Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Tibbi Araçlar Satiş Elemani Kimdir, Ne İş Yapar, Tibbi Araçlar Satiş Elemani Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Tibbi Araçlar Satiş Elemani



TANIM 
Tıbbi araç ve malzemelerin satıldığı işyerlerinde ürünleri müşteriye sunan ve satışını yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Tanıtılacak ve pazarlanacak olan tıbbi araçlar hakkında edinilmesi gereken tüm bilgileri edinir, 
Ürünün satışa sunulmasında dikkat edilecek noktaları belirler, Reyon ve vitrin düzenler, Satışı artırıcı önlemler alır, Belirlenen yerlere giderek tanıtacağı tıbbi malzeme ile ilgili katalog veya örnek mamulleri göstererek açıklamalarda bulunur, Satışını yapacağı tıbbi ürünlerin kullanılışı hakkında gerektiğinde hasta üzerinde uygulamalar yapar. Satışını yaptığı tıbbi araçların fiyatı ve kredi şartları ile fiyatlarda meydana gelebilecek değişiklikler hakkında görüştüğü kişilere açıklamalar yapar, 
Sosyal güvenlik kuruluşlarının ödeme mevzuatları ile ilgili araştırmalar yapar, Varsa müşteri şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir, Mesleği ile ilgili yenilikleri, gelişmeleri takip eder. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Çeşitli kırtasiye malzemeleri, Çeşitli tıbbi malzeme, Sipariş fişi, Hesap makinesi, 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Tıbbi araçlar satış elemanı olmak isteyenlerin; Bedensel ve ruhsal özürü bulunmayan, İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen (dışa dönük), Gelişmeye ve yeniliklere açık, Kendine güvenen ve başkalarını etkileyebilen, Güleryüzlü, hoşgörülü, Dış görünümüne dikkat eden, Alım satım işlerine ilgili, kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Tıbbi araçlar satış elemanları zamanlarının büyük bir kısmını satış alanlarında, kapalı ortamlarda geçirirler. Zaman zaman tanıtım için hastaneye, eczaneye veya bir doktorun yanına giderek yine kapalı ortamlarda bulunabilirler. Çalışırlarken, doktorlarla, eczacılarla, meslektaşlarıyla, hastalarla, özürlülerle ve çalıştıkları firmadaki diğer elemanlarla iletişim halindedirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Meslek elemanlarının çalışma alanları genellikle özel sektördür. Tıbbı araç ve malzeme satan firmalarda çalışırlar. Bu sektör dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sürekli olarak gelişmektedir. Sayıları sürekli artan değişik tıbbi araçlara paralel olarak tıbbi malzeme ve araçlar satan firmaların da sayısında son yıllarda bir artış gözlenmektedir. Bu nedenle iyi bir eğitim almış olan satış elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için, En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilirler. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olması gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır. Eğitim süresince Öğrencilere; Türkçe, Matematik ve Meslek Matematiği, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Muhasebe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, İş Güvenliği, Meslek Bilgisi, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi, İşyeri Kuralları, Müşteri İlişkileri, İşletmeyle İlgili Özellikler, Çıraklık ve Mesleki Eğitim, Çevre, Hijyen, Müşteri Devamlılığını Sağlama, Vizyon Sahibi Olma, Müşterilere Göre Yapılanma, Müşteri İlişkilerinde Yeni Gelişmeler, Pazarlama ve Satış, Depo ve Depolama, Görüntüleme Cihazları, Poliklinik Cihazları, Labaratuvar Cihazları, Onkoloji ve Nükleer Tıp Cihazları, Ortapedi Malzemeleri, Ağız ve Diş Sağlığı Malzemeleri, Medical Gaz gibi konularda dersler verilir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Tıbbi araçlar satış elemanları meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Meslek eğitim merkezlerinde kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp, aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Bu eğitimde İnsan sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanısıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca " işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesi alınması zorunludur. 
KURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim esnasında işletmelerde çıraklık eğitimi gören çırak öğrencilere, işverenlerce yaşlarına uygun olarak asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere aylık ücret ödenmektedir. 
Tıbbı araçlar satış elemanları genellikle asgari ücret ile işe başlarlar. Çalışmakta oldukları firmaların büyüklüğüne ve iş deneyimlerine göre ücretleri de değişmektedir. Ancak ortalama olarak asgari ücretin 23 katı kadar ücret elde ederler. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
Mesleki Eğitim Merkezleri, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Tibbi Araçlar Satiş Elemani tanıtımı sayfasından Tibbi Araçlar Satiş Elemani Ne İş Yapar? Tibbi Araçlar Satiş Elemani Çalışma Alanları, Tibbi Araçlar Satiş Elemani Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Tibbi Araçlar Satiş Elemani Mezunları Ne İş Yaparlar? Tibbi Araçlar Satiş Elemani Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Tibbi Araçlar Satiş Elemani mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Tibbi Araçlar Satiş Elemani meslek tanımı 1449 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı