Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Mobilya İmalatçısı Kimdir, Ne İş Yapar, Mobilya İmalatçısı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Mobilya İmalatçısı



TANIM 
Ağaç ve ağaç ürünlerini kullanarak masa, koltuk, sehpa, sandalye, dolap gibi eşyalar ile, bina içi dekorasyonunda yer alan ve ağaç vb. malzemeden oluşan sabit ve hareketli mobilyaları iş resmine uygun olarak yapan ve tamir eden kişidir.

GÖREVLER 
Yapılacak eşyanın projesini inceler, Gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder, Gelen malzemenin, kullanılması ve denetlenmesi kolay olacak şekilde istif edilmesini sağlar, Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler, Parçaların şeklini ağaç malzeme üzerine işaret eder, Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yapar (veya yaptırır), 
Parçaları, projeye uygun şekilde birleştirir, pürüzlerini düzeltir ve cilalar, varsa aksesuarları takar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Ağaç işleme makineleri, Döşeme makineleri, Üst yüzey işlem makineleri, El makineleri, el takımları, Vernik çeşitleri, zımparalar, Ölçme, markalama ve kontrol aletleri, Yonga, lif, laminat kaplama ve yapay levhalar, Bağlantı, kalıp vb. elemanlar, aksesuarlar. Ağaç çeşitleri (sunta, kaplamalı sunta, kontrplak, kontratabla kaplama, duralit, formika), Bilgisayar ve dizayn yazılımları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Mobilya imalatçısı olmak isteyenlerin; Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, El ve parmak becerisine sahip, Göz ve eli eşgüdümle kullanabilen, Uzun süre ayakta çalışabilen, Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, Dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Mobilya imalatçıları fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı talaş tozları, cila ve vernik kokuları ile yüklüdür. İş genellikle ayakta yürütülür. Çalışırken ağır ağaç parçaları kaldırmak, taşımak gerekebilir, birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Zaman zaman diğer çalışanlarla iletişim kurması gerekebilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Mobilya imalatçılarının çalışma alanı oldukça geniştir. Türkiye'nin her köşesine yayılmış küçük atölyelerden başlayıp büyük mobilya fabrikalarına kadar geniş bir alanda çalışabilirler, kendi işyerini açabilirler.
Askeri Kuruluşlar, Demiryolları ... vb. kamu kuruluşlarında da mobilyacı olarak çalışılmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi, endüstri meslek liseleri, teknik ve çok programlı liselerin "Mobilya ve Dekorasyon" bölümleri ve mesleki eğitim merkezlerinin "Mobilyacılık" bölümlerinde verilmektedir.
Ülkemizde hemen hemen tüm endüstri meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde bu bölümler bulunmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitimin süresi mesleki eğitim merkezlerinde lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim okulu mezunlarında ise 3 yıldır. Endüstri meslek liselerinde ise eğitimin süresi 4 yıldır. Endüstri meslek liselerinde öğrencilere genel ve endüstriyel teorik derslerin yanında mobilya imalatı, döşemecilik, ağaç tornacılığı, cila ve boyacılık, mobilya ressamlığı ve modern dekorasyon teknikleriyle binalarda taban ve tavan dekoru, lambri, duvar kağıdı, marley, parke, ışıklandırma vb. konularda uygulamalı eğitim verilmektedir. Öğrenciler haftada üç gün işletmelerde eğitim görmektedirler.Çıraklık eğitimine devam ederek mobilyacılığı öğrenmek isteyen kişi hem teorik hem de pratik olarak yetiştirilir. Haftanın bir günü teorik, diğer günleri usta eğitici gözetiminde pratik olarak meslek öğrenmektedirler.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Mobilyacılık mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. 
BENZER MESLEKLER
Mobilya döşemeciliği
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
İşletmelerde meslek eğitimi yapan endüstri meslek lisesi öğrencileri asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Çıraklık eğitimi sırasında, asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alınır. Eğitim sonrası ise, çalışılan yere, yapılan işe ve deneyime göre alınan ücret değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Mobilya İmalatçısı tanıtımı sayfasından Mobilya İmalatçısı Ne İş Yapar? Mobilya İmalatçısı Çalışma Alanları, Mobilya İmalatçısı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Mobilya İmalatçısı Mezunları Ne İş Yaparlar? Mobilya İmalatçısı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Mobilya İmalatçısı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Mobilya İmalatçısı meslek tanımı 8771 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı