Seyahat İşletmecisi Kimdir, Ne İş Yapar, Seyahat İşletmecisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Seyahat İşletmecisi
TANIM
Turistik amaçlı, ulaştırma, konaklama, gezi, spor ve eğlence hizmetleri sağlayan işletmelerde işleri planlayan ve yürütülmesini sağlayan meslek elemanıdır.
GÖREVLER
Turistlerin; ulaşım, konaklama, gezi, alışveriş, spor ve eğlence gibi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar, Yerli ve yabancı turistlere yönelik yurt içi ve yurt dışı turlar organize eder, pazarlamasını yapar, Türkiye'ye gelen yabancı grupların veya yurt dışına gidecek olan yerli grupların tur programlarını yönetir, Rezervasyon ve biletleme işlemlerini yapar (rezervasyona esas olacak detayları tespit eder, yolcunun bütçesine uygun ücreti hesaplayarak bileti düzenler), Müşterilerin beğenilerini alır ve şikayetlerini dinler, Biletlerini sattığı yurt içi ve yurt dışı gezi plan ve programları hakkında (yol, konaklama, mola noktaları vb.) müşterileri bilgilendirir, Müşterilerin, seyahatleri ile ilgili, havaalanı, gümrük, vize ve benzeri işlemlerinde yardımcı olur, İşletmenin müşteri hizmetlerinden doğan ödeme ve tahsilatla ilgili muhasebe kayıtlarını tutar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Faks, telefon, bilgisayar, Fotokopi ve diğer büro malzemeleri, Gezi ve tur programları, Seyahat ve turizmle ilgili yayınlar, yasalar, yönetmelikler vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Seyahat işletmecisi olmak isteyenlerin; Sosyal bilimlere ilgi duyan, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, Girişimci, yeniliklere açık, Yaratıcı, dikkatli ve ayrıntıları algılayabilen, Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen kimseler olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları genellikle büro ortamında çalışırlar. Ancak, tur programları için seyahate çıkabilirler. Tur operasyonlarında zaman ve müşteri yönetimi esas olduğundan stres altında çalışılmaktadır. Turizm Bakanlığı yetkilileriyle, yerli ve yabancı turistlerle, turist rehberleriyle, seyahat şirketleriyle iletişim halinde çalışırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları; turizm seyahat acentelerinde, turizm bürolarında, turistik gemilerde, tur operatörlerinin yanında, hava, deniz, kara ve demiryolu ulaşım alanlarında faaliyet gösteren turistik seyahat işletmelerinde çalışma olanağı bulabilirler ve buralarda tur operatörü veya rehber olarak çalışabilirler.Turizm, değişime ve gelişime çok açık bir sektördür. Gelişen sektörle birlikte insanların tatil anlayışında gelişmeler olmaktadır. Daha önce deniz kıyıları ile sınırlanmış olan sektör; dağ turizmi, orman kampingleri gibi alanlara kaymaya başlamış, yat turları, kongre, konferans, fuar organizasyonları gibi daha özel organizasyonlara gereksinim artmıştır. Doğal olarak alanda çalışacak yetenekli, özel eğitimli, birden fazla yabancı dil bilgisine sahip meslek elemanlarının iş bulma şansı daha yüksektir. Ayrıca işleriyle ilgili alanlarda kendi işyerlerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı fakültelerin "Seyahat İşletmeciliği" programlarında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölümler Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Eşit Ağırlıklı (EA1) puan ile öğrenci almaktadır.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokullarında 4 yıldır. Eğitim süresince Genel Turizm Bilgisi ,Genel Muhasebe, Matematik,İşletme Bilimine Giriş, Servis I,II, İstatistik, Genel Ekonomi, Genel Muhasebe II,Genel Turizm Bilgisi II, Turizm Ekonomisi, Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi, Temel Pazarlama, EnvanterBilanço, Yat İşletmeciliği, Turizm ve Çevre, Kat Hizmetleri ve Ön Büro Yönetimi, Konaklama Tesisleri Muhasebesi, Personel Yönetimi, Rekreasyon Yönetimi , Marina İşletmeciliği, Maliye,İşletme Finansmanı,İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik, Turizm Pazarlaması, Anadolu Uygarlıkları, Bilgiİşlem, Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Turizm Mevzuatı, Turizm Coğrafyası, Turistik İşletmelerde Haberleşme Teknikleri,Konaklama İşletmeleri Bütçeleme ve Maliyet Kontrolü, Halkla İlişkiler, Turizmde Gelişmeler,Yiyecekİçecek Yönetimi, Turistik Yatırım Proje Analizi, Turizm Politikası ve Planlaması, İşletme Politikası, Yabancı Dil,Tiyatro, Atatürk İlkeleri ve ve İnkilap Tarihi I,II, TürkçeKompozisyon, Beden Eğitimi gibi dersler okutulur.
MESLEKTE İLERLEME
Kişisel yetenek ve performansa bağlı olarak seyahat acentesi müdürlüğü, tur operatörlüğü, tur yöneticiliği, müzik, festival, program vb. organizatörü, seyahat danışmanlığına yükselebilir.
BENZER MESLEKLER:
Turist rehberi,Tur operatörü, Seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği öğretmenliği, Turizm işletmecisi.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İsteyen öğrenciler, daha sonra geri ödemek koşuluyla Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun harç ve öğrenim kredi imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının burs imkanlarından yararlanabilirler. Staj süresince öğrenciler, işyerinin belirleyeceği miktarda ücret alabilirler. Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir. Deneyim, hizmet süresi ve bulunulan konuma paralel olarak ücret artmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Seyahat İşletmecisi tanıtımı sayfasından Seyahat İşletmecisi Ne İş Yapar? Seyahat İşletmecisi Çalışma Alanları, Seyahat İşletmecisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Seyahat İşletmecisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Seyahat İşletmecisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Seyahat İşletmecisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Seyahat İşletmecisi meslek tanımı 1635 kez okunmuştur.