Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Tekstil Terbiye Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Tekstil Terbiye Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Tekstil Terbiye Teknisyeni



TANIM 
Her türlü tekstil ürününün ön terbiye, boyama, baskı ve apre işlemlerini yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Terbiye reçetelerini hazırlar ve uygular ( ağartma, merserizasyon, haşıl sökme vb.) Müşterinin isteği doğrultusunda renk tutturma işlemini yapar verilen reçeteye uygun boyama işlemini gerçekleştirir, Baskı ve apre işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar, Ekip halinde çalışmalarda işi organize ederek ekibin verimli çalışmasını sağlar, Gerekli kayıtları tutar, raporları hazırlar, Çalışılan yerin düzen ve temizliğinden sorumludur, iş güvenliği koşullarına uyulmasını sağlar, Gerekli durumlarda çalıştığı ekibin eğitimini sağlar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Terbiye, boyama, baskı ve apre makinaları. Bilgisayar, numune boyama ve test cihazları . Eğitim ortamında; bilgisayar, eğitim programları ve eğitim araç gereçleri ile laboratuar cihazları ve çeşitli büro malzemeleri. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Tekstil terbiye teknisyeni olmak isteyenlerin; Bedence sağlıklı (özellikle elleri ve gözleri sağlam), Genel yeteneğe sahip, Matematik ve fen bilgisine sahip, Dikkatini yoğunlaştırabilen ve sabırlı, Renkleri iyi ayırdedebilen, Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Tekstil terbiye teknisyenleri çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında ya da kapalı ortamlarda yürütürler. Kullanılan kimyasal madde ve bileşiklerin zehirli ve kötü kokulu olmasından dolayı çalışma ortamları ağır kokuludur. Çalışma ortamında zehirli ve tehlikeli maddelerle çalışılması nedeniyle büyük dikkat gösterilmekte ve özel güvenlik önlemleri alınmaktadır. Tekstil boya fabrikaları ve baskı atölyelerinde çalışabilirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Boya ve baskı fabrikalarında iş bulma olanakları vardır. Kadınlar daha çok laboratuar, erkeklerde işletme içerisinde iş bulabilmektedirler. Bu alanın daha az sermaye gerektiren ve işgücü yoğun bir alan olması nedeniyle istihdam olanağı fazladır. Kendileri de atölye açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; kız meslek liselerinin tekstil alanı terbiye dalında, endüstri meslek lisesi, teknik lise, anadolu teknik ve anadolu meslek liselerinde boyaapre bölümlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Kız meslek lisesi ve endüstri meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, teknik ve Anadolu meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme sınavında başarılı olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Meslek eğitim süresi; kız meslek liseleri, endüstri meslek liseleri, teknik liselerde ve anadolu teknik liselerinde 4 yıldır. Meslek Liselerinin Eğitim Programı; Elyaf Bilgisi,Tekstil Bilgisi,Ön Terbiye İşlemleri Teknolojisi ve Teknik Resim dersi teorik verilmekte, atölyede ise bu derslerin uygulamaları yapılmaktadır. Boyama, Baskı Teknolojisi, Terbiye makineleri ve Tekstil Kimyası derslerini teorik olarak görmektedirler. Boya ve baskı işlemleri uygulamalı olarak atölye ve laboratuar dersinde yapılmaktadır. Haftanın 2 günü teorik olarak Apre ve Boya teknolojisi dersi görmekte diğer 3 günü ise işletmelerde meslek eğitimlerini pratik olarak görmektedirler. Teknik Liselerin Eğitim Programı; 
Elyaf Bilgisi,Tekstil Bilgisi,Ön Terbiye İşlemleri Teknolojisi ve Teknik Resim dersi teorik olarak görülüyor. Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır. Tekstil Kimyası, Ön Terbiye İşlemleri Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Terbiye Makineleri dersi teorik olarak verilmektedir. Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır. Boya Teknolojisi, Apre Teknolojisi, Baskı Teknolojisi teorik olarak verilmektedir. Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır. Kalite Kontrol,Organizasyon İş Etüdü,Bilgisayar dersleri teorik olarak verilmektedir. Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır.
 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek elemanları çalıştıkları işyerinde bölüm şefi ve atölye şefi düzeyine kadar ilerleyebilir. Meslek Lisesi Tekstil bölümü mezunları istedikleri taktirde meslek yüksek okulları Tekstil, Halı ve Kilimcilik, Halıcılık önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gerekli koşulları sağlamaları halinde yerleştirilebilirler. Ayrıca meslek liselerinin boyaapre bölümü ve terbiye dalından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Tekstil Terbiye Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Tekstil Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri halinde ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
3308 sayılı kanun gereği 3. sınıfta işletmelerde eğitim görürler. İşletmelerde eğitim gördükleri sürede asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere ücret alırlar. Öğrenciler eğitim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta ettirilir. Eğitim sonunda; kamu sektöründe işe başlayanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre hizmet sınıfındaki kadroların karşılığı olan derece ve kademeden aylık alırlar. Özel sektörde çalışıldığında ücretler işyerindeki pozisyona göre yapılacak anlaşmalarla belirlenmektedir. Genellikle ilk işe başlayışta asgari ücret alınmaktadır. Ücretler performansa göre sonraki yıllarda artmaktadır. Deneyimli, bilgisayar kullanabilen, yabancı dil bilen ve kendini geliştirmiş olanların kazançları daha fazladır. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları,Tekstil Mühendisleri Odası,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Tekstil Terbiye Teknisyeni tanıtımı sayfasından Tekstil Terbiye Teknisyeni Ne İş Yapar? Tekstil Terbiye Teknisyeni Çalışma Alanları, Tekstil Terbiye Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Tekstil Terbiye Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Tekstil Terbiye Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Tekstil Terbiye Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Tekstil Terbiye Teknisyeni meslek tanımı 2595 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı