Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Ütücü Kimdir, Ne İş Yapar, Ütücü Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Ütücü



TANIM 
Isıtılmış ütü ile giyim eşyası, tekstil ürünleri vb eşyaların ara ve son ütüleme işlemini yapan ve bu ürünleri şekillendiren kişidir.

GÖREVLER 
İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma bilgileri doğrultusunda mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:Ütünün ısı, basınç ve buhar ayarlarını yapar, buhar kazanını ütüye hazırlar,Ütülenecek parçaların eksiklik ve hata kontrolünü yapar,Malzemeyi ütülemeden önce veya ütü esnasında ıslatır,Malzemeyi ütü tahtasına yerleştirir ve ütüyü malzeme üzerinde gezdirerek gerekli ısı ve basıncı uygular,Gerekli hallerde parçalara ütü ile tela yapıştırır,Ütüleme işlemini yaptıktan sonra son kontrolleri yaparak ürünleri askıya asar,Yapılan işin türü ve sayısına ilişkin kayıt tutar,Ütünün günlük temizlik işlerini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Ütü masası, ütü (el, pres, buharlı, silindir),ütü şablonu, elbise veya eşya, askı, buhar kazanı, işaret sabunu (ütü kartonu), kompresör, masa, omuzluk (yastık), paskara, şişirilebilir manken ütü, taşıma arabası, tornavida, ütü yastığı, ütü temizleme mumu, ütü temizleme spreyi

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Ütücü olmak isteyenlerin;Çok dikkatli, temizliğe önem veren,Gözlerini ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,El becerisine sahip,Aynı işi devamlı yapmaktan bıkmayan, Sabırlı ve sakin,kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Ütücüler genellikle tekstil atölyelerinde, dikimevlerinde ve terzi atölyelerinde çalışırlar. Çalışma ortamları gürültülü ve nemlidir. Uzun süre ayakta çalışmayı gerektiren ütücülük mesleğinin ağır çalışma koşulları sağlıklı ve dayanıklı olmayı gerektirmektedir. Çalışma saatleri hafta içi, tam gün ve cumartesi günlerini kapsar. Ütücülük işleri diğer bölümlerdeki işlerin bitmesinden sonra yapıldığından, ütücünün düzenli bir çalışma temposu bulunmamaktadır. Kişi çalışma sırasında ütülenecek malzeme ve ütü ile ilgilidir, gerektiğinde diğer çalışanlarla iletişim halinde olabilir. Çalışma sırasında dikkatli olunmazsa yangın çıkabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Tekstil alanında/sektöründe ülke çapında sağlanan gelişime paralel olarak geniş iş olanaklarına sahip olan ütücülük mesleğinde çalışanlar, konfeksiyon imalatı dışında kuru temizleme ve çamaşırhane iş yerlerinde, otel ve turizm işletmelerinde de görev yapabilmektedirler. Moda tercihlerindeki farklılaşmaya paralel olarak, kumaş kalite ve türlerindeki değişikliklerin ütü araç, gereç ve ütüleme tekniklerinde de gelişmeler sağlamaya başladığı dikkat çekmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Bu mesleğin eğitimi; Milli Eğitim Bakanlığı yaygın eğitim kurumlarında (pratik kız sanat okulları, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, halk eğitim merkezleri), Tekstil sektörü bünyesinde bulunan eğitim birimlerinde ve işyerlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Yaygın eğitim kurumlarında genel olarak örgün eğitim dışında kalan kişilerin eğitimi amaçlandığından herhangi bir yaş ve eğitim sınırlaması yapılmamaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Pratik kız sanat okulları ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde yılın her ayında kurs grupları oluşturularak mesai saatleri içinde ve dışında (hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili) öğrenim yapılmaktadır.İşyerlerinde eğitim süresi ise yaklaşık 11.5 ay arasında değişmektedir.Eğitim süresince;
Ön hazırlık yapılması; iş güvenliği önlemleri, prizlerin kontrolü, ütü kontrolü, buhar kazanının kontrolü, buhar kazan ve ütü ayarları, basınç, buhar, ısı, kumaş cinsleri, tela cinsleri parça ve bitmiş ürün kontrolü, eksik parça kontrolü, hata kontrolü, defo, dikiş hataları, hatalı kesim, ütünün günlük temizliği, Ara ütü yapma; parçalara tela yapıştırma, yaka, cep, manşet, pat kırma, dikiş paylarını ütüleme, dikiş paylarını ikiye açma Son ütü yapma; pres ütü yapma, ürünü paskaraya serilmesi, üst paskaranın basınçlı olarak kilitlenmesi, paskaraya buhar verilmesi, vakum ile kumaş neminin alınması, form verme, el ütüsü ile son kontrol, dikiş, ütü, ürünü askılara alma, kayıt tutma, ürünün türü konularında ders alırlar.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte ilerleme, ücret artışı ve daha büyük işyerlerinde çalışma şeklinde olabilir. Ayrıca mesleki tecrübenin artması sonucunda isim yapma şeklinde de olabilir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince kazanç söz konusu değildir.Ancak, işyerinin kendi içerisinde çalışanlarına yönelik düzenledikleri kurslarda asgari ücret almaktadırlar. Kursu başarı ile tamamlayanlar başlangıçta asgari ücret alırlar. Zaman içerisinde kazanılan deneyim ve işteki başarı durumlarına göre kazançları asgari ücretin iki katına kadar artabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili işyerleri,İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma MerkeziBünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleridir.

Ütücü tanıtımı sayfasından Ütücü Ne İş Yapar? Ütücü Çalışma Alanları, Ütücü Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ütücü Mezunları Ne İş Yaparlar? Ütücü Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ütücü mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Ütücü meslek tanımı 5640 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı