Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Vitrin Kuyumcusu Kimdir, Ne İş Yapar, Vitrin Kuyumcusu Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Vitrin Kuyumcusu



TANIM 
Değerli maden ve taşlardan oluşan takı ve süs eşyalarının vitrinde estetik bir zevke göre düzenlenmesini yapan ve satış faaliyetlerini yürüten kişidir. 

GÖREVLER 
Satışa sunulacak ürünleri teslim alır, giriş kayıtlarını tutar ve etiketler, Ürünleri cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır, Vitrin düzenleme tekniğinden yararlanarak vitrini ve tezgâhı düzenler, Kuyumculukta kullanılan kıymetli metallerin alım ve satışında ürünün özelliklerinin doğru olarak tespit edilmesini sağlar, Sipariş alma ve sipariş verme faaliyetleriyle ilgili atölyeler, işyerleri ve fabrikalarla diyaloga geçer, Satılan ürünün günlük satış cirosunu hesaplayarak, ilgili deftere işleyip, ticari muhasebe işlemlerine yardımcı olur, İş bitimi sonrası mücevherleri vitrinden toplayarak kasaya kilitler. Ertesi sabah mesai başlangıcı öncesi vitrine düzenlenmesini yapar, Altın ve gümüşün parlatma işlemleriyle basit onarım ve ayarlama işlemlerinin atölyede yapılmasını sağlar, Satılan mücevheratın özelliğini göze hoş görünür bir biçimde paketleme yapılmasını sağlar, İşyerinde olası çalıntı, hırsızlık gibi durumlara karşı dikkatli olarak bu gibi durumlarda hukuki süreçleri incelemek için girişimlerde bulunur. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Yüzük ölçüleri, tahta malafalar, Mihenk taşı, Ayar suları, Dijital, ibreli ve ağırlıklı tartılar, Pırlanta terazileri, Yüzük ve kolye kutuları, Bileziklerin dizimi için kutular, Zımpara, Ağırlıklı ölçü aletleri, Ağırlıklı ölçü birimleri. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Vitrin kuyumcusu olmak isteyenlerin; Başkalarını etkileyebilen, Estetik görüşe sahip, Ticarete ilgili, Görme sorunu olmayan, Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Vitrin kuyumcuları, kapalı, havalandırması ve ışık düzeni iyi bir şekilde düzenlenmiş kuyumcu mağazalarında sürekli ayakta durarak çalışırlar. Bu insanlar yoğun bir şekilde insanlar ve malzemelerle ilgilidirler. Mücevherleri vitrinden çıkarmak ve koymak için uzanma, tırmanma özelliklerini rahatlıkla kullanabilen insanlar olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Türkiye'de mücevher üretiminin % 90'ı İstanbul'da üretilmektedir. % 50'si iç piyasada, % 30'u ihracat veya doğrudan turistlere satılmaktadır. O yüzdendir ki vitrin kuyumculuğu böyle bir durumda ülkemizde önemli mesleklerden biridir. Bu alanda ihtiyaç duyulan meslek elemanının yetiştirilmesindeki amaç; meslekte güvenirlik oldukça önemli olduğundan küçük yaşta elemanların meslek ruhunun inceliklerini öğrenmesi ve meslek ilkelerinin kazandırılmasının önemli olduğu düşüncesi yatmaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleki eğitim merkezlerinde, söz konusu eğitimin süresi lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde haftanın 1 günü teorik eğitim okulda, 5 günlük pratik eğitim ise işletmelerde verilmektedir. Çıraklık Eğitimi Süresince; kuyumculukta kullanılan elementlerin ve ayar ölçülerinin özelliklerini öğrenirler. Küçük tamirlerin bilinmesi, altının nasıl elde edildiğini, kuyumculukta kullanılan metallerin yapılmasını tanır ve öğrenirler. Ayrıca çırak öğrenciler teorik eğitimde; Türkçe, Matematik, Meslek Matematiği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi genel bilgi dersleri ile Teknik Resim, Meslek Bilgisi, Ticaret Bilgisi, İş Güvenliği, Meslek Resmi gibi meslek dersleri alırlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Vitrin kuyumculuğu mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. Meslek lisesi mezunları da doğrudan ustalık sınavına girebilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar bağımsız işyeri açabilirler. 
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ 
Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere asgari ücretin %30'ndan az olmamak üzere işveren tarafından ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. Mesleki eğitim sonrasında en az asgari ücret düzeyinde ücret alınmaktadır. Kazanç bir başka kişinin yanında çalışma veya kendi adına iş sahibi olma durumunda değişkendir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Vitrin Kuyumcusu tanıtımı sayfasından Vitrin Kuyumcusu Ne İş Yapar? Vitrin Kuyumcusu Çalışma Alanları, Vitrin Kuyumcusu Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Vitrin Kuyumcusu Mezunları Ne İş Yaparlar? Vitrin Kuyumcusu Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Vitrin Kuyumcusu mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Vitrin Kuyumcusu meslek tanımı 3858 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı