Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I Ý J K L M N O Ö P R S Þ T U Ü V Y Z

Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Kimdir, Ne Ýþ Yapar, Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Nasýl Olunur, Meslek Tanýtýmý ve Mesleðin Özellikleri



Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri



TANIM 
Þeker endüstrisinde, pancar yetiþtiriciliðinden þeker üretimi aþamasýna kadar çeþitli kademelerde çalýþan kiþidir. 

GÖREVLER 
Ziraat Mühendisinin gözetimi altýnda, Ekim alanlarýnýn belirlenmesi, Pancar bitkisinin ekiminin kontrolü, Þeker Pancarý bitkisinin bakýmýnda çiftçilerin teknik bakýmdan desteklenmesi, Þeker pancarý hasadýnýn kontrolü, Þeker pancarýnda verim ve kalite deðerlerini yükseltmek için bilimsel çalýþmalarýn yürütülmesi, kontrolü, Yeni üretim teknikleri konularýnda çiftçileri bilgilendirilmesi, Hastalýk ve yabancý otlarla mücadele etmede çiftçilere gerek teknik, gerekse uygulama bilgilerinin verilmesi, 
Þeker pancarýnýn fabrika ortamýnda iþlenme evrelerine ve þeker üretimi teknolojisi ile þeker pancarý yan ürünlerinin deðerlendirilmesi çalýþmalarýna katýlýr.KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Pancar ekim makineleri, Toprak iþleme aletleri (traktör, pulluk vb.), Pancar sökme makineleri, Pancar boþaltma makineleri.

MESLEÐÝN GEREKTÝRDÝÐÝ ÖZELLÝKLER 
Pancar Yetiþtirirciliði ve Þeker Teknikeri olmak isteyenlerin: Fen bilimlerine ilgi duyan,(biyoloji, botanik, bitki besleme,bitki fizyolojisi) Bedence saðlam ve dayanýklý, Açýk havada çalýþmaktan hoþlanan, Dýþa dönük ve insanlarla rahat iletiþim kurabilen, Ekip çalýþmasýna yatkýn, kimseler olmalarý gerekmektedir. 

ÇALIÞMA ORTAMI VE KOÞULLARI 
Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikerleri; açýk havada, þeker pancarýnýn yetiþtirildiði tarlalarda ve deneme üretimi yapýlan sahalarda çalýþýrlar. Bunun yaný sýra pancarýn fiziksel ve biyolojik deðerlerinin saptandýðý laboratuarlarda ve þeker fabrikalarýnda sýcak, kokulu ve kapalý ortamda görev yaparlar. Ekim alanlarýnda çalýþýrken çamurlu, tozlu ve rüzgarlý, sýcak veya soðuk ortamda bulunabilirler. Çiftçiler, Ziraat odalarý, Ziraat Mühendisleri, Pancar Çavuþlarý ve meslektaþlarýyla diyalog içindedirler.

ÇALIÞMA ALANLARI VE ÝÞ BULMA OLANAKLARI 
Pancar üretimi ve iþlenmesi alanýnda teorik ve uygulamalý becerilere sahip meslek üyelerinin, aðýrlýklý olarak üretime dönük çalýþmalarý söz konusu olabileceði gibi, fabrika ortamýnda þeker pancarýnýn iþlenmesi ve þeker elde edilmesine yönelik ara eleman olarak da iþ piyasasýnda çok yönlü GÖREVLER üstlenmesi beklenmektedir. Ýþ bulma imkaný öncelikle Ýç Anadolu Bölgesinde olmakla birlikte, pancar ekimi yapýlan diðer bölgelerde de istihdam imkaný vardýr. Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknolojisi programýndan mezun olanlar, Þeker Enstitüsü’nde, Pancar kooperatiflerinde, kamu ve özel þeker fabrikalarýnda pancar yetiþtiriciliðinden þeker üretimine kadar tüm kademelerde görev alabilirler. Gübre imalatý ve pazarlamasýnda teknik eleman olarak çalýþabilirler, isterlerse kendi iþini kurarak pancar yetiþtiriciliði yapabilirler. 

MESLEK EÐÝTÝMÝNÝN VERÝLDÝÐÝ YERLER 
Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknolojisi eðitimi sadece Konya Selçuk Üniversitesi Karapýnar Meslek Yüksekokulunda verilmektedir. 

