Muğla Turizm Rehberi, Turistik Bilgiler ve Yerler
Bodrum
Bodrum
Marmaris
Marmaris
Fethiye
Fethiye
Köyceğiz
Köyceğiz
Antik Kentler
Bugünkü Muğla kentsel sitinin üst yamaçlarında batı, güney ve doğuda dik bir şekilde yükselen ve üstü tıpkı bir düz yapı gösteren ve halk arasında Masa Dağ olarak da bilinen Asar Tepe ender bir doğal doku göstermesinin yanında önemli arkeolojik kalıntıları barındırır. Kale, bugünkü Muğla çevresindeki antik yerleşimler içinde savunmaya elverişli ve en yüksek bir tepe üzerinde bilinen ve Hitit metinlerinde söz edilen "Mobolla" Kalesidir.
Bu alanın önündeki alt düzlükte II. bin Anadolu Hitit ve I. Bin Frig ve Urartu geleneklerini yansıtan ve Karya ve Lykia yöresinde varlığını geç dönemde de sürdüren açık hava kutsal alanları görülür. Mobolla kalesinin dikdörtgen bloklardan oluşan sur kalıntıları oldukça iyi korunmuştur. Kuzeydeki düzlüğe yakın yerinde ise yüksek teraslar üzerine oturtulmuş ve en az üç katlı olan ve harçlı moloz taşlardan yapılma bir ortaçağ sarayı yer alır. Mobollanın doğu ve batı üst yamaçlarında kaya mezarları yer alır.
Camiler
1493 yılında Esseyyit Sucaaddin tarafından yaptırılmıştır. Muğla'daki diğer camilere göre farklı özelliği kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. Önceleri Seyyid Kemalettin adına kurulan bir mescit iken, 1848'de Hacı Osman Ağa tarafından onarılmış ve genişletilmiştir. Camii avlusunda Şahidi Dedenin türbesi ve Seyyid Kemalettin ile İbrahim Dedenin mezarlığı vardır. Kentin en eski camisi olarak bilinen Ulu Cami, Menteşe Sultanlarından İbrahim Bey tarafından 1334 yılında yaptırılmış, daha sonraki dönemlerde restore edilmiştir.
İnanç Turizmi
Han ve Hamamlar
Muğla ilindeki hanlar ve hamamlar şunlardır;Yağcılar Hanı,Konukaltı Hanı,Yarım Han,Vakıflar Hamamı.
Geleneksel Muğla Evleri
Özellikle Hisar Dağı eteklerine doğru yoğun bir şekilde yer alan bu evler, kentsel siluetli kırmızı kiremitli çatı, beyaz duvar ve üzerlerinden taşan yeşil ağaçlar üçlüsünün oluşturduğu armoni içinde, geleneksel dokuyu yansıtan yapılardır. Büyük çoğunluğu avlulu ve iki katlıdır.
Kaplıcalar
Sultaniye Termal Turizm Merkezi
Yaylalar
Muğla'nın güneydoğusunda, merkeze 3 km. mesafede, İrim adı verilen yollarla örülmüş, soğuk suyu, verimli toprakları, yüksek çınarları, bol meyve ağaçları, üzümü, sebzesi, tütünü ve yöreye has bir özelliği olan "Kuyu Büryanı" yemyeşil ağaçlar arasından görülen bembeyaz badanalı evleri ile güzel bir görünüm sağlayan serin bir dinlenme yeridir. Her evde bulunan derin, soğuk suyu olan kuyuları ve bu kuyulara bağlantılı tulumbaların sesleri, kuş sesleri ile karışınca bambaşka bir doğal güzellik ortaya çıkar. Sıcak yaz günlerini yaylada geçirme geleneği halen sürdürülmektedir.
Muğla Yaylaları
Koruma Alanları
Marmaris Milli Parkı
Saklıkent Milli Parkı
Sırtlandağı(Halep Çamı) Tabiatı Koruma Alanı
Kıdrak Tabiat Parkı
Kuş Gözlem Alanı
Bafa Gölü
Güllük Deltası
Köyceğiz Gölü
Spor Aktiviteleri
Muğla'nın il ve ilçelerinde Orman Bakanlığına ait pek çok kamp alanı bulunmaktadır. Muğla Orman Kampları Marmaris ve Fethiye arasında kalan Dalaman Çayı'nda her mevsim rafting yapılabilmektedir.
Rafting
Muğla şehrinde konaklama ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz farklı otel, pansiyon veya apart daire ihtiyaçlarınız için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.
Muğla Otelleri |
Muğla Pansiyonları |
Muğla Apart Kiralık Daireler