Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı
TANIM
Mekanik ve elektronik saat, küçük ve büyük beyaz eşya, havalandırma ve iklimlendirme, ısıtıcı vb. elektrikli aletler ile görüntü ve ses cihazlarının satışını gerçekleştiren meslek elemanıdır.
GÖREVLER
Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler. Ürünleri raflara yerleştirir ve vitrin düzenlemesine yardımcı olur. Satılacak ürünleri cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır. Müşteriyi karşılar, müşterinin istediği ürünü gösterir ve tanıtır.Satışa sunulacak ürünü tanıtır, özellikleri ve üzerindeki aksesuarları hakkında bilgi verir.Satışını yaptığı ürünlerin çalışmasını kontrol eder, Satılan ürünlerin garanti belgelerini doldurur, garanti şartları hakkında bilgi verir, Satılan ürünün paketlenmesini, eğer büyük ve ağır bir ürünse müşterinin adresine teslim edilmesini sağlar,Sorumlu olduğu ürünlerin güvenliğine dikkat eder, varsa güvenlik görevlileri ile koordineli çalışır, İade veya değişim talebiyle gelen müşterilerle ilgilenir veya ilgili yöneticisine yönlendirir, Piyasaya yeni çıkan, yeni özellikler eklenen ve satışı yapılacak ürünler hakkında bilgilendirme toplantılarına katılır, Hatalı ürünleri ayırarak ilgili birimlere gönderir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Yazar kasa,Hesap makinesi,Sevk irsaliyesi ve fatura,Bilgisayar,Ürün katalogu ve fiyat listesi,
Ambalaj malzemeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Saatelektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanı olmak isteyenlerin;İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken ve güler yüzlü,İkna yeteneğine sahip,Konuşması düzgün ve anlaşılır,Tertipli, düzenli, temiz ve hoşgörülü,Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,Sorumluluk sahibi,
Teknolojik gelişmelere açık,Kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kişiler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Saatelektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanı saat, elektrikli aletler ve elektronik araçlar satılan işyerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı hareketlidir. Görevini genellikle ayakta yürütür. Devamlı insanlarla iletişim içinde bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Saatelektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanları; saat, elektrikli aletler ve elektronik araçlar satışı yapan işyerlerinde veya kendilerine ait işyerinde çalışabilirler.Teknolojik gelişmelerle birlikte piyasaya, her gün yeni ürünler sunulmaktadır. Bu ürünlerin piyasada yer edinmesi, gerek ürünün kalitesi gerekse bu konu da ürünü uygun şekilde sunan ve satabilen bilgili satış elemanlarına bağlıdır.Bu konuda iyi yetişmiş nitelikli eleman gereksinimi, diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da kendini göstermektedir
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Teknolojisi ve Mekatronik bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde Mekatronik Öğretmenliği lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Saatelektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanlığı mesleğinin eğitim süresi ilköğretim okulu mezunları için 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde eğitim görmüş kişiler için ise 1 yıldır. Öğrenciler teorik eğitimlerini haftada bir gün mesleki eğitim merkezlerinde, pratik eğitimlerini ise beş gün işyerlerinde görürler. Eğitim süresince öğrencilere; Satış Elemanlığı, Türkçe, Matematik, Toplam Kalite Yönetimi, İş güvenliği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Teknik Resim, Mesleki Resim, Meslek Bilgisi, Bilişim Sistemleri, Ekonomi, Elektrikli Aletler, Elektronik Araçlar, Genel Muhasebe, Muhasebe Defter ve Tabloları, Müşteri İlişkileri ve Satış Tekniği, Saat Satıcılığı gibi dersler verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde Çalışma Hukuku, Ekonomi, İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, İşletme, Muhasebe, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Satış İşlemlerinde Bilgisayar Kullanımı derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1. yılın sonunda ustalık sınavına katılabilirler.Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SSK veya BağKur primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
EĞİTİM SÜRESİNCE 3308 sayılı yasa gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrenciler yaşlarına uygun asgari ücretin %30' dan az olmamak üzere ücret alırlar.Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar.Öğrencilik haklarından yararlanırlar. EĞİTİM SONRASI İşe ilk başlangıçta asgari ücret tutarında ücret verilmekte olup, daha sonra ücret artışı olmaktadır.
Kendi işyerini açanlar yaptıkları satışa göre kazanç elde ederler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı tanıtımı sayfasından Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Ne İş Yapar? Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Çalışma Alanları, Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Saat Elektrikli Aletler Ve Elektronik Araçlar Satış Elemanı meslek tanımı 1263 kez okunmuştur.