Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni



TANIM 
Baskı yolu ile çoğaltılması istenen kitap, dergi, broşür, gazete, afiş vb. materyalin, yazar veya tertipleyeni tarafından hazırlanmış orijinalinden; filme çekerek, bilgisayar ortamında film kartına ters çıktı alarak, renk ayırımı yaparak baskıya esas kalıpları (klişe) hazırlayan kişidir. 

GÖREVLER 
Basılması istenen materyalleri (asıl örnekleri) özelliklerine göre sınıflandırır, Repro tekniğinde kullanılan filmler arasında en uygun olanını seçer, Kamerayı istenilen baskı boyutlarına göre ayarlar, 
Kamerayı ayarlayarak filmi çeker, Çekilen filmde istenmeyen kısımların çıkartılması ve leke izlerinin giderilmesi için rötuş yapar, Klişeyi çinko klişe emülsiyon dökümünden önce “0” numara su zımparası ile iyice temizler, Klişe kopya eriği hazırlar, Filmin emülsiyonu ile çinkonun emülsiyonunun çakıştırılması için pozlandırma yapar, klişeyi akar su altına tutarak, poz görmeyen yerdeki emülsiyonu yıkar, Pozlandırmadan sonra filmi banyo eder. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Kamera, Kontakt şase, Çeşitli filmler (kırmızıya duyarsız filmler), Banyo küvet düzeni ya da banyo makinesi, Banyo kontrolü için gri skala, Boya fırçası, ışıklı masa, Ölçekli kaplar, hesap cetveli, Renk ayırım filtreleri, Makas, gönye, rapido, şablon kalıpları, Bilgisayar ve mesleki programlar, Scanner cihazı (optik tarayıcı) 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni olmak isteyenlerin; Gözleri ve elleri sağlam, bunları eşgüdümle kullanabilen, Şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen, Renkleri ayırdedebilen, Düzenli, tertipli kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Meslek elemanları matbaalarda, ayakta ve genellikle tek başlarına çalışırlar. İşlemlerin çoğu, aydınlık ortamdaki elektronik sistemlerde (scanner ve bilgisayar) tamamlanmaktadır. Sadece elektronik film çıkışı ve kamera agrandizör gibi işlemler kırmızı ışık altında yapılmaktadır. Filmleri banyo ederken zaman zaman karanlık odada çalışabilirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Günümüzde, bu bölümden mezun olanların işsiz kalma sorunları yoktur. Ancak, teknolojideki hızlı değişim ve gelişmelerle, bu meslekte otomasyona doğru hızlı bir geçişin başladığı, dolayısıyla da, gelecekte bu meslekte istihdam edilecek eleman sayısının azalacağı görülmektedir. 
Bu nedenle yeni teknolojik bilgilere sahip elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, Matbaa Meslek Lisesi' nde Reprodüksiyon ve Klişe bölümü ile Endüstri Meslek Liseleri Matbaa bölümlerinde ders olarak verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Bu okullara girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olup, meslek liseleri giriş koşullarını taşımak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Endüstri meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler eğitimleri süresince genel kültür ve uygulama derslerini birlikte almaktadırlar. Uygulama dersleri için işletmelerde eğitim görmektedirler. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin Reprodüksiyon ve Klişe bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Fotoğrafcılık, Fotoğrafcılık ve Kameramanlık, Matbaacılık, Serigrafi, Matbaacılık ve Baskı Teknikleri önlisans programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Meslek liselerinin reprodüksiyon ve klişe bölümlerinden mezun olanlar, üniversitelerin Matbaa Öğretmenliği Lisans programlarına başvurduklarında ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Meslek liselerinin son sınıfında işletmelerde yapılan uygulama sırasında öğrencilere asgari ücretin %30' undan az olmamak üzere işverence ücret verilir. İş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigorta primleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanır. Eğitim bittikten sonra; kendini yetiştirme durumuna, deneyime ve çalışılan yerle yapılan anlaşmaya bağlı olarak elde edilen gelir değişmektedir. Ancak en az kazanç asgari geçim seviyesinin üzerinde olmaktadır. Kendi işyerini kurabilme imkanı olanlar daha iyi gelir elde edebilmektedirler. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni tanıtımı sayfasından Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Ne İş Yapar? Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Çalışma Alanları, Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Reprodüksiyon ve Klişe Teknisyeni meslek tanımı 2856 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı