Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Meyve ve Sebze Satış Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Meyve ve Sebze Satış Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Meyve ve Sebze Satış Elemanı



TANIM 
Her tür meyve ve sebzenin satışını gerçekleştiren kişidir.

GÖREVLER 
Satışa sunulacak meyve ve sebzeleri teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,Satılacak malları cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır,Malları tezgaha yerleştirir, bozuk olanları ayırır,
Müşterileri nazik ve kibarca karşılar ve malları satın alması için teşvik eder,Müşteri tiplerine uygun satış tekniklerini uygular,Satılan malın satış fişini düzenler ve hergün satılan malların dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler,Mal stoklarını kontrol ederek ilgilileri bilgilendirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Tartı aleti, pazarlama kasaları, taşıma kapları (kesekağıdı veya naylon poşet), yazar kasa, satış fişi ve fatura, hesap makinesi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Meyve ve Sebze Satış Elemanı olmak isteyenlerin;İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken,
İkna yeteneği olan,Konuşması düzgün ve anlaşılır,Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,Mesleki gelişmelere açık olan,Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı, Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kişiler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Satış elemanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidir. 
İş sürekli ayakta durmayı gerektirir. Bu yüzden meslek üyeleri arasında bel rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir. Çalışma gün ve saatlerinde işin yoğunluğuna göre değişiklik görülmektedir. Çalışma ortamı kapalı ve açık alanlar olmaktadır. Açık alanda çalışması durumunda soğuk ve sıcak havada çalışma sözkonusu olmaktadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bu mesleği öğrenenler meyve ve sebze satan mağazalarda ve büyük marketlerin ilgili bölümlerinde satış elemanı olarak iş bulabilirler. Yeterli sermayeye sahip olanlar kendi adına işyeri açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde bu alana yönelik eğitim programları düzenlenebilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Meyve ve Sebze Satış Elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Öğrenciler teorik eğitimlerini haftada bir gün mesleki eğitim merkezlerinde; pratik eğitimlerini ise beş gün işyerlerinde görürler. Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi, dersleri verilmektedir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Meyve ve Sebze Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. 
BENZER MESLEKLER
Perakende Satış Elemanı (Tezgahtar).

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere işletmelerce asgari ücretin % 30' undan az olmamak kaydıyla bir ücret ödenmektedir. Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. İşe ilk başlangıçta asgari ücret tutarında ücret verilmekte olup daha sonra ücret artışı olmaktadır. Kendi işyerini açanlar yaptıkları iş oranına göre kazanç elde etmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Meyve ve Sebze Satış Elemanı tanıtımı sayfasından Meyve ve Sebze Satış Elemanı Ne İş Yapar? Meyve ve Sebze Satış Elemanı Çalışma Alanları, Meyve ve Sebze Satış Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Meyve ve Sebze Satış Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Meyve ve Sebze Satış Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Meyve ve Sebze Satış Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Meyve ve Sebze Satış Elemanı meslek tanımı 2003 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı