Kuyumcu Kimdir, Ne İş Yapar, Kuyumcu Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Kuyumcu
TANIM
Kuyumculuk, değerli maden ve taşlardan takı ve süs eşyası yapma sanatıdır. Kuyumcu ise; tüketici isteklerini ve kullanım alanlarını dikkate alarak tasarım yapan, altın, gümüş gibi kıymetli metal ve alaşımları eriterek döküm yapan, plaka veya tel haline getirildikten sonra, işleyerek ziynet eşyası meydana getiren kişidir.
GÖREVLER
Yapılacak süs eşyalarını (takıları) tasarlar ve resmini çizer, Platin, altın, gümüş veya bunların alaşımlarını ergiterek, hazırladığı kalıba döker, Kalıptan çıkan parçalara, tasarıma uygun olarak, dövme, delme, basınç altında tutma, inceltme vb. yoluyla şekil verir, Tıraşlama, parlatma, temizleme yöntemleri ile ve kimyasal boyalarla yüzeyleri düzeltir, Parçaları bozulmuş takımları tamir eder, Altın alım satımı yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Küçük el aletleri; eğeler, penseler, çekiçler, keski ve makas, kıl testere, heştek takımı ve zımbaları, örs, düzdemir, oluklu demir, mengeneler, malafalar, raspa ve çelik kalemler, kaynak kabı ve çift pergel, Büyük elektrikli motorlu aletler; eritme ocakları, astar için silindir, tel için hadde, vakumlu döküm ocağı, tavlama ve mine fırını, lazer makinesi, zincir makinesi, freze, cila motoru, vibratör (yazı makinesi), presler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kuyumcu olmak isteyenlerin; Şekilleri algılama, Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilme, Bir resmin ayrıntılarını akılda tutabilme, Değişik mücevher modelleri tasarlayabilme, Tasarlanan modelleri çizebilme yeteneğine sahip, Dikkatli, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık MESLEKTE İLERLEMEyi kolaylaştıran bir özelliktir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kuyumcular atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı sıcak ve madeni koku ile yüklü olabilir. Kuyumcular odasıyla, atölye personeliyle ve meslektaşlarıyla iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ülkemizde, geleneksel soy metallerden yapılmış ziynet eşyasına gerek takı, gerekse tasarruf amacıyla büyük ilgi duyulması sonucu çok hareketli bir iç piyasa bulunmakta, Meslek elemanı bir başka kişinin yanında çalışabileceği gibi kendi adına işyeri de açabilir. Gelecekte teknolojik bilgilerle donanmış, ustalıklarını işledikleri parçalara yansıtan iyi yetişmiş uzman elemanlara ihtiyaç olacaktır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi Anadolu Meslek Liseleri, Endüstri Meslek Liselerinin "Kuyumculuk" bölümünde,
Anadolu Kız Meslek Liselerinin ve Kız Meslek Liselerinin "Kuyumculuk Teknolojisi alanı " Takı tasarımı ve Takı Üretimi, dallarında Pratik Kız Sanat Okulları ile Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Endüstri Meslek Liselerine girebilmek için en az ilkokul mezunu olmak, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde öğrenim görmek isteyenlerin ise ilköğretim çağı dışında olması, Pratik Kız Sanat Okulları'na gidebilmek için herhangi bir eğitim şartı yoktur.Mesleki Eğitim Merkezlerine devam edebilmek için; En az ilköğretim okul mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Kız Meslek/ Meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. olup Pratik Kız sanat okulunda 760 saatlik kurs programı uygulanmaktadır. Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ise eğitim süresi 2 yıldır.
Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimin süresi lise ve daha üst düzeyde eğitim almış olanlarda meslek eğitimi 1.5 yıl devam etmektedir ilköğretim mezunları için eğitim programı 3 yıl devam etmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Endüstri meslek ve kız meslek liselerinin Kuyumculuk ve Kuyumculuk Takı Tasarımı bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Kıymetli Taş ve Metal İşlemeciliği, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Takı Tasarımı ve Süs taşları İşlemeciliği, Taş ve metal işlemeciliği, Uygulamalı Takı teknolojisi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık belgesini alanlar, Milli Eğitim Bakanlığı' nın mesleklerin özelliklerine göre belirlediği sürelerde ustalık eğitimi kurslarına devam edip, başarılı olmaları durumunda ustalık belgesini alırlar. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca işyerinde çırak çalıştırması için kendisinin veya "usta öğretici" belgesine sahip bir çalışanının olması zorunludur.
Kuyumculuk eğitimini tamamlayanlar kendi olanakları ile kuyumculuk mesleğinin aşağıda sıralanan bölümlerinde uzmanlaşabilirler. Altın ve gümüş kuyumculuğu, . Mücevherat kuyumculuğu, Mücevherat tamirciliği, . Kıymetli taş tıraş ve perdah işçiliği,. Kıymetli taş takıcılığı, Kıymetli metal çekiciliği, . Kıymetli metal varak işçiliği, . Mücevherat oymacılığı.
BENZER MESLEKLER
Altın ve gümüş işlemecisi, Kıymetli taş traş ve perdah işçisi, Mücevharat oymacısı, Mücevharat tamircisi, Takı teknolojisti (teknikeri), Model tasarımcısı, İmitasyon (taklit takılar) yapımcısı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İşletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Mesleki eğitim sonrasında, en az asgari ücret düzeyinde ücret alınmaktadır. Kazanç bir başka kişinin yanında çalışma veya kendi adına iş sahibi olma durumuna göre değişkenlik gösterir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Kuyumcu tanıtımı sayfasından Kuyumcu Ne İş Yapar? Kuyumcu Çalışma Alanları, Kuyumcu Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kuyumcu Mezunları Ne İş Yaparlar? Kuyumcu Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kuyumcu mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Kuyumcu meslek tanımı 12806 kez okunmuştur.