Satış Yönetimi Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Satış Yönetimi Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Satış Yönetimi Meslek Elemanı
TANIM
İşletmelerin pazarlama ve satış birimlerinde, satışların planlanması ve siparişlerin alınması gibi işleri yürüten kişidir.
GÖREVLER
Satışların yapılmasını planlar. Bunun için; müşteri gereksinimlerini saptama, yeniliklerden onları haberdar etme, şikayetleri dinleme amacı ile müşteri ziyaretleri yapar,Alınan siparişlerin zamanında yerine getirilmesini sağlar,Müşteri memnuniyetini belirlemek için çeşitli anket çalışmaları yapar veya yaptırır,Satış sonrası hizmetleri sağlar,Bilgi alış verişi için satış elemanları ile bilgi toplantıları yapar,Satışları denetler ve gelecek için yeni hedefler belirler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Satış belgeleri ve fiyat listeleri,Ürün katalogları,Bilgisayar,Seyahati gerektiren durumlar için otomobil veya dağıtım aracı.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Satış yöneticisi olmak isteyenlerin;Ekonomi, Sosyoloji, Psikoloji, Ticaret Hukuku, Muhasebe konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı,İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken,İkna yeteneği olan,Sorumluluk sahibi,Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli,Hareketli bir yaşamı seven ve seyahate engel bir hali olmayan kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamı değişkendir. Ofis içi ve dışı çalışma söz konusudur. Bürolarda sipariş listeleri çıkarma veya mali kayıtları tutma işlerini yürütenlerin çalışma ortamı sakindir. Sipariş alma, dağıtım veya mal teslimi gibi görevler seyahati gerektirir. Bu seyahatler şehir içi ve şehir dışı olabilir. Çalışırken insanlarla sürekli iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Satış işi, bilgiye dayalı olduğu kadar kişisel yetenek ve beceriye de dayandığından iş bulmada girişkenlik ve dışadönüklük çok önemli rol oynamaktadır.Bu meslek elemanları; kamu ve özel sektörde, bankacılık, reklamcılıktanıtım, fuarcılık gibi alanlarda pazarlama planlaması, satış ve pazarlama denetimi gibi değişik GÖREVLERde çalışabilmektedirler. Özellikle tanıtımla ilgili işlerde yarı zamanlı (parttime) çalışma da söz konusudur.Seyahati gerektiren işlerde daha çok erkek elemanların tercih edildiği, bayanların ise büroda yürütülen sipariş alma, planlama, reklam, mağaza içi satış, halkla ilişkiler gibi alanlarda istihdam edildikleri görülmektedir.Sürücü belgesi sahibi, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, meslek yüksek okullarının "Satış Yönetimi" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Pazarlama" olarak değişmesi nedeniyle, "Satış Yönetimi" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Satış Yönetimi" bölümü eğitiminin verildiği zamanda araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Sigortacılık AGrubu(Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler(Demiryolu), İşletme, İşletmecilik(Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Ticaret Liselerinin Kol Ayrımı Olmadığı Dönemlerde Bitirenler, bölümlerinden mezun olanlar "Pazarlamacı" ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler.Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Eşit Ağırlık" (EA1) puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde YÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
MESLEKTE İLERLEME
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; "Halkla ilişkiler", "Halkla İlişkiler ve Tanıtım", "Halkla İlişkiler ve Reklamcılık", Pazarlama", "Reklamcılık" ve "Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, İşletme, İletişim, İşletmeİktisat, Uluslar arası İşletmecilik, Uluslararsı Ticaret ve İşletmecilik, lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Halkla ilişkiler uzmanı, Pazarlamacı, İthalatihracat elemanı, Reklamcı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler.Kazanç; işyerlerinin büyüklüğüne, ücret sistemine ve kişinin yeteneğine göre değişkendir. Maaşın dışında, satış üzerinden belli oranda prim uygulaması da söz konusu olduğundan tatmin edici bir ücret elde edilebilir. Maaş, işe ilk girişte asgari ücretin 1,52 katı civarında olup, başarıya göre artmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Satış Yönetimi Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından Satış Yönetimi Meslek Elemanı Ne İş Yapar? Satış Yönetimi Meslek Elemanı Çalışma Alanları, Satış Yönetimi Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Satış Yönetimi Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Satış Yönetimi Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Satış Yönetimi Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Satış Yönetimi Meslek Elemanı meslek tanımı 2290 kez okunmuştur.