Erkek Terzisi Kimdir, Ne İş Yapar, Erkek Terzisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Erkek Terzisi
TANIM
Müşterinin isteklerine göre; takım elbise, gömlek, palto, kostüm ve benzeri giyim eşyasını diken, değiştiren, onaran kişidir.
GÖREVLER
Müşterinin beden ölçülerini alır, Müşterinin beğendiği modele ve alınan beden ölçüsüne göre bir kalıp çıkarır, Kalıbı kumaşın üzerine koyarak işaretler, Kumaşı keser, kesilen parçaları önce iğreti olarak (teğelle) birleştirir, Teğelli giysiyi müşteriye giydirerek isteğe ve bedene uyup uymadığına bakar, Gerekli değişiklikleri işaretler ve yeniden prova eder, Elbisenin tela ve vatkalarını yerleştirir, Son halini alan giysiye makine dikişi çeker, El dikişlerini yapar ve ütüler (ilik açar, düğme diker), Bazı hallerde bir süre giyilmiş giysilerin biçimini değiştirir, eskiyen yerlerini onarır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Dikiş makinesi, terzi ütüsü, dikiş makası, dikiş masası (biçki), yaka yastığı, kol yastığı, ayaklı yastık, prova aynası, prova için paravan, ütü masası, makas, mezro, toplu iğne, ölçü defteri, yüksük, dikiş iğnesi ve makine iğnesi, çizgi taşı, gönye, riga, boy cetveli (1 metrelik).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Erkek terzisi olmak isteyen kimselerin; Görme keskinliğine, Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneklerine, El ve parmak becerisine sahip, gözünüellerini ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, Düzenli, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Tasarım gücüne sahip olma ve yaratıcılık MESLEKTE İLERLEMEyi kolaylaştıran özelliklerdir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Erkek terzileri atölyelerde çalışırlar ve birinci derecede nesnelerle (kumaş, makine vb.) ilgilenirler. Çalışma ortamı kumaş ve iplik liflerinin oluşması yüzünden biraz kirli, ütü buharından dolayı nemlidir. Erkek terzisi eğer bir işverene bağlı olarak çalışıyorsa, haftada 6 tam gün görev yapar. Erkek terziliği bağımsız çalışmaya olanak veren bir meslektir. Kişi bağımsız çalışıyorsa, çalışma saatlerini kendisi belirleyebilir. Erkek terzileri çalışırken; müşterilerle, meslektaşlarıyla, işverenlerle, kalfa ve çıraklarla iletişimde bulunurlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Erkek terzileri, genellikle terzihanelerde, modaevlerinde, konfeksiyon atölyelerinde çalışabilirler. Kendi işyerlerini açabilirler.
Daha modern teknik ve makinelerle hazır giyim ve konfeksiyona ağırlık verilen ülkemizde ısmarlama elbiseye istek günden güne azalmakta olsa da ısmarlama elbiseye olan ihtiyaç nedeniyle varlığını devam ettiren bir meslektir. Özellikle kaliteli ürünler çıkartan terzilere olan talep devam etmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; Yeterli sayıda müracaat olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde, Anadolu kız Meslek/Anadolu meslek liseleri,kız meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon"alanı"Erkek terziliği dalında, Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde, pratik kız sanat okullarında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liseleri "Tekstil Konfeksiyon"alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğrenim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak, Kız Meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon "alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Pratik Kız Sanat okullarında öğrenim görmek için ilköğretim çağı dışında olmak,kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde öğrenim görmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Erkek terziliği mesleğinin eğitim süresi Mesleki Eğitim Merkezinde, lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Eğitimde öğrenciler haftanın 1 günü okulda teorik, 5 günü işyerlerinde pratik eğitim görerek mesleği öğrenebilirler Eğitim dönemi içerisinde Mesleki Resim, Kalıp Hazırlama ve Model Geliştirme Teknikleri ve Meslek Bilgisi dersleri verilir. Anadolu Kız Meslek/Anadolu meslek Liselerinde eğitim süresi bir yıl yabancı dil olmak üzere 4 yıldır. Kız Meslek Liseleri/meslek liseleri ile çok programlı liselerde 4 yıl, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ise 2 yıldır. Anadolu Meslek /Anadolu kız meslek liseleri,kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon "alanında öğrenim gören öğrenciler, genel kültür derslerinin yanısıra temel sanat eğitimi,bilgisayar,araştırma teknikleri ,girişimcilik, insan ilşkileri ve iletişim,kalite kontrol,tekstil bilgisi,üretim planlaması, temel tasarım bilgisi,uygulama teknikleri,kalıp ve tasarımları,tasarım ve uygulamalar gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Anadolu kız Meslek/Anadolu meslek liseleri ve kız meslek/meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler 3308 sayılı yasaya göre 3 gün işletmelerde, 2 gün okulda beceri eğitimi yaparlar.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar bir işyerinde çalışıp, mesai saatlerinin dışında teorik eğitimlerine devam edebilirler. Erkek terzisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
Bu meslekte sıkça görülen, işyeri açarak bağımsız çalışmadır. Meslek lisesi mezunu terziler üniversite sınavına katılarak üst eğitim kurumlarına devam edebilirler. Kendi alanları ile ilgili bir bölüm seçtiklerinde kendilerine ek puan verilmektedir.
BENZER MESLEKLER:
Kadın terziliği, kalıpçı (konfeksiyon), model ve kesim işçiliği.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek liselerinde işletmelerde beceri eğitimi ve mesleki eğitim merkezlerinde çıraklık eğitimi gören öğrencilere eğitimleri süresince asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret verilir. Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. Meslek hayatına atıldıktan sonra kazanç parça başına ücrettir. Alınan siparişe göre ücret düzeyinde değişmeler olmaktadır. Özellikle piyasada tutunan terzilerin oldukça fazla gelir elde ettiği bilinmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Erkek Terzisi tanıtımı sayfasından Erkek Terzisi Ne İş Yapar? Erkek Terzisi Çalışma Alanları, Erkek Terzisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Erkek Terzisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Erkek Terzisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Erkek Terzisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Erkek Terzisi meslek tanımı 1803 kez okunmuştur.