Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Kimdir, Ne İş Yapar, Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni
TANIM
Çalıştığı eğitim kurumunda görme özürlü öğrencilere eğitim veren kişidir.
GÖREVLER
Görme engelliler sınıf öğretmeninin görme özürlü öğrencilere hangi yöntemlerle, hangi bilgi, beceri ve tutumları kazandıracağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programlarında (müfredat programı) belirtilmiştir. Görme engelliler sınıf öğretmeni bu program çerçevesinde; Görme engellilerle ilgili derslerin yanı sıra, kabartma yazı ile okuma ve yazmayı öğretir. Çocuğa kişilik kazandırmak ve onu hayata hazırlamak için eğitim ve öğretim yöntemlerini sabırla, şefkatle ve bilhassa çocuğun kişisel özellik ve yeteneklerini dikkate alarak uygular, Eğitim ve öğretimini üzerine aldığı çocukların davranışlarını gözlemler, yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, Yemekhanede, yatakhanede, bahçede, spor faaliyetlerinde ve boş zamanlarını değerlendirme sırasında çocuklarla beraber olmak suretiyle onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak, kötü davranışlara karşı önleyici tedbirler almak için rehberlik yapar,
Nöbetçi olduğu günlerde okulda düzen ve disiplini sağlamak üzere görev yapar.
KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, ünite ve plan defterleri, not defteri, yoklama defteri, Okul araçgereçleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Görme engelliler sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin; Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, Sözel yeteneği gelişmiş, Sosyal bilim konularına ilgili ve bu alanda başarılı, İnsanlarla, özellikle görme özürlü insanlarla uğraşmaktan, onlara yardım etmekten zevk alan,
Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler, olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Görme engelliler sınıf öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sınıf ortamında çalışır. Çalışma ortamı biraz gürültülü ve tozludur. Öğretmenler çalışırken uzun süre ayakta kalabilirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara Sınıf Öğretmeni (Görme Engelliler) olarak atanmakta, ayrıca branş derslerine girmemektedirler. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, '' Görme Engelliler Öğretmenliği'' bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS), yeterli "Sözel (SÖZ1)" puan almak gerekmektedir. Ayrıca daha önceki yıllarda "Özel Eğitim Öğretmenliği" ve "Özel Eğitim Bölümü" mezunları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu alanda öğretmen olarak atanabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince,Çocuk Gelişimi, Güzel Konuşma, Eğitim Bilimine Giriş, Eğitim Sosyolojisi, Dil Gelişimi ve İletişim, Braille (körler alfabesi) Yazı Öğretimi, Görme Engelliler Resim ve Model Öğretimi, Görme Engelliler İçin OkumaYazma Öğretimi, Görme Engelliler İçin Özel Öğretim Yöntemleri, Davranış Değiştirme vb. dersler almaktadırlar. Öğrenciler, eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.
BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU
Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs verilmektedir. Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler. Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. Her yıl tüm öğretmenlere okullar açılmadan önce eğitim öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra, yüksek lisans yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER:
Zihin engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni tanıtımı sayfasından Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Ne İş Yapar? Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Çalışma Alanları, Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni meslek tanımı 1993 kez okunmuştur.