Antepfıstığı Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Antepfıstığı Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Antepfıstığı Teknikeri
TANIM
Antepfıstığı yetiştirilmesinde ziraat mühendisine yardımcı eleman olup, tarımsal üretimi artırma, yetiştiricilik, işleme tekniği ve pazarlama konularında çalışan kişidir.
GÖREVLER
Bahçe kurma aşamasında plan ve programın yapılması, Yetiştirilecek antepfıstığı türünün seçilmesi, Antepfıstığının yetiştirilmesi sorunların saptanması ve giderilmesi, Antepfıstığının işlenmesi ve pazarlanması konularında çalışmaları, ziraat mühendisinin gözetimi altında yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Tarımsal Aletler, Testere, Aşı Malzemeleri, Budama Makası,
Bilgisayar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Antepfıstığı teknikeri olmak isteyenlerin; Biyolojiye, özellikle botanik konularına ilgi duymaları ve bu alanda başarılı, Açık havada çalışmaktan ve bitki üretmekten hoşlanan, İnsanlarla, özellikle (çiftçilerle) iyi iletişim kurabilen, Bedence sağlam ve dayanıklı
Kimseler olmaları gerekir.
ÇALIMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Antepfıstığı Teknikeri tarımsal faaliyetlerin ve ürünün yetişme periyodu gözönüne alınarak bazı dönemlerde ağırlıklı olarak arazi şartlarında, (sıcak topraklı ortamlarda) danışmanlık ve planlama hizmeti verecekleri zaman büro koşullarında görev yaparlar; fıstık işleme zamanında kontrolörlük yapabilirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu Programı bitirenler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Tarım İl ve ilçe müdürlüklerinde, ilgili konuda faaliyet gösteren enstitülerde ve özel antepfıstığı işletmelerinde çalışabilmekdir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi "Antepfıstığı Tarımı ve Teknolojisi" programı adı altında sadece Gaziantep Üniversitesi Nizip Meslek Yüksek Okulunda verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat bölümlerinden mezun olanlar "Antepfıstığı Tarımı Teknolojisi" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY1)" puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. 1.Yıl: Rapor yazım ve Sunum Tekniği, Bilgisayar, Matematik, Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliği, Bitki Besleme, Antepfıstığı Çeşitleri, Toprak Bilimi İngilizce 1, Türkçe, Bilgisayar Uygulamaları, Meteoroloji, Fidan Yetiştirme Teknikleri, Bahçe Tesisi, Antepfıstığı Anaçları ve Özellikleri, Gıda Mevzuatı ve Antepfıstığının besin Değeri, Antepfıstığının Ekolojik İstekleri, Tarım Ekonomisi, İngilizce 2 ve Beden Eğitimi ve Spor dersleri okutulur. 2. Yıl: Bitki Islahı, Ağaçların Aşıya Hazırlanması, Antepfıstığının Gübrelenmesi, Budama, Antepfıstığının Hasat Sonu Fizyolojisi, Pazarlama, İngilizce 3, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Antepfıstığında Döllenme Biyolojisi, Antepfıstığı Hastalık ve Zararlıları, Antepfıstığı İşleme Tekniği, Sulama, Uygulama, Bitirme Projesi ve İngilizce 4 dersleri okutulur. Ayrıca 1. ve 2. yılın sonlarında yaz aylarında 40 işgünü staj yapılır.
MESLEKTE İLERLEME
"Antepfıstığı Tarımı ve Teknolojisi" programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde Ziraat Fakültesinin "Bitkisel Üretim" ve 1Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknisyeni.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. İsteyen öğrenciler çeşitli kurum ve kuruluşların burs ve kredi imkanlarından faydalanır. Kamu sektöründe Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşlarda yasal olarak belirlenen derece ve kademede işe başlanır. Ücretler kıdeme ve yıllık olarak belirlenen oranlara göre artar. Özel sektörde ise işyerlerine göre farklılık göstermekle birlikte ilk işe girişte asgari ücret civarında ücret verilir. Bu ücret işteki başarıya ve yapılan anlaşmaya göre yükselebilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULACAK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Antepfıstığı Teknikeri tanıtımı sayfasından Antepfıstığı Teknikeri Ne İş Yapar? Antepfıstığı Teknikeri Çalışma Alanları, Antepfıstığı Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Antepfıstığı Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Antepfıstığı Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Antepfıstığı Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Antepfıstığı Teknikeri meslek tanımı 1707 kez okunmuştur.