İşletme Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, İşletme Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
İşletme Meslek Elemanı
TANIM
Kamu ve özel sektör işletme ve kuruluşlarının üretim ve hizmet faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesinde çalışan ara elemandır.
GÖREVLER
İşletmecinin-yöneticinin denetiminde; Çalıştığı kurumda, kurumun sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar, Yönetim, üretim ve pazarlamada çalışmalarında, Kurumun harcamalarını saptamada, muhasebe, araştırma, geliştirme ve halkla ilişkiler alanında işletmecinin verdiği görevleri yerine getirir, Çalışmaları denetler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, Fotokopi makinesi, Faks cihazı, Telefon, Hesap makinesi, Fiş, fatura vb. belgeler, Diğer büro malzemeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İşletme meslek elemanı olmak isteyenlerin; Sosyal bilimlere (psikoloji, sosyoloji, ekonomi vb.) ilgili ve bu alanda başarılı, Başkaları ile işbirliği yapabilen, Bir işi plana uygun olarak yürütebilen, Duygu ve düşüncelerini başkalarına aktarabilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran etkenlerden biridir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İşletme meslek elemanları; sakin, temiz, iyi aydınlatılmış, kapalı ortamlarda görev yaparlar. Genellikle masa başında ve bilgisayar karşısında oturarak ve raporlar hazırlayarak çalışırlar. Yıl sonu ve dönem sonlarında gece ve hafta sonu çalışmaları gerekebilir. Meslek elemanları çalışmaları sırasında yöneticilerle ve diğer görevlilerle iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları; Serbest muhasebe bürolarında, Büyük ve küçük işletmelerde finansman, muhasebe, pazarlama, personel, satın alma ve halkla ilişkiler bölümlerinde, Çeşitli devlet kuruluşlarının muhasebe, personel bölümlerinde ve vergi dairelerinde, Yatırım ve finans kurumlarında, Kamu ve özel bankalarda iş bulma olanağına sahiptirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, meslek yüksekokulların işletme bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin; A – Grubu (Ticaret lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, bölümlerinden mezun olanlar ile Ticaret liselerini Kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler "İşletme" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda ek yerleştirme ile kontenjan açığı olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA-1)" puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslek eğitim süresi 2 yıl olup; eğitim süresince öğrencilere: Türk dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Beden Eğitimi, Yabancı dil, Bilgisayar, Genel Muhasebe, Genel İşletme, Büro Yönetimi ve İşletme Teknikleri, Matematik, İktisada Giriş, Hukuk Bilgisi, Makro İktisat, Ticari Matematik, Ticaret Hukuku, İstatistik, Pazarlama İlkeleri, Yönetim ve Organizasyon, Finansal Yönetim, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret İşletmeleri Yönetimi, Yönlendirilmiş Çalışma, İnsan Kaynakları Yönetimi, Üretim Yönetimi, Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Para ve Banka, Vergi Hukuku, Mali Tablolar Analizi, Çalışma Sermayesi Yönetimi, İşletme Bütçeleri gibi dersler alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
"İşletme" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde;Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme-İktisat, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik, Yönetim Bilişim Sistemleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Çalıştıkları işletmelerde idari kadrolar da yöneticiliğe yükselebilirler.
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Koşuları uygun olan öğrenciler yüksek öğretim kredi ve yurtlar kurumunun vermiş olduğu krediden, özel kurum ve kuruluşların verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler. Staj süresince firmalar destek olmak bakımından belli bir ücret verebilirler. Ücret düzeyleri kişilerin bilgi, beceri, deneyim vb. özelliklerine göre farklılık göstermekle beraber asgari ücretin üzerindedir. Ücret daha sonra gösterilen başarıya göre artma gösterebilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
İşletme Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından İşletme Meslek Elemanı Ne İş Yapar? İşletme Meslek Elemanı Çalışma Alanları, İşletme Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, İşletme Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? İşletme Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak İşletme Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
İşletme Meslek Elemanı meslek tanımı 4894 kez okunmuştur.