında veya kapalı mekanlarda (mutfak, bulaşıkhane, depolama yerleri, restoran ve otellerin servis ve bar kısımları) çalışır. Zaman zaman açık alanda da çalışabilir. Çalışma saatleri düzenli olmayabilir. Akşam, gece ve tatil günleri de çalışmak durumunda kalabilir. Çalışırken mutfak personeli, servis personeli, teknik servis ve müşterilerle iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Yiyecek içecek işletmeciliği programını bitiren kişilerin çalışma alanları oldukça geniş sayılabilir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere otel,restoran, pastane, yemek fabrikası, bar, fastfood, catering (ikram hizmetleri), konaklama tesisler vb. gibi yiyecekiçecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler.Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Turizm ve Otel İşletmeciliği" olarak değişmesi nedeniyle, "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek eğitimine başlayabilmek için; en az lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almak gerekir.Meslek liselerinin "Ağırlama ve Gıda Teknolojisi", "Aşçılık", "Mutfak", "Servis, servis Hizmetleri",ve "Turizm Endüstrisi" bölümlerinden mezun olanlar "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" ön lisans programına başvurduklarında ortaöğretim başarı puanları 0.65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslek eğitiminin süresi 2 yıldır.Eğitim süresince öğrenciler; Turizm Endüstrisine Giriş, Turizm Sosyolojisi, Ticari Matematik, Ekonomi, İşletme, Gıda Teknolojisi, Mesleki İngilizce, Yiyecekİçecek Hazırlama ve Pişirme, Yiyecekİçecek Hizmetleri Yönetimi, Yiyecekİçecek Ekipman Bilgisi, Pazarlama, Menü Planlama, İçecek Bilgisi ve Bar Yönetimi, Yiyecek İçecek Satın Alma ve Kontrol, Bilgisayar, Türk Mutfağı, Tatlı ve Pasta Bilgisi, Mesleki İngilizce, Restoran İşletmeciliği, Catering (İkram Hizmetleri), Yiyecek İçecek İşletmelerinde Halkla İlişkiler gibi dersler alırlar.Ayrıca, Dünya Mutfakları ile ilgili seminer çalışması ve 2 ay yaz stajı yaptırılır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek elemanları çalıştıkları işyerlerinde zamanla satın alma müdürü, yiyecekiçecek müdür ve tesis müdürü konumuna kadar yükselebilir. Ayrıca, kendi adlarına işyeri açma olanakları da vardır.
Yiyecek İçecek İşletmeciliği ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde "Beslenme ve Diyetik", "Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği" ve "Ev Ekonomisi" lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Mutfak yönetimi meslek elemanı,Gıda teknolojisi teknikeri.
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca staj yapan öğrenciler staj süresince, işletmenin belirlediği miktarda ücret elde ederler.Eğitim sonrası ücret işe ilk girişte ortalama olarak asgari ücretin 1,52 katı düzeyindedir. Deneyim, hizmet süresi ve işletmenin büyüklüğü alınan ücret üzerinde önemli bir etkendir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Ne İş Yapar? Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Çalışma Alanları, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı meslek tanımı 11949 kez okunmuştur.