Dış Ticaret Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Dış Ticaret Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Dış Ticaret Meslek Elemanı
TANIM
İhracat ve ithalat işlemleri konusunda çalışan kişidir
GÖREVLER
Dış ticaret meslek elemanı, uluslararası mal alımsatımı için bağlantılar kurulması, gerekli sözleşmelerin yapılması için gerekli çalışmalarda ara eleman olarak görev yapar, Yurt dışından satın alınan malların zamanında gelmesi için işi sürekli olarak takip eder, Yurt dışına satılacak malların (ihraç mallarının), gideceği ülkedeki firmaya zamanında ve istenilen şekilde teslimi için gereken işlemleri yapar, Yurt dışından alınan malın bedelinin sözleşmeye uygun olarak ödenmesini ve yurt dışına satılan malın parasının da zamanında alınmasını sağlamaya çalışır, Dışalım ve dışsatımla ilgili yasa ve yönetmelikleri sürekli izler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, Hesap makinesi, Diğer büro malzemeleri, Yasal mevzuat ve uygulama dokümanları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Dış Ticaret Elemanı olmak isteyenlerin; Sosyal bilimlere özellikle ekonomiye, ticaret ve büro işlerine ilgi duyan, Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi, Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen, Girişimci kimseler olmaları gerekir. Yabancı dil ve bilgisayar bilgisi meslekte başarıyı artıran etkenlerdir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Dış ticaret elemanları büroda çalışırlar. Zaman zaman iş takibi için seyahat etmeleri gerekebilir. İş genellikle oturarak yürütülür. İthalatihracat işiyle ilgili işletmelerde görev alanlar gümrüklerde de iş takibi yaparlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Dış ticaret önlisans programından mezun olanlar Maliye Bakanlığı, Gümrük Müşteşarlığı ve bağlı birimlerinde görev alabilirler. Ayrıca, meslek elemanları ithalatihracatla uğraşan tüm işyerlerinde iş bulabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu yoktur. Bankaların kambiyo bölümü meslek elemanlarının çalışabileceği yerlerdir. Avrupa Birliğine girildiğinde bu meslek elemanlarına olan talebin artacağı düşünülmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleki eğitim çeşitli üniversitelere bağlı Meslek Yüksek Okullarının ‘Dış Ticaret" programında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin AGrubu (Ticaret Lisesi Fen ) , Bankacılık, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu) , İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe bölümlerinden mezun olanlar ve Ticaret Liselerini Kol Ayrımı Olmadığı Dönemde bitirenler "Dış Ticaret" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda tercih listelerinde ilgili programa yer vermişlerse açık kalan kontenjanlara göre ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için ÖSS Sınavında yeterli EA1 (Eşit Ağırlık1) puanı almak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitimin süresi 2 yıl olup, teorik ve pratik olarak sürdürülür. Mezuniyet için 30 işgünü staj zorunludur. Uluslararası Ticarette Temel Kavramlar, Genel Muhasebe, Hukuka Giriş, Ekonomi, Temel Bilgi Teknoloji Kullanımı, Ticari Matematik, İş Hukuku, İthalat ve İhracat Mevzuatı, Ticaret Hukuku, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat, Dış Ticaret Muhasebesi, ABTürkiye İlişkileri, Gümrük Birliği ve Gümrük Rejimleri, Kambiyo Mevzuatı, Finanasal Yönetim, Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları ve Uluslararası Pazarlama, gibi dersler görülür.
MESLEKTE İLERLEME
"Dış Ticaret " ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, "Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletmeİktisat, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilmektedirler. Kamu kurumlarında istihdam edilenler 657 sayılı Kanuna göre belirlenen ücreti alırlar. Eğitim sonrası kazanç kişinin yeteneği ve işletmenin yapısına göre asgari ücretin 25 katı arasında değişmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Dış Ticaret Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından Dış Ticaret Meslek Elemanı Ne İş Yapar? Dış Ticaret Meslek Elemanı Çalışma Alanları, Dış Ticaret Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Dış Ticaret Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Dış Ticaret Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Dış Ticaret Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Dış Ticaret Meslek Elemanı meslek tanımı 5075 kez okunmuştur.