Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Bağcılık Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Bağcılık Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Bağcılık Teknikeri



TANIM 
Kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışan kişidir. 

GÖREVLER 
Yetiştirilecek üzüm cinsine uygun toprağı ve asmayı seçer, Asmaları aşılar, toprağı gübreler, Asmaları zararlılardan korumak için ilaçlama, zararlı otları temizleme gibi önlemler alır, Üzümlerin toplatılıp, kurutulması için uygun zamanı ve yeri belirler, Üzümleri yaş ve kuru olarak pazarlar, Üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Üzüm asması, Asmaları dikmek için kazıklar, kazıkları bağlamak için teller, Bel, çapa, Bağ makası, Haşere ilaçları, İlaç püskürtme makinesi. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Bağcılık teknikeri olmak isteyenlerin; Biyolojiye özellikle botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı, Açık havada çalışmaktan, bitki üretmekten hoşlanan, Bedence sağlıklı ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Bağcılık teknikeri bazan açık havada, bazan kapalı ortamlarda çalışır. Çalışırken, ziraat mühendisleriyle, gıda mühendisleriyle, meslektaşlarıyla, tüketicilerle iletişim halindedir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bağcılık teknikerleri kamu ve özel sektöre ait bağlar, şarap ve meyve suyu fabrikaları, Tarım Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler. Ülkemizin bir tarım ülkesi olmasına karşın, ne yazık ki ziraat alanında yetişmiş elemanların işe yerleştirilmeleri oldukça güç olmaktadır. Ancak, teknik ziraatın gelişmesiyle bu alanda yetişmiş, bilgili elemanlara ihtiyaç artmaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin meslek yüksekokullarının bağcılık bölümlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), MakineTarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar "Bağcılık" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almaları gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; Matematik, Teknik Resim, Zirai Botanik, Zirai Meteoroloji, Bağ Hastalıkları, Analitik Kimya, Ekonomi, Bağ Ekolojisi, Asmanın TANIMı, Bağ Zararlıları, Asmanın Beslenmesi ve Gübrelenmesi, Bağlarda Yabancı Otlar, Toprak Bilgisi, Bağ Tesis Tekniği ve Bakımı, Asma Fidanı Yetiştirme Tekniği, Şarap ve Şıra Teknolojisi, Uygulamalı Bağcılık, Bilgisayar Programlama, Bağ Klon Seleksiyonu, Üzüm Değerlendirme ve Ekspertiz, Bağlarda Mekanizasyon derslerini alırlar. Bağcılık programında amaç, daha çok uygulayıcı olarak, iyi kalitede üzüm yetiştirmek için toprağın ve asmanın seçilmesi, asmaların bakımı ve beslenmesi, üzümlerin toplanması, yaş ve kuru olarak pazarlanması, şıra ve şarap yapımı gibi işlerin yürütülmesinde ziraat mühendisleri ile birlikte çalışacak bağcılık teknikeri yetiştirmektir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Bağcılık ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerinin Bitkisel Üretim lisans programına dikey geçiş yapabilirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler. Mezuniyet sonrasındaki kazanç çalışılan işyerine ve yapılan işe göre değişiklik göstermektedir. Asgari ücretin 34 katına kadar aylık ücret alınabilmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Bağcılık Teknikeri tanıtımı sayfasından Bağcılık Teknikeri Ne İş Yapar? Bağcılık Teknikeri Çalışma Alanları, Bağcılık Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Bağcılık Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Bağcılık Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Bağcılık Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Bağcılık Teknikeri meslek tanımı 1813 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı