Ev Cihazları Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Ev Cihazları Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Ev Cihazları Teknikeri
TANIM
Evlerde kullanılan elektrikli ev cihazlarının üretim, bakım ve onarımı alanında çalışan ara elemandır.
GÖREVLER
Ev cihazları üretim sektöründe yeni ürün tasarımında ARGE mühendisi ile birlikte çalışır, Tüm elektrikli ev cihazlarının bakım ve onarım işlerini yapar, Personelin GÖREVLERini belirler ve çalışmalarını izler,
Çalışma planının uygulanmasını sağlar. Bunun için gerekli malzeme, alet vb. sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Tornavida, pense gibi küçük el aletleri, Ölçü aleti (avometre), Gaz şarj aparatı, Vakum cihazı, Hafya, oksijen kaynağı.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Ev cihazları teknikeri olmak isteyenlerin, Fiziğe ilgili ve bu konuda başarılı, Ellerini ustalıkla kullanabilen, El – göz koordinasyonu yeteneğine sahip, Bedence sağlam ve güçlü, Görme güçlüğü olmayan,
Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, Sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma yeri teknik servis, fabrika, atölye ve üretim bantlarıdır. Kapalı ortamlarda çalışmakla birlikte sürekli hareket halindedir. Servis için evlere işyerlerine gitmesi gerekir. Mühendis, teknisyen ve işçilerle işbirliği içinde görevini yapar. Sürekli olarak müşterilerle iletişim içindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Elektrikli küçük ev cihazları ve beyaz eşya sektörünün tüm departmanlarında ve ısıtma, soğutma, iklimlendirme sektöründe; üretim teknikeri, servis teknikeri, ARGE ve ürün geliştirme elemanı ve eğitim personeli olarak iş bulma olanağı vardır. Beyaz eşya sektörü her yerde gelişmekte ve elektrikli ev gereçleri çeşitlenerek çoğalmakta olduğundan sektörde eleman ihtiyacı sürekli olacaktır.
İstihdamda kadınerkek ayrımı olmayıp her ikisinin de iş bulma şansı aynı oranda yüksektir. Mezunlar aynı zamanda kendi işyerini de açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Ege Üniversitesine bağlı Ege Meslek Yüksek Okulunun "Ev Cihazları Teknolojisi" programında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Elektrik, ElektrikElektronik, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Gemi Elektoroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Tıp Elektoniği, Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği, Uçak Bakımı ve Elektroniği, Uçak Elektroniği,Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi(Elektronik),Elektrik ve Elektronik bölümlerinden mezun olanlar "Ev Cihazları" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY1)" puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde YÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Ev Cihazları programında eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. 1. yılın sonunda 8 hafta, 2. yılın sonunda 4 hafta olmak üzere toplam 12 hafta staj yapılmaktadır. Programın; 1. Yılında: İklimlendirme ve Soğutma, Fizik, Atölye İşlem Gereçleri ve Güvenlik, Elektroteknik, Bilgisayar, İşletmelerde Davranış, Ev Gereçleri Elektriği, Mesleki Teknik Resim, 2. Yılında: Ev Gereçleri, Endüstriyel Elektronik, Klimalar, Müşteri İlişkileri, Ekonomi ve İş İdaresine Giriş gibi temel ve mesleki dersler okutulmaktadır. Ayrıca, 1. ve 2. yıllarda Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri alınmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
"Ev Cihazları Teknolojisi" ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde "Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Enerji Öğretmenliği" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Elektrikelektronik teknikeri.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak mezuniyet sonrası geri ödemek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim ve harç kredisi alınabilir. Eğitim sonrası kazanç, özel sektöre ait işyerlerinde farklılıklar göstermekle birlikte ilk işe girişte asgari ücretin 23 katı civarındadır. Bu ücret işteki başarıya
ve yapılan anlaşmaya göre yükselmektedir. Ayrıca kendi işyerini açanların kazancı daha fazla olmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.
Ev Cihazları Teknikeri tanıtımı sayfasından Ev Cihazları Teknikeri Ne İş Yapar? Ev Cihazları Teknikeri Çalışma Alanları, Ev Cihazları Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ev Cihazları Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Ev Cihazları Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ev Cihazları Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Ev Cihazları Teknikeri meslek tanımı 1542 kez okunmuştur.