MESLEK EÐÝTÝMÝNE GÝRÝÞ KOÞULLARI 
Meslek liselerinin Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarým Meslek Lisesi), MakineTarým Teknolojisi, Peyzaj, Tarým Teknolojisi, Makine Süs Bitkileri, Tarým, Ziraat, Boya Teknolojisi, Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacýlýk, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik Ýþleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacýlýðý ve Uygulama Tekniði, Sýnai Boya bölümlerinden mezun olanlar "Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknolojisi" ön lisans programýna sýnavsýz geçiþ için baþvurabilirler. Gereken koþullara sahip olduklarý takdirde yerleþtirilebilirler. Meslek liselerinin sýnavsýz geçiþ için belirlenen bölümleri dýþýndaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sýnavsýz yerleþtirme sonunda kontenjan kalýrsa ek yerleþtirme ile açýk olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarýna göre yerleþtirilebileceklerdir.Bunun için bu kiþilerin ÖSYM Baþkanlýðýnca yapýlan Öðrenci Seçme Sýnavýna (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayýsal (SAY1)" puaný almalarý gerekir. 

EÐÝTÝMÝN SÜRESÝ VE ÝÇERÝÐÝ 
Bu mesleðin eðitimi, lise eðitimi üzerine 2 yýldýr. Eðitim süresince; Temel derslerin yaný sýra tarým ekolojisi, toprak ve bitki analiz teknikleri, þeker pancarý yetiþtirme tekniði, þeker üretim teknolojisi, þeker pancarý ýslahý ve tohumculuðu, þeker pancarý hastalýklarý, þeker pancarý bakýmýnda mekanizasyon, sulama, botanik, genetik, genel kimya, genel matematik, biyometri, gübreler ve gübreleme ile organizasyon ve mevzuat gibi dersler okutulur ve uygulama yaptýrýlýr. Dersler, teorik ve uygulamalý olarak verilmektedir. Ayrýca öðrencilere dördüncü yarýyýl sonunda Bitirme Ödevi (Seminer/Proje) verilmektedir. 

MESLEKTE ÝLERLEME 
"Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknolojisi" ön lisans programýný baþarý ile bitirenler, ÖSYM tarafýndan açýlan Dikey Geçiþ Sýnavý’nda baþarýlý olduklarý taktirde, "Bitkisel Üretim" lisans programýna dikey geçiþ yapabilirler. Kamuya ait þeker fabrikalarýnda tekniker olarak göreve baþlarlar. Þeker fabrikalarý bölge þefliklerinde ziraat teknikeri, bölge þef yardýmcýsý veya bölge þefi pozisyonlarýna yükselebilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Baðcýlýk Teknikeri, Seracýlýk Teknikeri, Endüstri Bitkileri Yetiþtirme ve Deðerlendirme Teknikeri, Tarýmsal Laboratuar Teknikeri, Antepfýstýðý Teknikeri. 

BURS, KREDÝ VE ÜCRET DURUMU 
Eðitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu deðildir. Öðrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafýndan verilen öðrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Ayrýca kamu ve özel kuruluþlarýn saðladýðý burs imkanlarýndan yararlanabilmektedirler. Eðitim sonrasý mezunlarýn ücret düzeyi iþletmenin büyüklüðüne, kiþinin deneyimlerine ve bölgesel arztalep koþullarýna göre deðiþmektedir. 

DAHA AYRINTILI BÝLGÝ ÝÇÝN BAÞVURULABÝLECEK YERLER 
Ýlgili Eðitim Kurumlarý, Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürlüðü Meslek Danýþma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danýþma Merkezi bulunan Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürlüðü Ýl ve Þube Müdürlükleri.

Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri tanýtýmý sayfasýndan Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Ne Ýþ Yapar? Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Çalýþma Alanlarý, Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasýl Özellikler Olmalý, Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Mezunlarý Ne Ýþ Yaparlar? Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri Kazanç Durumu ve Ýþ Olanaklarý gibi temel olarak Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri mesleði hakkýnda merak ettiðiniz sorularýnýza yanýt bulabilirsiniz.

Pancar Yetiþtiriciliði ve Þeker Teknikeri meslek tanýmý 2109 kez okunmuþtur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Þehir Rehberi ve Bilgi Kaynaðý