Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

El Sanatları Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, El Sanatları Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



El Sanatları Teknikeri



TANIM 
Geçmişten gelen geleneksel el sanat sanat örneklerini, teknoloji ile kendi öz değerlerini birleştirerek, turizm, ekonomi ve kültürümüze katkıda bulunacak el sanat ürünlerini tasarlama, geliştirme ve uygulama çalışmalarında ara meslek elemanı olarak çalışan kişidir.

GÖREVLER 
Çalıştığı iş yerinin üretim faaliyetlerine göre, üretimde bulunulacak el sanat ürünlerinin tasarlar ve geliştirilmesi için gereken çalışmaları yapar, Dekoratif eşya ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimi için çalışmalar yapar, El örgü ürünlerini geliştirilme çalışmasında bulunur, üretimde bulunulan araç gereç doğrultusunda ve tekniklerine uygun üretimi gerçekleştirir. Dokumacılık, işleme, ahşap oymacılığı, cam, halıcılık, kilimcilik, kumaş dokumacılığı, çinicilik, seramikçömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, müzik aletleri yapımcılığı, taş İşçiliği, bakırcılık, sepetçilik, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, mücevher, cam işlemeciliği, metal işlemeciliği gibi el sanatlarını geliştirme ve üretim çalışmasını yapar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Dekoratif ürünler, Lifler, Boyalar, Dikiş makinesi, El makinesi, Süsleme malzemeleri, Nakışörgü dergileri, Kumaşlar. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
El sanatları teknikeri olmak isteyenlerin; El sanatlarına ilgi duyan, 
Renkleri ayırtedebilen, Gözel koordinasyonu güçlü, Estetik görüşe sahip, yaratıcı kimseler olmaları gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
El sanatları teknikeri kapalı, zaman zaman gürültülü ve kokulu bir ortamda çalışırlar. Çalışırken meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
El sanatları teknikerleri halk eğitim merkezlerinde,mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarında, mesleki eğitim merkezlerinde usta öğretici, özel sektörde, tekstil sektöründe tekniker olarak görev alabilirler. Kendi işyerini açabilirler. 
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının El Sanatları önlisans programında verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Dekoratif El Sanatları, Eğitim Araçları, El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi, El Sanatları ve Çiçek, El ve Makine Nakışları, Giyim ve Ev Aksesuarları, Nakış bölümlerinden mezun olanlar "El Sanatları" ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sözel (SÖZ1)" puanı almaları gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi iki yıldır. Eğitim süresince; El sanatları programında Teknik Resim, Geleneksel El Sanatları, Dekoratif Eşya Üretimi, Turistik Eşya Yapımı, tarih ve sanat tarihi gibi kültür dersleri, kimya ve fizik gibi temel bilim dersleri ile çeşitli el sanatlarının uygulanması ve geliştirilmesi ile ilgili dersler okutulur ve uygulamalar yapılır. 

MESLEKTE İLERLEME 
El sanatları teknikerleri, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde; Çiçek Örgü, Dokuma Öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Geleneksel Türk El Sanatları, Geleneksel Türk El Sanatları Öğretmenliği, Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri, Nakış Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler. Özel sektörde, tekstil alanında tekniker olarak görev yapar, iş performanslarına göre idareci olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresi boyunca staj dönemleri hariç herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Öğrenci staj döneminde işverenin belirleyeceği bir miktar ücret alabilir. Öğrencilik süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci ve harç kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler. Eğitim sonrası kazanç çalıştığı sektöre göre değişmektedir. Kamu sektöründe derece, kıdem ve işyerindeki statüye göre ücret almaktadır. Özel sektörde ise net asgari ücretin iki katı civarında ücretle başlayıp, yetenek ve deneyime göre daha da yükselebilmektedir. Kendi işyerini açan teknikerlerin kazancıda çalışma durumuna göre değişmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

El Sanatları Teknikeri tanıtımı sayfasından El Sanatları Teknikeri Ne İş Yapar? El Sanatları Teknikeri Çalışma Alanları, El Sanatları Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, El Sanatları Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? El Sanatları Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak El Sanatları Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

El Sanatları Teknikeri meslek tanımı 8022 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı