İç Mimar Kimdir, Ne İş Yapar, İç Mimar Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
İç Mimar
TANIM
Bir mekanı (ev, büro, sinema, lokanta) veya çevreyi (bahçe vb.), müşterinin isteklerini ve ekonomik olanaklarını dikkate alarak sanat ilkelerine uygun biçimde düzenleyen ve döşeyen kişidir.
GÖREVLER
Müşterinin isteklerini ve ihtiyaçlarını saptar, Mekanda yapılması gereken değişiklikleri ve konulacak eşyaları tasarlar, Tasarımın krokisini çizer, Kullanılacak malzemenin ve satın alınacak eşyanın kalitesine göre maliyetini ve işçilik ücretini hesaplar, Dekorasyon malzemelerinin ve mobilyaların satın alınmasında müşteriye yardımcı olur, Mobilyaların, halı ve perdelerin yerleştirilmesini sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, Kalem, Rapido ve cetvel takımı ile kırtasiye malzemeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İç mimar olmak isteyenlerin, Üst düzeyde genel yeteneğe, Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, renkleri ayırdedebilme, zihinde canlandırabilme gücüne sahip, yaratıcı, Bir işi planlayıp uygulayabilen
Görsel sanatlara ilgi duyan, Başkalarını etkileyebilen, Eleştiriye ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İç mimar çalışmalarını; büroda, düzenleyeceği mekanda ve malzemelerin yapılacağı atölyede yürütür. Çalışılan ortam bazen sıcak, bazen de soğuk olabilir. Çalışırken mimar, seramikçi, elektrikçi, ses uzmanı vb. teknik elemanlarla ve müşterilerle iletişim halindedir ve genellikle nesnelerle uğraşır.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ OLANAKLARI
İç mimarlar, genellikle özel sektörde çalışma olanağı bulabilirler veya kendilerine ait işyeri açabilirler. İç mimari ve dekorasyon ülkemizde sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle, gelecekte nitelikli, kendi özgün zevklerini ortaya koyabilen kişilere gereksinim olacaktır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelerin mühendislik-mimarlık ve güzel sanatlar fakültelerinin "İç Mimarlık", "İç mimarlık ve Çevre Tasarımı", "İç Mimari ve Çevre Tasarımı" bölümlerinde verilmektedir. Bu mesleğin eğitim yerlerine, hem özel yetenek sınavıyla hem de ÖSS Sayısal ve ÖSS Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alınmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu mesleğin eğitim yerlerine, hem özel yetenek sınavıyla hem de ÖSS Sayısal ve ÖSS Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alınmaktadır. Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçlarına Göre Öğrenci alan okullara girebilmek için, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), İç Mimarlık bölümü için yeterli "Sayısal (SAY-2)" puan, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü için yeterli "Eşit Ağırlık (EA-2)" puan almak, Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan okullara girebilmek için ilgili üniversitelerin belirleyeceği ÖSS taban puanı almak ve özel yetenek sınavına katılarak başarılı olmak gerekmektedir. ÖSS’de başarılı olanlar girmek istedikleri fakülteye ön kayıtlarını yaptırarak özel yetenek sınavlarına katılırlar. Adaylar başvurdukları programların tüm yetenek sınavlarına katılmak zorundadırlar. Başarı gösteren adaylar kesin kayıt yaptırmaya hak kazanmaktadırlar.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi, yabancı dilde eğitim yapan üniversitelerde 5 yıl, diğer üniversitelerde 4 yıldır. Eğitimde, Temel Sanat Eğitimi, Fotoğraf, Temel Mimari, Mobilya Tarihi, Bilgisayarda Tasarım, Tasarım, Kuram ve Yönetim gibi dersler alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
İşyerinin özelliğine göre idari ve teknik yöneticilik yapabilirler, Lisans üstü eğitimle sanatta yeterlilik derecesi alabilirler. Çeşitli yarışmalara katılıp ürünlerini tanıtabilirler. Kendi işletmelerini kuranlar başarıları ölçüsünde işletmelerini geliştirebilirler.
BENZER MESLEKLER:
Endüstri ürünleri tasarımcılığı, mimarlık.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim sırasında durumu uygun olanlar öğrenim ve harç kredisi alabilirler. Başarılı öğrenciler değişik kişi ve kuruluşlardan burs alabilirler. Ücret çalıştığı işyerinin ücret politikasına, kişinin tecrübesine göre asgari ücretin 2-3 katı arasında değişmektedir. Kendine ait işyeri olanların kazançları aldıkları projelere göre değişmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
İç Mimar tanıtımı sayfasından İç Mimar Ne İş Yapar? İç Mimar Çalışma Alanları, İç Mimar Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, İç Mimar Mezunları Ne İş Yaparlar? İç Mimar Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak İç Mimar mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
İç Mimar meslek tanımı 5345 kez okunmuştur.