Deri Aksesuarları Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Deri Aksesuarları Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Deri Aksesuarları Teknisyeni
TANIM
İşlenmiş deriden modaya uygun deri çanta, kemer, cüzdan v.b. aksesuar üretmek üzere çalışan kişidir.
GÖREVLER
Üretimde kullanılacak deri çeşitlerine göre kalite ayrımını yapar, Üretimi yapılacak deri aksesuarın tasarımını yapar, Değişik yaş ve cinsiyetten kişiler için modeller belirler, kalıbını ve şablonlarını hazırlar, Günün koşullarına uygun olarak ev süslemelerinde kullanılabilecek deri ürünler için modeller belirler, kalıbını ve şablonunu hazırlar. Üretilecek aksesuara uygun deriyi seçer. Deri parçalarını keser, birleştirir. Hazırlamış olduğu deri aksesuarlar üzerinde çeşitli malzemelerle süslemeler yapar. Kullandığı makinelerin bakım ve basit onarımlarını yapar. Üretim sırasında yapılan işin kalitesini denetler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Deri dikim makineleri, Deri tıraşlama makinesi, sıcak desen presleme makinesi, yakma makinesi, Deride kullanılan el aletleri ve malzemeler(çarklı zımba, iplik, makas, deri kesim bıçağı, çelik cetvel, maket bıçağı, zımpara, boyalar, kösele v.b.) Kalıp kağıtları, çizim masası, çeşitli pistole ve rigalar, Süslemede kullanılan gereçler(boncuk, sim, düğme v.b.) Bilgisayar ve autocad programları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Deri aksesuarları teknisyeni olmak isteyenlerin;Uzun süre ayakta çalışmaya dayanıklı,Alerji ve astım rahatsızlığı olmayan,Kötü kokudan etkilenmeyen,Renk ve şekil algılama yeteneği gelişmiş,El ve parmak becerisine sahip, dikkatli,Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,Yeniliklere ilgi duyan,kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Deri aksesuarları teknisyenleri, genellikle kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı kokulu ve gürültülüdür. Çoğunlukla ayakta, atölye ortamında çalışırlar. Çalışırlarken diğer çalışanlar ve müşterilerle iletişim halindedirler. Deri aksesuarlarının satıldığı işyerleri, üretim ortamlarına göre havadar ve kokusuzdur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Deri aksesuarları teknisyenleri deri üreten özel sektöre ait atölye ve fabrikalarda çalışabilirler. Deri ürünlerinin çok çeşitlenmesi ve bu konuda yetişmiş elemana ihtiyaç olması nedeniyle çalışma alanları oldukça geniştir. Ancak, bu meslekte iş bulabilmek yöresel farklılıklar göstermektedir. Turizm sektörünün yoğun olduğu yerlerde iş bulma şansı daha fazladır. Ayrıca ustalık belgesi almak koşuluyla kendi işyerlerini de açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Anadolu kız ve kız meslek liselerinin "El Sanatları" alanının " Deri Aksesuarları" dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Kız meslek liselerinin Deri Aksesuarları dalına girebilmek için en az ilköğretim mezunu olmak ve bu okula giriş şartlarına uygun olmak gerekir.Anadolu kız meslek liselerinin deri aksesuarları dalına girebilmek için ise, ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sınavla yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nı kazanmak gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitimin süresi 4 yıldır.Eğitim süresince öğrencilere; Deri Temel Teknikleri, Tasarım Yapma, Model Hazırlama, Model Üretme, Model Pratik Çalışma, Kalıp Çıkarma, Deriyi Kesme, Makine Kullanabilme, Ürün Süsleme gibi dersler verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Deri aksesuarı teknisyenleri çalıştıkları kurum ve işletmelerde ustabaşı ve şef olabilirler.Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen süre kadar mesleğinde çalışmış ya da en az beş yıl kalfa olarak çalıştığını belgelemek şartıyla ustalık sınavına doğrudan katılarak, başarı göstermeleri durumunda ustalık belgesi alırlar. Ustalık belgesini alanlar kendi işyerlerini açabilirler.Ustalık belgesine sahip olanlar mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenen İş Pedagojisi kursuna katılıp başarılı olmaları durumunda Usta Öğreticilik belgesine sahip olurlar.Meslek liselerinin "El Sanatları" alanından mezun olanlar istedikleri takdirde, El Sanatları, Geleneksel El Sanatları, Halıcılık ve Desinatörlüğü, Halı ve Kilim, Halıcılık, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Takı Tasarım ve Süs Taşları İşletmeciliği, Uygulamalı Takı Teknolojisi önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler.Ayrıca Meslek liselerinin "El Sanatları" alanından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’na girip başarılı olmaları ve Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Nakış Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilebilmektedirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu gereği işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrenciler yaşlarına uygun olarak asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere ücret alırlar.İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar.Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.Mesleki eğitim sürecinde muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu’nca karşılanır.Mesleki eğitim sonrasında işe başlayanlar, asgari ücret tutarında ücret alırlar. Bu ücret, daha sonraki günlerde deneyim ve başarı durumuna göre artmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube Müdürlükleri.
Deri Aksesuarları Teknisyeni tanıtımı sayfasından Deri Aksesuarları Teknisyeni Ne İş Yapar? Deri Aksesuarları Teknisyeni Çalışma Alanları, Deri Aksesuarları Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Deri Aksesuarları Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Deri Aksesuarları Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Deri Aksesuarları Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Deri Aksesuarları Teknisyeni meslek tanımı 1634 kez okunmuştur.