Gaziantep İlinin İlçeleri, İlçe İsimleri ve İlçe Bilgileri
Gaziantep ilinin ilçeleri; Şahinbey, Şehit Kamil, Araban, İslahiye, Nizip, Karkamış, Oğuzeli, Yavuzeli ve Nurdağ'dır.
Nizip
İl merkezine 45 km. mesafede Fırat Nehri'nin meydana getirdiği Orta Mezopotamya havzasında kurulmuştur. Nizip'in 10 km. kuzeyinde bulunan Belkıs/Zeugma antik kenti ilçenin en önemli tarihi yerlerinden birisidir. Ayrıca Nizip şehir merkezinde Bizanslılar döneminden kaldığı zannedilen Nizip Fevkani kilisesi ve Nizip Çayı kıyısında bulunan Karpuzatan Piknik alanını ilçenin diğer önemli gezilip görülebilecek yerleri arasındadır.
İslahiye
İl merkezine 90 km. mesafededir. İlçede bulunan önemli tarihi eserler Yesemek Açık Hava Müzesi, Tilmen Höyük ve Zincirli Höyük'tür.
Oğuzeli
İl merkezine 18 km mesafede olan Oğuzeli ilçesi, Gaziantep'in Güneydoğusunda, Suriye sınırında bir hudut ilçesidir. İlçenin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Gündoğan köyünde bulunan Tilbaşar kalesi, tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan önemli bir yerleşim yeridir.
Araban
Gaziantep ilinin Kuzeydoğusunda ismini aldığı Araban Ovasının ortasında il merkezine 67 km. uzaklıktadır. İlçe merkezindeki Araban kalesi, Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerinde bulunan kesme taşlarla süslemeli olarak yapılmış anıt mezarlar, Karasu ırmağı üzerindeki Septimus Severus Köprüsü (Kırık Köprü), Çiftekoz köyündeki çok sayıda kaya tipi mezarlar ilçenin önemli tarihi yerleri arasındadır.
Yavuzeli
Yavuzeli ilçesi Gaziantep İl merkezine yaklaşık 40 km.uzaklıkta küçük bir ilçemizdir. İlçenin doğu sınırında Fırat nehri akmakta olup,coğrafi olarak genellikle engebeli bir arazi yapısına sahiptir.İlçenin ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanmakta olup,Tarım , ilçede Pamuk, buğday,arpa ve fıstık gibi ürünler ile meyve yetiştiriciliği şeklinde yapılmaktadır.İlçede ticaret genel olarak küçük boyutlu ticari işyerlerinde yapılmaktadır.
Şahinbey
Şehrin güneyinde yer almaktadır.Yüzölçümü 855.5 Km2’dir. İlçe, il merkezinin alışveriş merkezi konumunda olup özellikle gıda, dokuma ve temizlik alanında çok sayıda küçük atölyelerin bulunduğu bir sanayi bölgedir.
Nurdağı
İl merkezine 70 km mesafededir. İlçenin en çok ziyaret edilen yeri İnanç Turizmi kapsamındaki, Durmuşlar Köyü sınırları içerisinde ilçe merkezine 19 km. uzaklıkta bulunan Hz. Ukkaşe (Ökkeşiye) ören yeridir.
Karkamış
İl merkezine 75 km mesafede Mezopotamya havzasının orta bölümünde konumlanan Karkamış, antik çağda doğunun önemli bir sanat ve kültür merkezi olmuştur. Gılgamış Destanında, Geç Hitit döneminde antik şehrin ortostatları üzerinde kurulduğu tasvir edilen ilçe bugün iç ve dış şehir surları, tapınaklar ve hilani tipi ev kalıntıları göze çarpmaktadır. Karkamış harabeleri halen Suriye-Türkiye hududunun sıfır noktasında ilçe hudutları içinde yer almaktadır. Ayrıca ilçe hudutları içerisinde 10'a yakın höyük bulunmaktadır.
Şehitkamil
Gaziantep’in kuzeyinde yer almakta olup yüzölçümü 1009 km² dir. İlde yer alan sanayi kuruluşlarının büyük çoğunluğu Şehitkamil ilçe sınırları içersindedir.
Gaziantep İlinin İlçelerini haritadaki konumlarını görerek incelemek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.
Gaziantep İlçe Haritaları